Povežite se s nama

Međimurje

Nenad Lukša: Snaga Kluba leži u dobrim članovima!

Objavljeno:

- dana

Posljednje subote u siječnju Moto nautički klub “Vidovski zlatari” održao je treću izbornu sjednicu Skupštine. Stotinjak članova okupljenih u Hotelu Golf u Donjemu Vidovcu upoznalo se s aktivnostima u prošloj i planovima u novoj godini te je izabralo svoje vodstvo.

Na čelu kluba i dalje ostaje Nenad Lukša, dopredsjednik Kluba će biti Marinko Črmlec, a tajnik Darko Vugrinec. S ukupno 140 članova, “Vidovski zlatari” jedna su od najorganiziranijih i najaktivnijih udruga u Međimurju. Klub je osnovan 2011. godine s ciljem njegovanja tradicije ispiranja zlata, promocije motonautike te očuvanja prirodnih ljepota rijeke Drave. Mnogobrojnim aktivnostima tijekom godine ostvaruju zacrtane planove.

Brojne ambicije

Manifestacija “Lov na zlatarski prsten” postala je tradicijom donjega Međimurja te je iz godine u godinu sve posjećenija i prepoznatljivija. Svega toga ne bi bilo bez marljivih članova, kako je istaknuo predsjednik “Zlatara” Lukša:

– Lako je biti predsjednik uz dobre članove, a upravo su oni snaga Kluba. U novu godinu krećemo s puno ambicija: adaptirat će se i proširiti Zlatarski dom, organizirati spustovi rijekom Dravom, održavati tradicionalne manifestacije, ali ćemo i sudjelovati na manifestacijama prijateljskih udruga i klubova!

Suradnja s udrugama Općine Donji Vidovec i susjednih općina ono je što karakterizira zlatare, ali i cijelo donje Međimurje. Upravo je na tu sinergiju ponosan načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin.

– Vidovski zlatari specifična su udruga o čijem se radu nadaleko čuje. Uz održavanje i čuvanje prirode, pomažu našoj zajednici na niz drugih načina te su uvijek spremni uskočiti u pomoć – rekao je načelnik Matulin. Ispiranje zlata, odnosno zlatarenje, nematerijalna je baština Međimurja, a “Vidovski zlatari” kao čuvari ove tradicije jedina su udruga takvoga karaktera u Hrvatskoj.

Na značaj udruge osvrnuo se i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec:

– Međimurska županija kontinuirano bilježi porast broja turista. Predvodnici smo kontinentalnoga turizma u Hrvatskoj, no čari donjega Međimurja mnogi tek trebaju otkriti. Zahvaljujući “Vidovskim zlatarima” koji njeguju brojne međimurske običaje i tradicije, ovaj kraj uz rijeku Dravu sve je poznatiji, a zajedništvo koje krasi članove, ali i cijeli Donji Vidovec, na primjer je drugima.

Izbornoj sjednici prisustvovali su i predstavnici prijateljskih udruga, koji su zahvalili članovima na dobroj suradnji. Nakon službenoga djela uslijedilo je ugodno druženje.

Međimurje

Donji Vidovec: zbog učestalih provala i krađa povećat će se broj policijskih ophodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Donji Vidovec u posljednje se vrijeme bilježi povećani broj provala i krađa. Tim je povodom načelnica Bojana Petrić organizirala sastanak na kojem su bili načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Davor Igrec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Da bi se zaustavilo širenje ovog problema i povećalo stanje sigurnost na području Donjeg Vidovca, ali i susjednih općina, policija će povećati prisutnost svojih djelatnika na tom prostoru.

– Želimo zamoliti sve mještane da surađuju s policijom te svojim opažanjima i saznanjima pomognu u sprječavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja – poručeno je na sastanku.

Djelatnici Policijske postaje Prelog su već u prvoj polovici siječnja uspješno razriješili više kaznenih djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci na području Općine Donji Vidovec te su prema počiniteljima poduzete određene mjere.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje