Povežite se s nama

Život i društvo

Neno Belan svira za Varaždince na dan grada

Objavljeno:

- dana

IGROKAZI, VITEZI I KLIZANJE

Pred nama je događanjima bogat vikend programa uz Dan grada i „Adventske čarolije“. Sutra, u petak, 5. prosinca u 20 sati će na Kapucinskom trgu besplatan koncert održati Neno Belan. Poklon je to Grada Varaždina svim Varaždinkama i Varaždincima uz dan grada.

Nakon službenog otvorenja varaždinske „Adventske čarolije“ u petak, subota je bogatim programima ispunjena od jutra.

Članovi Viteškog reda Sv.Nikole Varaždin će u vremenu od 11.30 do 13 sati u kući Djeda Mraza izvoditi mali lutkarski igrokaz “Priča o Juraju i zmaju”, uz prikaz viteških vještina i gradske straže Varaždina iz srednjeg vijeka. Od 17 do 18 sati pripadnici Reda oživjeti će Varaždin iz srednjega vijeka, a izvesti će i pripovijetku “Zvjezdana vila”, mali scenski prikaz o vilinskim čarolijama, prijateljstvu i požrtvovnosti, u kojem će biti i mačevanja.

Dolazi Sveti NIkola s vrećom punom slatkih poklončića

Na dan Svetog Nikole na Kapucinski trg dolazi i Sveti Nikola, s vrećom punom slatkih poklončića za mališane. Trgom će šetati od 11 do 13 i od 17 do 19 sati. Od 18 do 18.10 sati na i oko pozornice na Kapucinskom trgu nastupaju Varaždinske mažoretkinje, koje su prošlog vikenda obilježile 20 godina postojanja.

U 18.30 sati se, tradicionalno, pali svijeća na varaždinskom adventskom vijencu ispred Katedrale u Pavlinskoj ulici. Drugu svijeću je, u pratnji predstavnika crkve i uz nastup zbora Kapela Paulina Warasdin, upaliti zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić.

Subotnja večer završava s dva koncerta na Kapucinskom trgu: u 19 sati nastupa varaždinski band „Miris čempresa“. Članovi su Dubravko Grozdek- solo gitara, Srećko Šoić- ritam gitara, Mario Mudri – bubnjevi i  Zoran Bakšaj -bas gitara. „ Sviramo dosta žestoko orijentiran rock s moćnijim udarima solo gitare, obrade starijih rock stvari, ali i rhytm and blues klasika – kao što je npr. Messin’ With The Kid od Junior Wellsa.“ – kažu dečki iz „Mirisa čempresa“.

U 20 sati pozornicu na Kapucinskom trgu preuzima Charlie & Tequila band.

U nedjelju Puhački orkestar HŽ Varaždin

Osim klizališta na Kapucinskom trgu, nedjeljno jutro mališani mogu provesti u Kinu Galerija. „Bobi i disko crvi“ je animirani, sinkronizirani dansko – njemački film iz 2008. godine. Crv Barry pokušava se izdignuti s dna društvene ljestvice uz pomoć disko glazbe – nema ruku, nema ritma i nema grupu, ali Bobi kaže: “Uspjet ću, bez obzira na sve!” Ulaznica  je 10 kuna.

U nedjelju u 17 sati će u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a koncert održati Puhački orkestar  HŽ Varaždin i KUD Hrvatskih željeznica.

Izvor: Grad Varaždin
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!