Povežite se s nama

Novosti

Nenaplaćeno čak 130 milijuna kn unatoč opomenama i ovrhama!?

Objavljeno:

- dana

Izvješće o izvršenju proračuna u prvoj polovici ove godine

Grad Varaždin je u iznimno teškoj financijskoj situaciji: na kraju lipnja od građana, tvrtki, obrtnika i drugih gradska uprava potraživala je gotovo 130 milijuna kuna! Da je riječ o ogromnom iznosu, govori podatak da Grad potražuje čak 35 milijuna kuna više od ukupnih prihoda koji su se u gradsku blagajnu slili u prvih šest mjeseci ove godine. Obveze Grada istovremeno su iznosile 42,7 milijuna kuna, a dobavljačima su bili dužni 36,5 milijuna kuna.

Zabrinjavajući podaci dio su Polugodišnjeg izvješća o izvršenju proračuna od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, o kojem će se ovaj utorak, 2. listopada, raspravljati na sjednici Gradskog vijeća. U prvoj polovici godine, prihodi Grada iznosili su 94,3 milijuna kuna, svega 173.400 kuna manje od rashoda. Za toliko se smanjio ukupni proračunski manjak, koji je, međutim, i dalje velik – iznosi 23,1 milijun kuna.

I dok je nova gradska vlast uspjela smanjiti proračunski manjak, potraživanja rastu. Kada je krajem prošle godine gradonačelnik Goran Habuš zajedno sa zamjenicima preuzeo vlast, na konferenciji za novinare su obznanili da su u studenome 2011. godine potraživanja iznosila 52 milijuna kuna. U odnosu na taj podatak, ispada da su do kraja lipnja, u samo sedam mjeseci, porasla za gotovo 80 milijuna kuna.

Pitanje je što će biti ako Vlada ne da suglasnost da Grad uzme 37 milijuna kuna kredita

Međutim, Mirela Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun i javnu nabavu, navodi da je riječ o podacima iz različitih izvješća. – Iznos iz studenog od 52 milijuna kuna potječe iz izvješća po posebnim zahtjevima, dok podatak o visini potraživanja od 30. lipnja dolazi iz izvješća propisanog Pravilnikom o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu. Visinu potraživanja 30. lipnja moguće je usporediti s potraživanjima na dan 31. prosinca 2011. kada su iznosila 121,880.217 kuna s obzirom na način izrade izvješća. Povećanje koje je vidljivo u odnosu na 31. prosinca proizlazi iz potraživanja za komunalni doprinos za Trgovački centar Varaždin – pojasnila je.

Što će Grad Varaždin poduzeti te hoće li protiv tvrtki, obrtnika i građana biti pokrenuti ovršni postupci ili neke druge mjere da bi se potraživanja naplatila? Naime, čak 103 milijuna kuna Grad nije uspio naplatiti za upravne i administrativne pristojbe te prihode po posebnim propisima, pri čemu se najviše – 26,1 milijun kuna – odnosi na potraživanja za komunalni doprinos te 21,5 milijun kuna za komunalnu naknadu. Tu su još potraživanja za kamate, koncesije i zakupnine u iznosu od gotovo 20 milijuna kuna, kao i potraživanja za poreze na imovinu te poreze na robu i usluge od šest milijuna kuna.

– Grad Varaždin redovito poduzima mjere naplate svojih potraživanja od slanja opomena, pokretanja ovršnih postupaka, aktiviranja zadužnica. Kod ugovaranja novih poslova instrumenti osiguranja naplate obvezni su elementi ugovora – istaknula je u pisanom odgovoru Mirela Ivanković.

Teški uteg

Unatoč tome, potraživanja su ogromna, što otvara pitanje što će se dogoditi sljedeći mjesec. Vlada je, naime, u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o fiskalnoj odgovornosti po kojem će država i jedinice lokalne samouprave od 1. listopada obveze morati plaćati u roku od 30 dana.
– Poduzet će se sve da Grad Varaždin uspije svoje obaveze plaćati u zakonskom roku – kratko je odgovorila.
No nisu to jedini problemi. U gradskom proračunu za ovu godinu planirana su i kreditna sredstva u iznosu od 37 milijuna kuna za kapitalne projekte. Među njima je i uređenje Kapucinskog trga, koje je već počelo. Međutim, kredit još uvijek nije realiziran. Je li Grad dobio suglasnost Vlade za zaduživanje i kada se očekuje dobivanje kreditnih sredstava?

Ogroman teret: po novom zakonu Grad će od 1. listopada račune morati plaćati u roku od 30 dana

– Budući da je natječajni postupak za kredit još uvijek u tijeku, Grad Varaždin ne može tražiti suglasnost Vlade sve dok se postupak javne nabave ne provede u cijelosti, uključujući dobivanje nacrta ugovora ili pismo namjere banke s uvjetima kreditiranja – navela je gradska financ-pročelnica, koja je pojasnila da uz zahtjev za dobivanje suglasnosti Grad mora dostaviti dokaz o završenom postupku odabira najpovoljnije ponude za nabavu financijskih sredstava, što je u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

S obzirom na manjak u proračunu, potraživanja i obveze, Gradu Varaždinu je taj kredit nužan. Međutim, upravo je proračunski manjak problem i pitanje je može li Vlada u takvoj situaciji dati suglasnost za novo zaduživanje.

Dospjele obveze Grada Varaždina su 30. lipnja iznosile 42,7 milijuna kuna, od čega se gotovo polovica ili 20,8 milijuna odnosi na obveze pod nazivom “kazne, naknade šteta i kapitalne pomoći”. – Obveze se odnose na sljedeće najveće pojedinačne obveze: Biotehnološki park – milijun kuna (jamčevina), Hrvatske vode – 3,6 milijuna kuna, Gradski bazeni – 938 tisuća kuna, Gradski stanovi – 527 tisuća kuna, Varkom – 9,7 milijuna kuna (prema Sporazumu za izgradnju kapitalnih građevina odvodnje otpadnih voda), Zajednica sportskih udruga – 581 tisuću kuna, Veleučilište Varaždin – 563 tisuće kuna – izvijestila je Mirela Ivanković.
Obveze prema dobavljačima, uključujući račune, dotacije, odluke i drugo, iznosile su 36,5 milijuna kuna. Pritom su najviše dugovali tvrtki Cesta (2,2 milijuna kuna), Parkovima (1,4 milijuna kuna) i Varkomu (1,1 milijun kuna).

Dobra je vijest da je Grad Varaždin u prvih šest mjeseci ove godine ostvario više prihoda od poreza. – Porezni prihodi u prvom polugodištu ove godine ostvareni su u iznosu od 58,696.927 kuna, što je 6,32 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine – izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun i javnu nabavu Mirela Ivanković.
Dodala je da zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak od 1. ožujka ove godine, primjenom novih poreznih razreda, i porez na dohodak ima blagu tendenciju rasta unatoč činjenici o daljnjem padu gospodarskih aktivnosti i smanjenju zaposlenosti. – U prvih devet mjeseci ove godine porez na dohodak ostvaren je u iznosu od 68,745.950 kuna, što je 7,28 posto više u odnosu na devetomjesečno razdoblje prošle godine – navela je Mirela Ivanković.

 

Izvor: RT
Foto: RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje