Nezadovoljni komunikacijom SDP-ovih vijećnika, koja je ispod svake razine, i koji su iznijeli niz laži i zamjena teza te banaliziraju stvari, javnosti su se obratili predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka Mario Lešina i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar kako bi odgovorili na “šest laži SDP-a”.

SDP laže kada kaže da JPP za škole u Varaždinu nije trebao stajati 180 milijuna kuna. Avar je predočio izračune godišnjih naknada prema kojima bi Grad za VI. OŠ godišnje plaćao 4,46 milijuna kuna, a za V. OŠ 2,8 milijuna kuna, i tako 25 godina, što u konačnici iznosi 181 milijun kuna.

– Da škole nisu rađene po modelu JPP-a možete provjeriti kod gospodina Čačića. Štromar po tom pitanju ništa nije radio, čekali su se izbori, a te škole u Županiji napravljene su po principu energetske obnove, koja je krenula 2017. godine. Mi smo obnovu VI. OŠ odradili, zajedno s opremom, za 17 milijuna kuna, i to su činjenice – ističe Avar.

– Rečeno je da koncesija nije nezakonita, a u dopisu tadašnjeg SDP-ovog ministra Lalovca stoji da je trebalo osigurati sredstva u proračunu prije raspisivanja koncesije. To je prva stvar koju ističu, a sve je to već sto puta „prožvakano“. Jasno je da je koncesija kao takva bila neprovediva – rekao je Avar, a Lešina se nadovezao rekavši da je to „eklatantan primjer zamjene teza“.

Osvrnuli su se i na trošak za intelektualne usluge koji je isplaćen iz proračuna Grada, na čemu je vijećnik Bosilj inzistirao da se točno specificira. Istaknuto je da je 2016. godine, kada je koalicija HNS-SDP bila na vlasti, trošak istih usluga iznosio 7.050.000 kuna, a 2018. godine je trošak bio 7,6 milijuna kuna. Navedeni su pritom brojni projekti na koje se odnose te usluge.

Kažu Lešina i Avar kako SDP-ovcima na sjednici nije bilo jasno zašto su se troškovi za plaće povećali ako se udio zaposlenih u gradskoj upravi smanjio. – Plaće su u 2017. godini, kad smo preuzeli upravljanje, bile više od 14 milijuna kuna samo za plaće gradske administracije. Godine 2018. taj je trošak iznosio skoro milijun kuna manje, to je konkretni podatak. Oni to znaju, no najlakše je praviti se lud – istaknuo je Avar i dodao da su se troškovi povećali zbog povećanja standarda u vrtićima i školama, odnosno povećanja broja pomoćnika u nastavi i učitelja u produženom boravku. Lešina se nadovezao rekavši da gradska uprava nikad nije bila mobilnija i efikasnija iako je 15 % ljudi manje.

Osvrnuvši se na komentar da 30 milijuna kuna stoji na računu Grada, Lešina je objasnio da to nije potrošački kredit kad se Grad zadužuje za neke projekte i onda novac stoji na računu Grada, nego banka plaća umjesto Grada i tek onda nastaje obveza Grada da novac u obrocima vrati banci.

Komentari

Komentara