Povežite se s nama

Međimurje

Nenad Lukša: Snaga Kluba leži u dobrim članovima!

Objavljeno:

- dana

Posljednje subote u siječnju Moto nautički klub “Vidovski zlatari” održao je treću izbornu sjednicu Skupštine. Stotinjak članova okupljenih u Hotelu Golf u Donjemu Vidovcu upoznalo se s aktivnostima u prošloj i planovima u novoj godini te je izabralo svoje vodstvo.

Na čelu kluba i dalje ostaje Nenad Lukša, dopredsjednik Kluba će biti Marinko Črmlec, a tajnik Darko Vugrinec. S ukupno 140 članova, “Vidovski zlatari” jedna su od najorganiziranijih i najaktivnijih udruga u Međimurju. Klub je osnovan 2011. godine s ciljem njegovanja tradicije ispiranja zlata, promocije motonautike te očuvanja prirodnih ljepota rijeke Drave. Mnogobrojnim aktivnostima tijekom godine ostvaruju zacrtane planove.

Brojne ambicije

Manifestacija “Lov na zlatarski prsten” postala je tradicijom donjega Međimurja te je iz godine u godinu sve posjećenija i prepoznatljivija. Svega toga ne bi bilo bez marljivih članova, kako je istaknuo predsjednik “Zlatara” Lukša:

– Lako je biti predsjednik uz dobre članove, a upravo su oni snaga Kluba. U novu godinu krećemo s puno ambicija: adaptirat će se i proširiti Zlatarski dom, organizirati spustovi rijekom Dravom, održavati tradicionalne manifestacije, ali ćemo i sudjelovati na manifestacijama prijateljskih udruga i klubova!

Suradnja s udrugama Općine Donji Vidovec i susjednih općina ono je što karakterizira zlatare, ali i cijelo donje Međimurje. Upravo je na tu sinergiju ponosan načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin.

– Vidovski zlatari specifična su udruga o čijem se radu nadaleko čuje. Uz održavanje i čuvanje prirode, pomažu našoj zajednici na niz drugih načina te su uvijek spremni uskočiti u pomoć – rekao je načelnik Matulin. Ispiranje zlata, odnosno zlatarenje, nematerijalna je baština Međimurja, a “Vidovski zlatari” kao čuvari ove tradicije jedina su udruga takvoga karaktera u Hrvatskoj.

Na značaj udruge osvrnuo se i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec:

– Međimurska županija kontinuirano bilježi porast broja turista. Predvodnici smo kontinentalnoga turizma u Hrvatskoj, no čari donjega Međimurja mnogi tek trebaju otkriti. Zahvaljujući “Vidovskim zlatarima” koji njeguju brojne međimurske običaje i tradicije, ovaj kraj uz rijeku Dravu sve je poznatiji, a zajedništvo koje krasi članove, ali i cijeli Donji Vidovec, na primjer je drugima.

Izbornoj sjednici prisustvovali su i predstavnici prijateljskih udruga, koji su zahvalili članovima na dobroj suradnji. Nakon službenoga djela uslijedilo je ugodno druženje.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje