Postupak mirenja između Vlade i sindikata u školstvu je propao te sutra, 10. listopada, počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama. Što to točno znači za nastavnike s varaždinskog područja i hoće li oni sutra održati nastavu, pitali smo Julijanu Petrina, sindikalnu povjerenicu Sindikata hrvatskih učitelja za Varaždinsku županiju.

– Štrajk se odnosi na sve zaposlene u sustavu obrazovanja, od spremačica, tajnica, računovodstva, učitelja, stručnih suradnika… Tražimo da se koeficijent poveća za 6,11 posto. Vlada nam to nije odobrila, najavili smo štrajk pa su nas pozvali na mirenje. Tamo su nam dali opcije koje su za nas neprihvatljive, poput dodatka na plaću od 2 posto po 2 puta. Neprihvatljivo je, mizerno i ponižavajuće da se za sve ima novca, osim za nas. Naši koeficijenti su najniži koeficijenti u sustavu javnih službi, kada gledamo stručnu spremu. Po tom pitanju smo najlošije i najgore prošli. Stoga smo se odlučili za štrajk koji će biti cirkularni – ističe Julijana Petrina.

Ujedno je objasnila što točno podrazumijeva cirkularni štrajk i kako će se porovoditi.

Zeljko Joksimovic

– Cirkularni štrajk znači da će jedan dan štrajkati cijela zemlja, a potom po tri županije u danu, počevši od sutra. Kada se sve županije izredaju i ako Vlada ni tada neće reagirati, a uopće nije mali broj onih obuhvaćenih štrajkom, kreće se ispočetka. Ponovo ćemo svi u štrajk, i po županijama. Osobno sam spremna do kraja školske godine štrajkati – ističe sindikalna povjerenica s 33 godina staža.

Na pitanje trebaju li roditelji sutra djecu poslati u škole ili ne, odgovara:

– Roditelji bi trebali sami procijeniti, ako su učitelji u štrajku, treba li djecu poslati ili ne u školu. No, djecu će netko sigurno paziti, ali klasične nastave i svih aktivnosti neće biti– poručuje.

Iako ravnatelji svih osnovnih i srednjih škola još točno ne znaju koje će se škole u petak, 11. listopada, priključiti cirkularnom štrajku, doznajemo da će među njima biti i škole iz Varaždinske županije, njih 40.

Štrajku se priključuju i sve srednjoškolske ustanove na području Varaždinske županije, od ispunjena zahtjeva, priopćio je povjerenik POS-a Varaždinske županije Zvonimir Lončar.

Tko sve štrajka?

Dodajmo da učenici Prve gimnazije Varaždin sutra ne moraju doći na nastavu.

– S obzirom na štrajk prosvjetnih djelatnika koji će se održati u školama diljem Hrvatske obavještavamo učenike i roditelje da nismo u mogućnosti organizirati nastavu u četvrtak, 10. listopada. Za petak, 11. listopada, pravovremeno ćemo objaviti informaciju – ističu iz varaždinske Prve gimnazije.

Na nastavu ne moraju doći ni učenici I. osnovne škole Varaždin, a svi učenici koji dođu bit će adekvatno zbrinuti.

– Za učenike drugih razreda najavljena terenska nastava organizira se prema utvrđenom rasporedu. Sve daljnje informacije i obavijesti  molim pratite na web stranicama škole – poručuju iz I. OŠ Varaždin.

Organiziranih aktivnosti za učenike nema ni u II. osnovnoj školi Varaždin, dok iz III. OŠ Varaždin poručuju:

Do sada nije utvrđen točan broj učitelja koji će štrajkati. S obzirom na to da ne raspolažemo informacijama o broju zaposlenih koji će štrajkati organizirat ćemo odgojno – obrazovni rad prema mogućnostima. Školska užina je organizirana prema važećem jelovniku – objašnjavaju iz III. OŠ Varaždin.

Dio zaposlenika IV. OŠ  Varaždin koji su se pismeno (potpisom) odlučili za štrajk, također neće provoditi odgojno-obrazovni proces. No, škola je otvorena za prihvat djece, redovito će se odvijati poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka: redovna i izborna nastava, produženi boravak, ručak i užina.

Nastavne neće biti ni u VI. osnovnoj školi Varaždin. Za učenike koji dolaze u školu organizirat će se prihvat i pedagoška briga te užina i ručak, ako su i inače korisnici toga. Ujedno iz škole mole roditelje da obavijeste razrednike o tome ako će dijete sutra doći u školu ili ne. Također, za vrijeme štrajka neće se organizirati produženi boravak.

Nastava će neće odvijati ni u VII. osnovnoj školi, no učenici koji dođu u školu će također biti zbrinuti.

S druge strane, učenici Elektrostrojarske škole u Varaždinu dužni su sutra doći u školu bez obzira na najavljeni štrajk.

– Neki nastavnici su najavili da će unatoč štrajku izvoditi nastavu prema rasporedu – objašnjavaju iz Elektrostrojarske škole.

Informaciju o ostalim gradskim i županijskim školama objavit ćemo naknadno.

Komentari

Komentara

loading...