Povežite se s nama

U fokusu

“Nije bilo nikakvog zahtjeva za provođenje novog postupka javne nabave”

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE GRADA VARAŽDINA

Na članak pod naslovom: “Zmajlović neće popustiti, Habuš već dvije godine zna da neće dobiti novac na temelju koncesije?!” stiglo je reagiranje iz Grada Varaždina koje prenosimo u cijelosti:

“U protekle dvije godine, točnije od lipnja 2013. godine kada je izvršnošću Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja okončan postupak koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganje baliranog miješanog otpada uskladištenog na lokaciji Brezje, Grad Varaždin je bio u kontinuiranim pregovorima s nadležnim Ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ne bi li ispunio sve uvjete za ostvarivanje sufinanciranja projekta za kojeg čak ni ministar Zmajlović ne može poreći da je od interesa i značaja za širu zajednicu. O održanim sastancima, vođenim pregovorima i brojnim uputama spomenutih institucija postoji obimna dokumentacija, e-mail korespondencija, službene bilješke, promemorije sa sastanaka, a o istima u konačnici mogu posvjedočiti i osobe koje su im prisustvovale.

Imamo dokaze tko zavlači, sve ćemo prezentirati javnosti

U tom se kontekstu izjave ministra Zmajlovića kako gradonačelnik Grada Varaždina osobno “zavlači s rješavanjem problema Brezja“ već više od dvije godine, u najmanju ruku pokazuju kao netočne i nevjerodostojne te ih osporavaju podaci, dokumentacija i druga korespondencija kojom Grad Varaždin raspolaže te koju će, ukaže li se za to potreba, prezentirati i u javnosti.
Svaki zahtjev koji je pred Grad Varaždin stavljen bilo od strane Fonda, bilo od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Grad Varaždin je i ispunio. Primjera radi, želimo ukazati na sadržaj dopisa kojeg je Gradu uputio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prije više od godinu dana,  14. srpnja 2014. godine:
“Fond je načelno suglasan i spreman sufinancirati projekt zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada na lokaciji Brezje do iznosa od 60% opravdanih troškova zbrinjavanja otpada, ukoliko se dokaže primjena reda prvenstva gospodarenja otpadom prilikom čega će se ostvariti najbolji ishod za okoliš u smislu članka 7. stavka 2. točke 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom. U tu svrhu potrebno je da Grad Varaždin dostavi Fondu Plan zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada iz kojeg će biti razvidan način, postupci, lokacija, terminski plan te troškovnik radova zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada na lokaciji Brezje. Nakon pregleda i prihvaćanja Plana od strane stručnih službi Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, može se pristupiti izradi i zaključivanju ugovora o sufinanciranju (…)“. ( u prilogu dostavljamo originalni dokument Ministarstva )

“Fond je spreman sufinancirati projekt ukoliko se dokaže primjena reda prvenstva gospodarenja otpadom…”

Ovim dokumentom Fond je de facto prije više od godinu dana prihvatio, odnosno potvrdio rješenje koje je predlagao Grad Varaždin. Danas, kada je grad u dobroj vjeri ispunio doslovno sve zahtjeve Fonda, ministar odjednom mijenja stav i izjavljuje kako takvo rješenje nije moguće i da Grad nije ništa radio.
Kao što je vidljivo iz sadržaja citiranog dopisa, nije bilo riječi ni o kakvoj koncesiji, zahtjevu za provođenje novog postupka javne nabave, niti pak o bilo kojem drugom pitanju koje ministar Zmajlović danas u medijima ističe kao problem i prepreku za sufinanciranje. Tražilo se naprosto da Grad Varaždin izradi Plan zbrinjavanja iz kojeg će biti vidljivo da će se s otpadom uskladištenim na području Brezja postupati sukladno opće prihvaćenim načelima zaštite okoliša implementiranima u Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji je na snagu stupio nakon što je Grad već proveo koncesiju za odlaganje baliranog komunalnog otpada. 

Nikakvo očitovanje na izrađeni Plan zbrinjavanja nismo dobili

Spomenuti Plan zbrinjavanja Grad Varaždin je izradio i još u svibnju ove godine dostavio na adresu Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Do današnjeg dana Grad Varaždin ni od jedne od navedenih institucija nije zaprimio nikakvo očitovanje na izrađeni Plan!
Kasnije se od Grada nije tražilo samo da dostavi Plan zbrinjavanja već i elaborat građevinskih radova sanacije za fazu poslije odvoza kompletnog komunalnog otpada s lokacije Brezje, zatim da kod Ministarstva zaštite okoliša i prirode pokrene postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata sanacije odlagališta na okoliš, u tu svrhu da izradi elaborat zaštite okoliša, da preuzme obvezu da će, ne riješe li četiri općine čiji je otpad također uskladišten na lokaciji Brezje same problem zbrinjavanja tog otpada, Grad u njihovo ime i za njihov račun provesti cjelokupni postupak…
Sve te zahtjeve Grad Varaždin je poduzeo i ispunio u dobroj vjeri upravo sa ciljem da nadležno Ministarstvo, odnosno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u konačnici odobre sufinanciranje projekta koji, osim po svom značaju, ni po čemu ne odudara niti se razlikuje od 70-tak odlagališta sanaciju kojih je istom ovom metodom (ex situ) Fond sufinancirao do sada.

“Zmajlovič je taj koji je inertan, ne želi poduzeti radnje koje mora kao ministar, a druge proziva za “zavlačenje””

Pa kada ne postoje pravni argumenti da ministar opravda vlastitu inertnost i ničime osnovanu nevoljkost da se uhvati u koštac s goručim pitanjem Grada s više od 46.000 stanovnika, točnije da poduzme one radnje na koje je kao ministar zaštite okoliša i prirode dužan i ovlašten, proziva drugu stranu za nepoštivanje zakona (kojih to zakona ne navodi) i “zavlačenje”.
Iako ministra Zmajlovića ne zanimaju nikakve koncesije te traži provođenje transparentnog javnog natječaja (čime zapravo implicira da koncesija koju je Grad Varaždin prethodno proveo to nije bila), Grad Varaždin mora podsjetiti kako je postupak koncesije za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada s lokacije Brezje proveden sukladno zakonima i podzakonskim propisima koji su bili na snazi u vrijeme kada je taj postupak pokrenut (listopad 2012. godine), te da se na taj postupak (koji je okončan) ne može primijeniti Zakon o održivom gospodarenju otpadom (koliko god taj Zakon ministar Zmajlović smatrao važnim) obzirom da zakoni ne mogu imati povratno djelovanje, a što je Ustavom RH zajamčeno pravo. Spomenuta koncesija, koju ministar Zmajlović spominje, bila je povodom izjavljenih žalbi predmetom razmatranja i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, a potom i Upravnog suda RH. Oba ta tijela potvrdila su ispravnost, transparentnost i zakonitost navedenog postupka, što dovoljno govori o vjerodostojnosti izjava ministra Zmajlovića.”

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/RT

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje