Povežite se s nama

Školstvo

Neopravdani svima koji nisu bili na izletu

Objavljeno:

- dana

Strojarska i prometna škola organizirala nastavu na terenu

I dok učenici navode da velik broj roditelja nije mogao uplatiti od 94 do 134 kune, ravnatelj ističe da su se svi mogli prijaviti razrednicima kako bi troškove nastave na terenu platile škola i Agencija.

Je li nužno organizirati školski izlet u vrijeme kada veliki broj roditelja ima minimalna primanja ili su na Zavodu za zapošljavanje? 

Opomena ili ukor?

od 812 učenika samo njih 15 prijavilo da ne mogu platiti izlet

To pitanje postavljaju učenici Strojarske i prometne škole Varaždin, za koje je 25. travnja bila organizirana ekskurzija odnosno nastava na terenu. Za njih je sporno to što je izlet bio obavezan: svi učenici koji izostanak nisu opravdali, dobili su neopravdane sate. 
 
– Velik broj roditelja jednostavno nije mogao uplatiti taj izlet pa smo ostali na tome da ćemo dobiti neopravdane sate taj dan, a samim tim i opomenu ili ukor razredničkog vijeća. Mi, kojima roditelji nisu u mogućnosti platiti izlet, bili smo spremni doći 25. travnja u školu i odraditi svih sedam, osam sati, ali to nam nije omogućeno. Profesori su nas čak i ismijali, jer smo slabijeg imovinskog stanja, a prijetilo nam se sa zaključivanjem slabije ocjene ako ne idemo na izlet – potužio se učenik Strojarske i prometne škole (podaci poznati redakciji). 

Kvalitetna nastava

Ravnatelj škole Milan Žunar potvrdio je da je ekskurzija odnosno nastava na terenu koja je bila organizirana za svih 812 učenika škole na različitim lokacijama, bila obvezna. Međutim, ističe da su svim učenicima čiji roditelji nisu bili u mogućnosti sami financirati izlet platili škola i Agencija za odgoj i obrazovanje.
 
– Učenici su trebali prijaviti svojim razrednicima da njihovi roditelji nisu u mogućnosti platiti izlet kako bi troškove onda snosili škola i Agencija. Razrednicima se prijavilo ukupno 15 učenika – naveo je ravnatelj. Pojasnio je da je cilj bio organizirati kvalitetnu nastavu na terenu, dakle spojiti korisno s ugodnim. 
 
– Učenici su u sklopu nastave na terenu obilazili tvornice, ali i kazalište i kino te kulturne znamenitosti. Odredišta su bila različita ovisno o tome pohađaju li učenici prvi, drugi, treći ili četvrti razred, a cijena je iznosila od 94 do 134 kune – navodi ravnatelj.
 
Ističe da su roditelji izlet mogli platiti na jednu ili dvije rate. – Osobno smatram da se za tu cijenu bolje i kvalitetnije aktivnosti teško mogu organizirati – zaključio je Milan Žunar.

Izostanak trebalo opravdati

Ravnatelj Milan Žunar je obavijest o održavanju nastave na terenu poslao po svim razredima, a u njoj je jasno bilo navedeno da je srijeda 25. travnja radni dan koji će učenici provesti na terenskoj nastavi prema predviđenom planu i programu. 

– U toj obavijesti je bilo navedeno i to da je izostanak nužno opravdati, baš kao i s redovne nastave, pri čemu se, naravno, priznaje liječnička ispričnica ili druge važne aktivnosti. Isto tako, učenike smo odmah obavijestili da ako njihovi roditelji nemaju novca za izlet to prijave svojim razrednicima kako bi troškove snosila škola ili Agencija za odgoj i obrazovanje – pojašnjava ravnatelj.

Gdje su sve bili?

Za učenike prvih razreda nastava na terenu prvo je bila organizirana u Lepoglavi, gdje su razgledali crkvu, a potom su išli u Zagreb na robni terminal Vrapče, u Tehnički muzej i na kraju su pogledali film u CineStaru. Cijena tog izleta bila je 118 kuna. Učenici drugih razreda bili su u Zračnoj luci Zagreb, Rafineriji nafte i Riječnoj luci u Sisku te na spomen-području Jasenovac, a cijena je bila 98 kuna. Za učenike trećih razreda cijena izleta bila je 109 kuna, a oni su bili u Zagrebu, u tvornici Gredelj, posjetili su spomenik Oltar domovine te bili na predstavi u teatru Exit. Najskuplji je bio izlet za učenike četvrtih razreda (134 kune), jer su išli u tvornicu Adriadiesel u Karlovcu, a potom u Rijeku. Dio učenika bio je u Tvornici plastičnih cijevi i potom na Trsatu, a drugi u Luci Rijeka i terminalu Brajdica.

“Izlet do 250 kuna”

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin su o nastavi na terenu zatražili i mišljenje Vijeća učenika. – Oni su predlagali različita odredišta, ali i to da ekskurzija ne smije biti skuplja od 250 kuna po učeniku. Mi smo tu cijenu uspjeli “prepoloviti” – navodi Milan Žunar. Pojasnio je da su se odlučili za više destinacija, jer škola ima više od 800 učenika pa je iznimno teško organizirati ekskurziju na koju bi istovremeno išao toliki broj učenika.

 

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje