Povežite se s nama

U fokusu

Neven Bosilj iznio sve argumente: “Ovo je zadnja šansa da se riješi ekološka bomba iz Brezja“!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj obrazložio je zašto se ne smije i ne može balirani otpad iz Brezja jednostavno odložiti na neku deponiju, te ujedno otkriva koji su razlozi da za zbrinjavanje varaždinskog smeća nema ponuda iz inozemstva.

Podsjećamo, još 1999. godine donesena je Direktiva o odlagalištima u kojoj je bilo navedeno da je zabranjeno odlaganje neobrađenog otpada na odlagališta. Preduvjet za ispunjenje ovog zahtjeva je izgradnja RCGO u kojima će se moći obraditi miješani komunalni otpad (M KO).

– Zemlje članice EU imale su mogućnost usklađenja s navedenim. Republika Hrvatska je u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom iz 2013. navela da će odlagati neobrađeni otpad na odlagališta do 31. prosinca 2017. godine, a nakon tog datuma isto je zabranjeno. Posljedica je da danas imamo još samo 80-ak odlagališta koja primaju ovakav otpad, a imali smo ih preko 300 u to vrijeme – ističe Bosilj.

Štoviše, u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (izmjene i dopune) (2019.) u potpunosti je uklonjena mogućnost odlaganja neobrađenog otpada na odlagališta.

– U Hrvatskoj se još uvijek odlaže komunalni otpad,  prijete nam svima penali, ali je pored toga izrađena i usvojena Dinamika zatvaranja odlagališta komunalnog otpada i to na način da se do izgradnje centara za gospodarenja otpadom popune postojeća odlagališta te da se ona usklade (što znači dobiju sve potrebne dozvole). U izračun količina koje smiju primiti postojeća odlagališta  do njihovog zatvaranja uzeto je u obzir i smanjenje nastanka komunalnog otpada i veće razdvajanje. U te količine nisu, ne smiju i ne mogu biti uračunate količine ilegalno odložene u Brezju koje ima status zatvorenog odlagališta neopasnog otpada. Napominjem da Varaždin već sada ima problem s postojećim otpadom iz kućanstava, i snalazi se iz mjeseca u mjesec upravo radi nedostatnih kapaciteta odlagališta – ukazuje gradonačelnik.

“Ako se poništi natječaj možemo dobiti samo veću cijenu na štetu Varaždinaca“

I dodaje:

– Drugim riječima, niti jedan vlasnik odlagališta u RH niti JLS, ne bi se smio i ne bi se mogao javiti na natječaj koji traži odlaganje oko 100.000 tona komunalnog otpada iz Brezja, a izvoz je moguć samo za MBO ili energetsku oporabu koje smo između ostalog predvidjeli u Elaboratu zaštite okoliša na koji se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja očitovalo u prosincu 2021., te izdanim Rješenjem propisalo potrebne mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša. Sukladno Rješenju, izrađen je Sanacijski program lokacije „Brezje“ na koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dalo suglasnost 10. ožujka 2022. godine. Sukladno Sanacijskom programu, izrađen je Glavni projekt za zahvat sanacije zatvorenog odlagališta „Brezje“ za koji je 21. travnja 2022. izdana građevinska dozvola, a u srpnju je dobivena suglasnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekta Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji “Brezje”, Grad Varaždin u iznosu od 40%. Temeljem svega navedenog proveden je javni natječaj na kojem su kao i na svim ‘prethodno nabrojenim dokumentima radili deseci vodećih stručnjaka s područja zbrinjavanja otpada, financija, pravnih pitanja i javne nabave od kojih su sada stručniji i više znaju razni “stručnjaci” s društvenih mreža – objasnio je gradonačelnik.

Potom se osvrće i na dvojbe o tome da su izostale inozemne ponude za zbrinjavanje bala.

– Donedavno je cijena energetske oporabe u zapadnoj Evropi bila oko 500 eura. Nitko se nije mogao niti blizu uklopiti u procijenjenu vrijednost Grada Varaždina bez da je višestruko premaši… vjerojatno zato i nemamo ponuda izvana. Tako bez obzira na visoku koncentraciju DOC-a, sve da ga i nema (a ima ga i ne može nestati), odlaganje otpada s lokacije Brezje je nemoguća misija i u suprotnosti je sa pozitivnim propisima RH i EU što nam je potvrđeno pozitivnim mišljenjima i suglasnostima na Elaborat, Program sanacije i Glavni projekt. Cijena koju smo dobili je još prihvatljiva (zanemarimo troškove sanacije tla jer je to nešto drugo…), a ako se poništi natječaj možemo dobiti samo veću cijenu na štetu Varaždinaca i Proračuna (primjer ponovljenih natječaja za RCGO Piškornica). Može se dogoditi i da izgubimo sufinanciranje Fonda koji ima svoje kapacitete, a također se može dogoditi da vrlo brzo dobijemo i visoke kazne jer je otpad tamo ilegalno odložen – uvjeren je Bosilj.

Koncesija koja je predviđala odlaganje je neprovediva danas, jer je odlaganje protuzakonit postupak.  Stoga se nameće pitanje koliko bi nas danas koštalo odlaganje/zakapanje otpada u Brezju, kada bi to bilo moguće?

– Još 2013. godine je na natječaju za koncesiju dobivena cijena od preko 1000 kuna za postupak odlaganja otpada. Danas mi otpad iz crne kante plaćamo deponijama 600 kn po toni + PDV = 750 kn (npr. cjenik za Piškornicu za 2023. je 102,7 Eura po toni), prijevoz je oko 200 kn po toni + PDV= 250 kuna. Općini koja ima deponiju grad plaća 20 % cijene deponiranja kao neku vrstu ekološke rente što iznosi 120 kn. Ukupno je to 1120 kuna. Kad bi ponuđač uračunao još svoju maržu dobili bi cijenu koja bi nadmašivala 120 milijuna kuna i što je najvažnije, za to nije moguće dobiti subvenciju Fonda. Također u to nije uključena cijena sanacije tla, koja je uključena u ponudu iz javne nabave. Stoga je  ovo sada praktički zadnja šansa da se riješi ekološka bomba iz Brezja, a poništavanje natječaja načinilo bi veliku financijsku i ekološku štetu Gradu Varaždinu – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ: Građani su taoci trojke Bosilj-Marković-Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je varaždinski SDP na današnjoj konferenciji za medije apelirao da Vlada RH raspiše izbore za Gradsko vijeće te su pritom prozvali HDZ-ovce da namjerno odugovlače, na Facebooku je danas stigao i odgovor županijskog HDZ-a. Oni pak kažu da su građani “taoci trojke Bosilj-Marković-Čačić”.

Apel Vladi: Raspišite izbore jer su građani Varaždina sad taoci HDZ-ovih igrica i Čehokovih ucjena

HDZ-ovu objavu donosimo u nastavku:

Da su se uspjeli dogovoriti o podjeli 100 milijuna kuna izglasali bi proračun. Naime, kao što je poznato sanacija bala po “integralnoj nagodbi” je iznosila oko 100 milijuna kuna, a sada prema njihovom “planu” iznosi oko 216 milijuna kuna. Samo njima je znan taj “višak” od kojih 100 milijuna kuna.

Da su građani taoci njihove nesposobnosti nije ništa novo. Po njima nema financijskih sredstava za nikoga: škole, vrtiće, sportske klubove, udruge u kulturi itd.

Ali, zato gradonačelnik 28. prosinca 2022. godine donosi Pravilnik o kriterijima za ostvarivanje i isplatu dodatka za uspješnost na radu u upravnim tijelima Grada Varaždina. Sredstva su modelom par-nepar dijelili Čačić i Marković, nagrada jednom reformisti, potom jednom SDP-ovcu.

Također podsjećamo sve korisnike gradskog proračuna da je gradonačelnik skinuo s dnevnog reda točku vezanu za rebalans proračuna, a koju su bili spremni podržati svi gradski vijećnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje