Povežite se s nama

U fokusu

Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

GRADNJA KANALIZACIJE KASNI

Izgradnja kanalizacije u Varaždinu i deset općina, projekt vrijedan čak 800 milijuna kuna, u velikim je problemima, što je danas potvrdio i župan Predrag Štromar.

Podsjetio je da je Varkom trebao raspisati ukupno osam natječaja, pri čemu tri još nisu ni raspisana, dok su dva najvažnija natječaja poništena, onaj za gradnju pročistača otpadnih voda te za izgradnju kanalizacije na području Varaždina.

– Nama je izuzetno bitan pročistač, jer bi on trebao biti gotov do 31. prosinca 2018. Upravo zato je prvo raspisan natječaj za izbor izvođača radova za pročistač kako bismo poštovali rokove. Budući da je natječaj sad poništen, moram priznati da će biti malo problema. Može se dogoditi da poslije tog roka nećemo moći dobivati sredstva iz EU, a to je 70 posto   – rekao je Štromar.

Župan demantirao direktora Varkoma

Ne bude li pročistač gotov do kraja 2018., Europska komisija bi Varkom i Hrvatske vode mogla kazniti tako što će im uskratiti od pet do 15 posto sredstava, pojasnio je župan. Time je demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, koji je prije desetak dana rekao da financiranje „nije upitno“.

S obzirom da je pročistač vrijedan oko 200 milijuna kuna s PDV-om, Varkom i Hrvatske vode bi morale same osigurati dodatnih 30-ak milijuna kuna.   

– Posebna agencija prati izvršenje svih ugovora i obaveza te može penalizirati projekte u takvim situacijama. Oni sami odlučuju radi li se o 5, 10 ili 15 posto, a onda ta sredstva trebaju nadoknaditi investitori, u ovom slučaju to su Hrvatske vode i Varkom – naveo je Štromar.

Međutim, iznos koji će morati platiti Varkom i Hrvatske vode mogao bi dodatno rasti, jer ni s preostalim radovima ne ide baš po planu.

Izgradnja kanalizacije u Beretincu, Cestici, Vinici i još sedam općina neće tako brzo početi – Varkom još nije ishodio građevinske dozvole

Štromar je danas otkrio da za izgradnju kanalizacije u deset općina – Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica – građevinske dozvole još uvijek nisu ishođene!

Za to je krivnju prebacio na – sud.

– Županija se prije godinu i pol uključila u koordinaciju cijelog projekta. Bilo je dosta problema u pripremnim fazama zbog imovinsko-pravnih odnosa. Konkretno, imali smo puno problema s katastrom i sudom koji nisu stigli odrađivati svoj dio posla. No našli smo mogućnosti s prekovremenim radom, čak na sudu, a Županija i Varkom plaćaju prekovremene sate djelatnicima, jer ih nema dosta za obim posla koji trenutno postoji – naveo je župan.

Nije odgovoran Varkom, nego ponuđači?!

Kad su u pitanju poništeni natječaji za gradnju pročistača i kanalizacije u Varaždinu, ne smatra da je odgovornost na Varkomu, nego je prozvao tvrtke koje su se javile na te natječaje!

– Od deset ponuda za pročistač nijedna nije zadovoljavala stroge kriterije sad već nevažećeg Zakona o javnoj nabavi. Međutim, radilo se o sitnicama pa je Varkom ipak izabrao jednu tvrtku, ali je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave rekla „ne“. Oni koji nude moraju biti vrlo pažljivi i pisati kako to zakon u Hrvatskoj govori – rekao je Štromar.

On, kao i Vlašić, govori o „sitnim greškama“, no DKOM je utvrdio da je Varkom izabrao tvrtku iz Izraela koja je jedinične cijene proglasila poslovnom tajnom, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi. Međutim, Štromar ne smatra da je odgovornost na Varkomu zbog poništenja tog natječaja, a ni onog za gradnju kanalizacije u Varaždinu.

Štoviše, za to što je taj drugi natječaj poništen okrivio je ponuđače!

– Natječaj za izgradnju kanalizacije u varaždinskom prstenu Varkom je poništio zato jer je u ponudama bilo grešaka. Kad su ponuđači u pitanju, prvo misliš da je velika potreba za takvim poslovima. Ali kad vidiš da nitko nije napravio dobru dokumentaciju, onda si čak razmišljaš da oni uopće nemaju potrebe raditi, a ni želje – ustvrdio je varaždinski župan.

Hoće li Varkom i Hrvatske vode biti kažnjeni, znat će se tek sredinom 2018., naveo je.

Štromar vjeruje da će izvođač radova za pročistač, i to prema novom Zakonu o javnoj nabavi, biti izabran u ožujku ili travnju sljedeće godine. U to hoće li biti dovršen u roku, do kraja 2018., ni on sam baš ne vjeruje.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje