Povežite se s nama

Novosti

Nezadovoljni HDZ-ovci napustili sjednicu

Objavljeno:

- dana

Novomarofsko Gradsko vijeće

Nezadovoljni predloženim imenovanjima, gradski vijećnici iz redova HDZ-a napustili su 3. sjednica Gradskog vijeća Grada Novog Marofa koja je održana u ponedjeljak u Kulturnom centru Ivan Rabuzin.

Za vrijeme aktualnog sata spomenuto je kako je Grad Novi Marof za projekt „Utvrda Grebengrad“ od Ministarstva kulture dobio 1.400.000 kuna za razdoblje od 2013.-2015. godine. Kao što je gradonačelnik Darko Hrenić najavio, Grad Novi Marof prijavio je projekt Utvrda Grebengrad na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za trogodišnje financiranje i udovoljio njegovim uvjetima.

Prihvaćena su izvješća o poslovanju trgovačkih društava i ustanova kojima je Grad Novi Marof osnivač ili suvlasnik, u 2012. godini. Tako su izvješća dostavila trgovačka društva Novokom, Varkom i Radio Novi Marof, a od gradskih ustanova, Dječji vrtić, Gradska knjižnica i čitaonica i Pučko otvoreno učilište, te Turistička zajednica Grada Novog Marofa.

I na ovoj sjednici došlo je do izmjena i dopuna gradskog proračuna za ovu godinu. Glavni razlog povećanja proračuna su sredstva u visini 400 000 kuna koje je Ministarstvo kulture dodijelilo za ovogodišnje radove na sanaciji dijela utvrde Grebengrad. Što se tiče programa javnih potreba u športu, ove godine Zajednica športskih udruga Novi Marof imat će na raspolaganju 520 000 kuna, a Savezu športskih rekreacijskih društava namijenjeno je 50 000 kuna.

U dijelu sjednice koji se odnosio na razna imenovanja, vijećnici HDZ-a odbili su sudjelovati u radu i napustili su sjednicu, uz obrazloženje da nisu imali utjecaj na predlaganje kandidata, te da njihovi prijedlozi nisu usvojeni. Tako je s preostalom većinom glasova za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice imenovana Lidija Zečević iz Grane.

Novi članovi Nadzornog odbora Novokoma su: Tomislav Smoljanec, Igor Bužić, Dragutin Đakmanec i Branko Topolovec, dok će Grad Novi Marof  u  Nadzornom odboru Radija Novi Marof predstavljati Marko Đurin.

U Upravnom vijeću Pučkog otvorenog učilišta na slijedeće četiri godine imenovani su: Dragutin Košćak, Branimir Čikan, Kristina Pavlić i Ivica Čunović.

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Novi Marof broji sedam članova, a četiri člana imenuje Grad. Tako su novi članovi: Suzana Krizmanić, Sanja Trubelja, Jadranka Golub i Tomislav Posilović.

Vijećnici su podržali Odluku o uspostavi suradnje i prijateljstva Grada Novog Marofa s Općinom Gornja Radgona iz Slovenije. Kako je objasnio gradonačelnik Hrenić, u dosadašnjim kontaktima između predstavnika Grada Novog Marofa i Općine Gornja Radgona, a radi se prvenstveno uz interes za realizaciju određenih poslovnih aktivnosti i gospodarska ulaganja poduzetnika iz Gornje Radgone na našem području, izražena je obostrana želja za službenom uspostavom odnosa suradnje i prijateljstva. Tako je 30. lipnja, uoči ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji, potpisano u Novom Marofu pismo namjere o uspostavi suradnje i prijateljstva.

 

Izvor: Grad Novi Marof
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje