Povežite se s nama

U fokusu

Očekivano: Jasminka Begić iz SDP-a imenovana zamjenicom v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

BOLNICU SADA VODE PODOBNI?

Jasminka Begić (SDP), dosadašnja članica Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin imenovana je za zamjenicu v. d. ravnatelja dr. Nenada Kudelića – odlučili su članovi Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin na današnjoj sjednici.   

Iako se o tome trebalo raspravljati odmah na početku današnje sjednice, o tome su članovi Upravnog vijeća odlučivali tek na kraju. Za imenovanje Begić na tu funkcijju bili su dr. Zouheir Bitar, prim. dr. sc. Ranko Stare i Zoran Šantek, dok je predstavnica Radničkog vijeća Ljiljana Levanić bila protiv.

Odradila sjednicu, a onda podnijela ostavku

Prije odluke o imenovanju zamjenice v.d. ravnatelja, Begić je podnijela ostavku na članstvo u Upravnom vijeću Bolnice. 

– Bez obzira na današnju odluku, ja podnosim ostavku na članstvo u Upravnom vijeću – rekla je Begić i napustila sjednicu Upravnog vijeća. Do tada je normalno sudjelovala u radu kao članica Upravnog vijeća.

V. d. ravnatelja Nenad Kudelić objasnio je da Begić predlaže za zamjenicu jer je posljednjih mjeseci stekla uvid u sve probleme koji su kulminirali u bolnici, a i sama radi u zdravstvenoj ustanovi.

Levanić je tražila odgodu o imenovanju Begić prije nego se zatraži savjet Radničkog vijeća, no Šantek se zahvalio na toj inicijativi i ustvrdio da nema za to razloga 

– Želim naglasiti da je to privremeno, ne trajno rješenje. Meni treba dodatna pravna pomoć, a ona ima iskustva u tom dijelu u zdravstvenim ustanovama  – objasnio je dr. Kudelić.

Ipak, Levanić je tražila da se prije konačne odluke savjetuje s Radničkim vijećem, s obzirom da Begić nije zaposlenica Bolnice, te je tražila da se odluka o imenovanju zamjenika odgodi.

– Zahvaljujem na ovoj inicijativi, ali za to nema potrebe, prema Statutu nema nikakve prepreke da se ona danas ne imenuje zamjenicom v. d. ravnatelja – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Šantek, na što je dr. Kudelić dodao da će se sklopiti sporazum između dvije zdravstvene ustanove, uz suglasnost Ministarstva zdravstva.

– Ona privremeno prelazi ovdje – rekao je dr. Kudelić. 

Međutim, Levanić je upozorila da će Bolnica sada imati četiri pravnika.

– Da, istina je, no činjenica je da nisu poradili na usklađenju Statuta – uzvratio je dr. Kudelić.

Otišla s mjesta ravnateljice, ali ostala u Zavodu za hitnu medicinu

Begić je, inače, bivša ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Na to je mjesto imenovana 2012. godine i to na mandat od četiri godine, no u svibnju prošle godine, pri kraju mandata, dala je ostavku na to radno mjesto.  

– Sama sam zatražila razrješenje dužnosti jer je moj redovni mandat bio pri kraju i nisam imala namjeru ponovno se javiti za to mjesto. To je moja odluka – izjavila je prošle godine Begić i najavila da ostaje raditi u Zavodu na pravnim i drugim administrativnim poslovima.

Vrlo brzo nakon što je podnijela zahtjev za razrješenje dužnosti, za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije imenovan je njezin stranački kolega i bivši sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec.

>>Smoljanec iz varaždinske bolnice došao na čelo Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije

No, pitanje je je li ova najnovija odluka Upravnog vijeća kojom se Begić imenuje za zamjenicu v. d. ravnatelja zakonita? Naime, najnoviji član Upravnog vijeća mr. sc. Zouheir Bitar, dr. med. iz Novog Marofa,  nije priložio uvjerenje Hrvatske liječničke komore da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak, što moraju kandidati za Upravno vijeće priložiti prema Statutu bolnice. Prema tome, nije mogao ni biti imenovan u Upravno vijeće. 

>>Dr. Bitar je, bez da je ispunio uvjete propisane Statutom, imenovan članom Upravnog vijeća Bolnice?!

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje