Povežite se s nama

U fokusu

Očekivano: Jasminka Begić iz SDP-a imenovana zamjenicom v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

BOLNICU SADA VODE PODOBNI?

Jasminka Begić (SDP), dosadašnja članica Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin imenovana je za zamjenicu v. d. ravnatelja dr. Nenada Kudelića – odlučili su članovi Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin na današnjoj sjednici.   

Iako se o tome trebalo raspravljati odmah na početku današnje sjednice, o tome su članovi Upravnog vijeća odlučivali tek na kraju. Za imenovanje Begić na tu funkcijju bili su dr. Zouheir Bitar, prim. dr. sc. Ranko Stare i Zoran Šantek, dok je predstavnica Radničkog vijeća Ljiljana Levanić bila protiv.

Odradila sjednicu, a onda podnijela ostavku

Prije odluke o imenovanju zamjenice v.d. ravnatelja, Begić je podnijela ostavku na članstvo u Upravnom vijeću Bolnice. 

– Bez obzira na današnju odluku, ja podnosim ostavku na članstvo u Upravnom vijeću – rekla je Begić i napustila sjednicu Upravnog vijeća. Do tada je normalno sudjelovala u radu kao članica Upravnog vijeća.

V. d. ravnatelja Nenad Kudelić objasnio je da Begić predlaže za zamjenicu jer je posljednjih mjeseci stekla uvid u sve probleme koji su kulminirali u bolnici, a i sama radi u zdravstvenoj ustanovi.

Levanić je tražila odgodu o imenovanju Begić prije nego se zatraži savjet Radničkog vijeća, no Šantek se zahvalio na toj inicijativi i ustvrdio da nema za to razloga 

– Želim naglasiti da je to privremeno, ne trajno rješenje. Meni treba dodatna pravna pomoć, a ona ima iskustva u tom dijelu u zdravstvenim ustanovama  – objasnio je dr. Kudelić.

Ipak, Levanić je tražila da se prije konačne odluke savjetuje s Radničkim vijećem, s obzirom da Begić nije zaposlenica Bolnice, te je tražila da se odluka o imenovanju zamjenika odgodi.

– Zahvaljujem na ovoj inicijativi, ali za to nema potrebe, prema Statutu nema nikakve prepreke da se ona danas ne imenuje zamjenicom v. d. ravnatelja – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Šantek, na što je dr. Kudelić dodao da će se sklopiti sporazum između dvije zdravstvene ustanove, uz suglasnost Ministarstva zdravstva.

– Ona privremeno prelazi ovdje – rekao je dr. Kudelić. 

Međutim, Levanić je upozorila da će Bolnica sada imati četiri pravnika.

– Da, istina je, no činjenica je da nisu poradili na usklađenju Statuta – uzvratio je dr. Kudelić.

Otišla s mjesta ravnateljice, ali ostala u Zavodu za hitnu medicinu

Begić je, inače, bivša ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Na to je mjesto imenovana 2012. godine i to na mandat od četiri godine, no u svibnju prošle godine, pri kraju mandata, dala je ostavku na to radno mjesto.  

– Sama sam zatražila razrješenje dužnosti jer je moj redovni mandat bio pri kraju i nisam imala namjeru ponovno se javiti za to mjesto. To je moja odluka – izjavila je prošle godine Begić i najavila da ostaje raditi u Zavodu na pravnim i drugim administrativnim poslovima.

Vrlo brzo nakon što je podnijela zahtjev za razrješenje dužnosti, za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije imenovan je njezin stranački kolega i bivši sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec.

>>Smoljanec iz varaždinske bolnice došao na čelo Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije

No, pitanje je je li ova najnovija odluka Upravnog vijeća kojom se Begić imenuje za zamjenicu v. d. ravnatelja zakonita? Naime, najnoviji član Upravnog vijeća mr. sc. Zouheir Bitar, dr. med. iz Novog Marofa,  nije priložio uvjerenje Hrvatske liječničke komore da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak, što moraju kandidati za Upravno vijeće priložiti prema Statutu bolnice. Prema tome, nije mogao ni biti imenovan u Upravno vijeće. 

>>Dr. Bitar je, bez da je ispunio uvjete propisane Statutom, imenovan članom Upravnog vijeća Bolnice?!

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Župan Stričak: Ovo je najteža nesreća koja se dosad dogodila u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 području Varaždinske županije, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, javnosti se danas poslijepodne obratio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Uz njega, na konferenciji za novinare sudjelovali su načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy.

– Danas se na području Varaždinske županije dogodila, nažalost, najveća prometna nesreća uopće dosad. U toj prometnoj nesreći stradale su 44 osobe, od kojih je 12 osoba smrtno stradalo, a 32 su ozlijeđene. Obiteljima svih smrtno stradalih putnika izražavam iskrenu sućut i suosjećanje – rekao je župan Stričak.

Ozlijeđene poljske državljane su u Općoj bolnici Varaždin u pratnji župana obišli ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministar vanjskih poslova Republike Poljske Marcin Przydacz.

– O razmjerima nesreće i samoj akciji spašavanja unesrećenih, najbolje govore podaci da je sudjelovalo 16 timova hitne pomoći, od čega 11 iz Varaždinske županije, tri iz susjedne Međimurske županije i dva tima iz Zagrebačke županije. Od vatrogasaca, na mjestu nesreće je bila Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina s 3 vozila i 10 pripadnika te 5 DVD-ova, i to Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Šćepanje, Radešić, Novi Marof, ukupno 66 vatrogasaca sa 17 vozila. Uključeno je bilo 15 službenika PU varaždinske te 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Također, odmah ujutro je aktiviran Krizni stožer, koji je vodio akciju. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije pruža psihološku pomoć, kako unesrećenima, tako i pripadnicima naših žurnih službi – izvijestio je župan Stričak.

Naveo je da sve službe Varaždinske županije surađuju s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu. – Surađujemo s njima, kao i njihovim policajcima koji su u Hrvatskoj zbog turističke sezone. Uvelike su pomogli našim službama – napomenuo je župan.

Uputio je zahvale.

– Zahvaljujem svim našim žurnim službama što su promptno intervenirali te doista bili na visini zadatka. Od samog saznanja za tu tragediju u kontaktu sam s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom. Svima hvala na pomoći – istaknuo je Stričak i napomenuo da su Varaždinska županija, sve naše službe i ustanove i dalje na raspolaganju Veleposlanstvu Republike Poljske.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio da je u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 11 pacijenata.

– Dvoje pacijenata nalazi se u kritičnom stanju i u jedinici su intenzivnog liječenja – rekao je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokantni prizori: ozlijeđeni iz poljskog autobusa, ali i pripadnici naših hitnih službi dobit će psihološku pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministra Davor Božinović ispred OB Varaždin oko 16 sati održao je još jednu konferenciju za medije o nesreći u kojoj je poginulu 12 državljana Poljske.

Ministar je rekao da je završen očevid na mjestu nesreće na autocesti A4, a vodila ga je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Varaždina. Autobus je prenesen na predviđeno parkirno mjesto, a stvari putnika iz autobusa su u prostorije Policijske uprave varaždinske.

– Uz naše hitne službe uključili su se i policijski službenici iz Poljske, koji su od ranije u Hrvatskoj, kada k nama dolaze tijekom turističke sezone. Oni su ovdje da bi olakšali komunikaciju. Među službama i ministarstvima te s Poljskom je uspostavljena stalna komunikacija. Uspostavljena je i psihološka pomoć koju je u Varaždinu organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Ona je namjenjena žrtvama, ali i za pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće. Situacija je s obzirom na broj poginulih šokantna za svaku osobu, ma koliko ona bila istrenirana – rekao je Božinović.

U autobusu su bila 42 putnika i dva vozača, pojasnio je ministar, a na liječnju su 32 osobe.

Da se zaista radilo o rijetko viđenim potresnim scenama poginulih potvrdili su vatrogasci s terena, koji su imali težak zadatak izvlačenja tijela iz autobusa koji je ostao bez oko 3 metra prvog dijela vozila.

Ravnatelj varaždinske Bolnice Damir Poljak rekao je da se u njegovoj ustanovili liječi 11 ljudi iz poljskog autobusa, a 5 ih se nalazi na jedinici Intenzivnog liječenja, troje a odjelu Neurokirurgije i troje na Traumotologiji.

– Niti jedan od njih trenutno nije u životnoj opasnosti – završio je Poljak.

Informacije iz Poljske

Neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji, a piše index.hr. Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine. Potvrđeno je da se radi i hodočasnicima. Među hodočasnicima koji su u petak krenuli iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju bila su tri svećenika i šest časnih sestara. Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je: “Ako se ne varam, vozač je živ”.

Radio Płońsk razgovarao je s Jacekom Antoszkiewiczem, vlasnikom transportne tvrtke Megapol. Potvrdio je da je njegov autobus doživio nesreću u Hrvatskoj. Također kaže da je dobio informaciju da je jedan od vozača mrtav. Istaknuo je i kako vozači sigurno nisu mogli biti umorni i da sumnja da su zaspali za volanom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje