Povežite se s nama

U fokusu

Očekivano: Jasminka Begić iz SDP-a imenovana zamjenicom v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

BOLNICU SADA VODE PODOBNI?

Jasminka Begić (SDP), dosadašnja članica Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin imenovana je za zamjenicu v. d. ravnatelja dr. Nenada Kudelića – odlučili su članovi Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin na današnjoj sjednici.   

Iako se o tome trebalo raspravljati odmah na početku današnje sjednice, o tome su članovi Upravnog vijeća odlučivali tek na kraju. Za imenovanje Begić na tu funkcijju bili su dr. Zouheir Bitar, prim. dr. sc. Ranko Stare i Zoran Šantek, dok je predstavnica Radničkog vijeća Ljiljana Levanić bila protiv.

Odradila sjednicu, a onda podnijela ostavku

Prije odluke o imenovanju zamjenice v.d. ravnatelja, Begić je podnijela ostavku na članstvo u Upravnom vijeću Bolnice. 

– Bez obzira na današnju odluku, ja podnosim ostavku na članstvo u Upravnom vijeću – rekla je Begić i napustila sjednicu Upravnog vijeća. Do tada je normalno sudjelovala u radu kao članica Upravnog vijeća.

V. d. ravnatelja Nenad Kudelić objasnio je da Begić predlaže za zamjenicu jer je posljednjih mjeseci stekla uvid u sve probleme koji su kulminirali u bolnici, a i sama radi u zdravstvenoj ustanovi.

Levanić je tražila odgodu o imenovanju Begić prije nego se zatraži savjet Radničkog vijeća, no Šantek se zahvalio na toj inicijativi i ustvrdio da nema za to razloga 

– Želim naglasiti da je to privremeno, ne trajno rješenje. Meni treba dodatna pravna pomoć, a ona ima iskustva u tom dijelu u zdravstvenim ustanovama  – objasnio je dr. Kudelić.

Ipak, Levanić je tražila da se prije konačne odluke savjetuje s Radničkim vijećem, s obzirom da Begić nije zaposlenica Bolnice, te je tražila da se odluka o imenovanju zamjenika odgodi.

– Zahvaljujem na ovoj inicijativi, ali za to nema potrebe, prema Statutu nema nikakve prepreke da se ona danas ne imenuje zamjenicom v. d. ravnatelja – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Šantek, na što je dr. Kudelić dodao da će se sklopiti sporazum između dvije zdravstvene ustanove, uz suglasnost Ministarstva zdravstva.

– Ona privremeno prelazi ovdje – rekao je dr. Kudelić. 

Međutim, Levanić je upozorila da će Bolnica sada imati četiri pravnika.

– Da, istina je, no činjenica je da nisu poradili na usklađenju Statuta – uzvratio je dr. Kudelić.

Otišla s mjesta ravnateljice, ali ostala u Zavodu za hitnu medicinu

Begić je, inače, bivša ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Na to je mjesto imenovana 2012. godine i to na mandat od četiri godine, no u svibnju prošle godine, pri kraju mandata, dala je ostavku na to radno mjesto.  

– Sama sam zatražila razrješenje dužnosti jer je moj redovni mandat bio pri kraju i nisam imala namjeru ponovno se javiti za to mjesto. To je moja odluka – izjavila je prošle godine Begić i najavila da ostaje raditi u Zavodu na pravnim i drugim administrativnim poslovima.

Vrlo brzo nakon što je podnijela zahtjev za razrješenje dužnosti, za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije imenovan je njezin stranački kolega i bivši sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec.

>>Smoljanec iz varaždinske bolnice došao na čelo Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije

No, pitanje je je li ova najnovija odluka Upravnog vijeća kojom se Begić imenuje za zamjenicu v. d. ravnatelja zakonita? Naime, najnoviji član Upravnog vijeća mr. sc. Zouheir Bitar, dr. med. iz Novog Marofa,  nije priložio uvjerenje Hrvatske liječničke komore da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak, što moraju kandidati za Upravno vijeće priložiti prema Statutu bolnice. Prema tome, nije mogao ni biti imenovan u Upravno vijeće. 

>>Dr. Bitar je, bez da je ispunio uvjete propisane Statutom, imenovan članom Upravnog vijeća Bolnice?!

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HNS-ov Božidar Novoselec želi i nakon izbora ostati načelnik Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općini Sračinec danas se predstavio Božidar Novoselec, HNS-ov kandidat za načelnika općine, a tu su još bili prisutni i Predrag Štromar, saborski zastupnik, Marijan Škvarić, v.d. predsjednika ŽO HNS Varaždinske županije i kolege načelnici i kandidati iz susjednih općina.

Božidar Novoselec podsjetio je na realizirane projekte te je istaknuo najvažnije točke iz svojeg programa: “Općina Sračinec poželjno je mjesto za život sa standardom koji je prepoznat diljem županije. Dokaz tome je jedna pozitivna demografska slika koja je vidljiva kroz povećanje djece u dječjem vrtiću, ali i brojem odjeljenja u osnovnoj školi. Stambena zona „Gaj“ sa svojih 110 parcela u potpunosti je rasprodana i tu mlade obitelji grade kuće. Time je izgradnja dječjeg vrtića vlastitim sredstvima dobila svoj puni smisao, čime smo i uštedili velika novčana sredstva. Važan je i razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, a ostvarili smo ga kroz razvoj poslovnih zona i novih investicija. Za sljedeći mandat imamo velike planove, a istaknut ću one za koje mislim da su najbitniji i svojim vizionarstvom ćemo ih i ostvariti. To je sigurno nova sportska dvorana koja je potrebna svim sportašima, rekreativcima, ali i našoj djeci u osnovnoj školi. Postojeću dvoranu prenamijenit ćemo u nove školske prostore za nastavu kako bi se i dalje odvijala u jednoj smjeni. Isto tako u planu je proširenje dječjeg vrtića i to za čak tri dodatna odjeljenja jer nam trendovi pokazuju da će biti potrebe za tim u slijedećem razdoblju. Posebno želim naglasiti rekonstrukciju Područne škole u Svibovcu Podravskom i taj ćemo projekat završiti sami ukoliko to neće učiniti Županija. I za kraj jedan od najvećih projekata je završetak modernizacije nerazvrstanih cesta.”

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 21. travnja, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza za četiri grada: Lepoglava, Varaždinske Toplice, Ludbreg i Novi Marof te 14 općina: Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Mali Bukovec, Maruševec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Vidovec, Vinica i Visoko.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama koje su nanijele velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 7. do 15. travnja 2021. godine.

U navedenom razdoblju zabilježene su temperature od -8 do -2 ℃. Znatne štete su u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnju ili u samoj cvatnji, kada su i najosjetljivije na mraz. Najveće štete vidljive su na breskvama, trešnjama, kruškama, jabukama, šljivama, višnjama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i orasima. Isto tako, na pojedinim vinogradima su oštećene ranije sorte vinove loze te vinogradi u nižim predjelima.

Koliko je stvarno oštećenje, trenutno je nemoguće procijeniti budući da će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, ističu iz Varaždinske županije.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete. Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Nastavite čitati