Povežite se s nama

U fokusu

Nevjerojatan preobrat u slučaju “spašene” Aquatehnike: Zbog Aquatehnike upitan opstanak Varkoma ?

Objavljeno:

- dana

Naslov 3. listopada 2017. godine:  “Radnicima Aquatehnike pao kamen sa srca: nema prodaje i stiže 200 milijuna kuna”. Naslov 28. veljače 2018: “Varkomova tvrtka kćer Aquatehnika ide u predstečaj?”.

 

Predstečaj  je kao jedini spas za Aquatehniku na Sjednici Gradskog vijeća najavio gradonačelnik Ivan Čehok. On je, odgovarajući na pitanja SDP-ovog Nevena Bosilja i Stjepana Cepanca  sa svoje liste, rekao kako su u izvještajima sa sjednica Nadzornog odbora „pronašli groblje“. – To što se radilo u NO Varkoma i NO Aquatehnike je na rubu pameti – rekao je gradonačelnik.Kako je tvrtka sa 100 zaposlenih u manje od pet mjeseci od tvrtke s perspektivnom budućnosti devalvirala u firmu na korak od predstečaja?

Sakriveni ugovori

Tako je, naime, on ocijenio činjenicu da je Aquatehnika i prije prijave na EU natječaje sklopila sporazume  sa odabranim slovenskim izvođačima za varaždinsku Aglomeraciju, a što – kao tvrtka kćer investitora –  nije smjela napraviti zbog sukoba interesa.  To je strogo naznačeno u dokumentu koji je Grad dobio od resornog Ministarstva, nakon višemjesečnih pregovora s Ministarstvom i Hrvatskim vodama. Decidirano piše: Aquatehnika ne smije sudjelovati u EU natječajima u slučaju kad je Varkom investitor, ali se nakon natječaja smije javiti kao izvođač…

– Dokument smo tražili iz straha da se poduzeće uključi, a kasnije se ustanovi kako je to protupravno pa uslijedi plaćanje penala, koje si niti jedna tvrtka ne može priuštiti –govorio je gradonačelnik novinarima po povratku iz Zagreba.

Nedugo potom su pronađeni sporni ugovori:  – Ne samo da se nije smjelo ništa potpisivati, nego je i uopće pregovaranje zabranjeno do poslije natječaja. To  je vodstvu firme bilo jako dobro poznato. Najprije je ukazano na sukob interesa da bi dan kasnije  tvrtka sklopila ugovor s izvođačima, što je van pameti – u nevjerici je gradonačelnik.

Upitan opstnak Varkoma?

Iako se to nitko neće usuditi izustiti naglas, ali zbog ovakvog ponašanja cijela Aglomeracija može doći u pitanje.  Zasad se samo zna da neće početi u najavljeno vrijeme.

Gradonačelnik zbog svega kaže kako za Aquatehniku nema drugog rješenja, osim predstečaja, kako bi se pokušala spasiti radna mjesta. Svaki dan otezanja bi, rekao je Ivan Čehok, Varkom koštalo 40 tisuća kuna, što bi u pitanje dovelo i opstanak samog Varkoma.

Stanje u Aquatehnici je očajno i aglomeracija je bila jedini spas. Iako, nikome nije jasno zašto je  tvrtka koja je do 2015. godine poslovala s dobrim rezultatima, odjednom postala tako veliki gubitaš pa danas ima oko 15 milijuna kuna duga. Prema dokumentima se vidi razuzdano trošenje na elektronsku opremu – mobitele i slično – a, potpisivali su se i besmisleni paušalni ugovori na godinu dana.

Gradonačelnik je izrazio sumnju u pokušaj obezvređivanja tvrtke s ciljem njezine jeftine kupovine.

Namještena prodaja?

Zbog svih ovih događanja, sakrivanja dokumenata, fiktivnih ugovora i tko zna, sumnja se, čega još sve ne, danas se smatra kako je krajnje vrijeme za dolazak DORH-a i USKOK-a u Aquatehniku.

Željko Bunić je s 1. veljače postao direktor Varkoma. Nije prošlo niti mjesec dana, a posao
snova se pokazao kao prava noćna mora.

Navodno je u posljednjem pokušaju spašavanja tvrtke, Aquatehnika ponuđena nekim gradskim poduzećima po pristojnoj cijeni, međutim ove nisu pokazale interes od prve, a reagirati je trebalo brzo jer nije bilo vremena.

Glavna nakana je bila spasiti radna mjesta onih radnika koji su zaista i radili, ne i onima na fiktivnim ugovorima koji nikad nisu vidjeli poduzeće.

Sad se svakog trenutka očekuje priopćenje iz Varkoma.  

 

U fokusu

Čačić vam je danas na televiziji poručio da nema suosjećanja s vama ako loše živite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić čest je gost na N1 televiziji, a danas je u svom stilu prosuo salvu kritika na račun dojučerašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a.

Među ostalim rekao je i da nema suosjećanja s građanima koji loše žive.

– Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer oni imaju vlast koju žele imati – rekao je među ostalim Čačić komentirajući poteze HDZ-ove Vlade u kontekstu krize i situacije u kojoj živimo.

Govorio je o najnovijim mjerama za pomoć koje je Vlada nedavno predstavila, obnovi nakon potresa i o drugim vrućim političkim temama.

Samo da podsjetimo da su Čačićevi Reformisti do nedavno bili dio HDZ-ove koalicije.

Cijeli Čačićev razgovor možete pročitati na portalu N1 televizije.

Nastavite čitati

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje