Povežite se s nama

U fokusu

Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

GRADNJA KANALIZACIJE KASNI

Izgradnja kanalizacije u Varaždinu i deset općina, projekt vrijedan čak 800 milijuna kuna, u velikim je problemima, što je danas potvrdio i župan Predrag Štromar.

Podsjetio je da je Varkom trebao raspisati ukupno osam natječaja, pri čemu tri još nisu ni raspisana, dok su dva najvažnija natječaja poništena, onaj za gradnju pročistača otpadnih voda te za izgradnju kanalizacije na području Varaždina.

– Nama je izuzetno bitan pročistač, jer bi on trebao biti gotov do 31. prosinca 2018. Upravo zato je prvo raspisan natječaj za izbor izvođača radova za pročistač kako bismo poštovali rokove. Budući da je natječaj sad poništen, moram priznati da će biti malo problema. Može se dogoditi da poslije tog roka nećemo moći dobivati sredstva iz EU, a to je 70 posto   – rekao je Štromar.

Župan demantirao direktora Varkoma

Ne bude li pročistač gotov do kraja 2018., Europska komisija bi Varkom i Hrvatske vode mogla kazniti tako što će im uskratiti od pet do 15 posto sredstava, pojasnio je župan. Time je demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, koji je prije desetak dana rekao da financiranje „nije upitno“.

S obzirom da je pročistač vrijedan oko 200 milijuna kuna s PDV-om, Varkom i Hrvatske vode bi morale same osigurati dodatnih 30-ak milijuna kuna.   

– Posebna agencija prati izvršenje svih ugovora i obaveza te može penalizirati projekte u takvim situacijama. Oni sami odlučuju radi li se o 5, 10 ili 15 posto, a onda ta sredstva trebaju nadoknaditi investitori, u ovom slučaju to su Hrvatske vode i Varkom – naveo je Štromar.

Međutim, iznos koji će morati platiti Varkom i Hrvatske vode mogao bi dodatno rasti, jer ni s preostalim radovima ne ide baš po planu.

Izgradnja kanalizacije u Beretincu, Cestici, Vinici i još sedam općina neće tako brzo početi – Varkom još nije ishodio građevinske dozvole

Štromar je danas otkrio da za izgradnju kanalizacije u deset općina – Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica – građevinske dozvole još uvijek nisu ishođene!

Za to je krivnju prebacio na – sud.

– Županija se prije godinu i pol uključila u koordinaciju cijelog projekta. Bilo je dosta problema u pripremnim fazama zbog imovinsko-pravnih odnosa. Konkretno, imali smo puno problema s katastrom i sudom koji nisu stigli odrađivati svoj dio posla. No našli smo mogućnosti s prekovremenim radom, čak na sudu, a Županija i Varkom plaćaju prekovremene sate djelatnicima, jer ih nema dosta za obim posla koji trenutno postoji – naveo je župan.

Nije odgovoran Varkom, nego ponuđači?!

Kad su u pitanju poništeni natječaji za gradnju pročistača i kanalizacije u Varaždinu, ne smatra da je odgovornost na Varkomu, nego je prozvao tvrtke koje su se javile na te natječaje!

– Od deset ponuda za pročistač nijedna nije zadovoljavala stroge kriterije sad već nevažećeg Zakona o javnoj nabavi. Međutim, radilo se o sitnicama pa je Varkom ipak izabrao jednu tvrtku, ali je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave rekla „ne“. Oni koji nude moraju biti vrlo pažljivi i pisati kako to zakon u Hrvatskoj govori – rekao je Štromar.

On, kao i Vlašić, govori o „sitnim greškama“, no DKOM je utvrdio da je Varkom izabrao tvrtku iz Izraela koja je jedinične cijene proglasila poslovnom tajnom, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi. Međutim, Štromar ne smatra da je odgovornost na Varkomu zbog poništenja tog natječaja, a ni onog za gradnju kanalizacije u Varaždinu.

Štoviše, za to što je taj drugi natječaj poništen okrivio je ponuđače!

– Natječaj za izgradnju kanalizacije u varaždinskom prstenu Varkom je poništio zato jer je u ponudama bilo grešaka. Kad su ponuđači u pitanju, prvo misliš da je velika potreba za takvim poslovima. Ali kad vidiš da nitko nije napravio dobru dokumentaciju, onda si čak razmišljaš da oni uopće nemaju potrebe raditi, a ni želje – ustvrdio je varaždinski župan.

Hoće li Varkom i Hrvatske vode biti kažnjeni, znat će se tek sredinom 2018., naveo je.

Štromar vjeruje da će izvođač radova za pročistač, i to prema novom Zakonu o javnoj nabavi, biti izabran u ožujku ili travnju sljedeće godine. U to hoće li biti dovršen u roku, do kraja 2018., ni on sam baš ne vjeruje.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Prijevoznici: „Ugrožen je prijevoz učenika. Kad se epidemija smiri, neće ih imati tko voziti u školu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog širenja zaraze i velikog porasta broja zaraženih koronavirusom, sve veći broj škola u Hrvatskoj prelazi na online nastavu, što stvara velike probleme domaćim autobusnim prijevoznicima koji imaju ugovore s državom o prijevozu učenika, priopćila je Hrvatska udruga poslodavaca.

Naime, brojni su domaći prijevoznici ugovorili prijevoz učenika za 180 dana godišnje, ali zbog zatvaranja škola su u određenim školama ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda, na što je upozorio Damir Pavlović u ime HUP – Koordinacije javno linijskih prijevoznika. 

– Razumijemo razloge zbog kojih su škole prešle na nastavu na daljinu, ali to za nas znači da autobusi voze prazni ili su pak prisiljeni u potpunosti stati. Naravno, fiksni troškovi poput režija, goriva, leasinga i isplate plaća radnicima ostaju svaki mjesec, nevezano prema kojem modelu funkcionirala škola za koju vozimo. Zato je pravedno da se u ugovorima prizna ‘viša sila’ te da se prijevoznicima isplati barem trošak hladnog pogona u vrijednosti 50% ugovorenog iznosa za vrijeme tijekom kojeg učenici imaju nastavu na daljinu – ističe Pavlović te dodaje da tzv. model A neće značiti povratak učenika u škole jer ih neće imati tko prevoziti kad se epidemiološka situacija napokon primiri.

Jedna od najugroženijih gospodarskih grana u korona-krizi

Iz HUP-a podsjećaju i na činjenicu kako se kriteriji te način sufinanciranja troškova javnog prijevoznika učenika srednjih škola temelji na odluci vlade RH iz 2018. godine, pri čemu je osnova izračuna bila cijena običnog eurodizela koja je tad iznosila 8.37 kuna.

Danas se pak cijene osnovnog eurodiesela kreću od 11.29 kuna, što je povećanje od 35 posto, a gorivo je pritom ključni ulazni trošak koji u velikoj mjeri definira poslovanje autobusnih prijevoznika, stoji još u priopćenju.

Okolnosti su se, dakle, u potpunosti promijenile zbog čega je i dosad prijevoz učenika funkcionirao preko leđa autobusnih prijevoznika, navodi HUP.

– Autobusni prijevoz je zbog korona-krize jedna od najugroženijih gospodarskih grana jer svako širenje zaraze smanjuje broj redovnih putnika. Epidemija je očito ušla u svoju kritičnu fazu i molimo državu da se prilagodi na nove okolnosti. Ako nam se ne priznaju troškovi hladnog pogona za prijevoz učenika te ne uvedu mjere za očuvanje radnih mjesta, sve što je dosad dobro napravljeno past će u vodu, skupa s velikom većinom autobusnih prijevoznika koji ovaj pritisak neće izdržati – rekao je Pavlović.

Nastavite čitati

U fokusu

Predsjednica Zdravka Grđan najavila teme i prijedloge odluka 8. sjednice Gradskog vijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan je u subotu, 22. siječnja, najavila održavanje 8. sjednice Gradskog vijeća.

Sjednica će biti održana u ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine, od 11 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Predsjednica je najavila prijedloge odluke o zaduživanju Grada Varaždina te prijedlog izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu. U ovim točkama riječ je o refinanciranju dugoročnih kreditnih zaduženja. Naime, grad Varaždin ima 3 kredita u ukupnom iznosu od 36.017.769 kuna kamatnih stopa od 1,75 – 2,5 % godišnje. Krediti su uzeti za izgradnju dječjeg vrtića u Kučanu Donjem, dogradnju dječjeg vrtića Varaždin, rekonstrukciju i dogradnju VI.OŠ Varaždin te za kupnju nekretnine za potrebe smještaja Gradske knjižnice. Ovom odlukom predlaže se refinanciranje sva 3 kredita u preostalom iznosu od 26.308.574,56 kuna u 1 kredit kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK.d.d. s rokom otplate na 9 godina (108 mjeseci) u mjesečnim ratama po kamatnoj stopi od 0,44 %.

Također pažnju je posvetila prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Naime, na temelju članka 66. Zakona o gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu istoga donijeti Odluku kojom se regulira način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te je istim člankom reguliran obvezatni i fakultativni sadržaj Odluke.

Ova Odluka dijelom je istovjetna važećoj Odluci, no najvažnija izmjena je da ista regulira iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena, te je povećana učestalost odvoza biotopada, papira i plastike. Nakon toga, najavila je predsjednica, članovi vijeća primit će informaciju o stanju u TD Čistoća. 

Najavljeno je o donošenje odluke o agrotehničkim mjerama jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da općinsko odnosno gradsko vijeće odnosno Gradska skupština Grada Zagreba za svoje područje propisuje potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju.

Ovom Odlukom predlažu se potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, nadzor i kaznene odredbe, a sve u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta, kao i sprječavanja nastanka štete i smanjivanja ili onemogućavanja poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu.

Također, ovim aktom se definiraju prava i obveze vlasnika ili posjednika poljoprivrednog zemljišta kao i kaznene mjere u slučaju ne pridržavanja propisanih mjera. Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su na poljoprivrednom zemljištu primjenjivati propisane agrotehničke mjere, na način da se ne umanji bonitetna vrijednost istoga. Nadzor nad provedbom ove odluke provode poljoprivredni redari. 

Kako bi Grad Varaždin mogao podnijeti Zahtjev za potporu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u Gojancu“ na 2. Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, LEADER – Podmjera 19.2 raspisan od strane Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, potrebno je na Gradskom vijeću Grada Varaždina donijeti Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždina čiji sastavni dio je Prilog III. – Opis projekta. Natječaj je otvoren 27. prosinca 2021. godine, a zatvara se 28. veljače 2022. godine , najavila je predsjednica u nastavku konferencije.

Također, Grad Varaždin temeljem odredbi Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem na svom području. Da bi se mogli provoditi postupci dodjele u zakup ili preuzimanje zemljišta nakon isteka zakupa ili raskida ugovora o zakupu, temeljem članka 39. ZPZ imenuje se tročlano povjerenstvo (agronom, geodeta i pravnik).

S obzirom na to da je zakupac Presečki Zdravko zatražio raskid ugovora o zakupu, isti je dužan predati zemljište Gradu putem Povjerenstva za uvođenje u posjed, pa će se na dnevnom redu sjednice naći i imenovanje tog povjerenstva.

Na sjednici će biti riječi i o zamjeni zemljišta u Gornjem Kućanu između nogometnog kluba „Udarnik“ i Grada Varaždina radi izgradnje prometnice. Također, članovi vijeća dobit će izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u procesu izrade i donošenja prostornih planova, odnosno njihovih izmjena i dopuna. U nastavku sjednice, kako je najavljeno, bit će riječi o urbanističkom planu uređenja zone „VIS konfekcija“.

Članovi vijeća razmatrat će i prijedlog utroška sredstava šumskog doprinosa koja će se namjenski utrošiti u održavanje poljskih/šumskih putova na području Grada Varaždina.

Vijećnici će također utvrditi i listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Varaždina te donijeti odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

Pod točkom Izbori i imenovanja rješavat će se pitanje intendantice Hrvatskog narodnog kazališta te imenovanje članova Upravnog odbora Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta.

Imenovat će se i članovi školskog odbora Druge osnovne škole.

Izabrat će se i predsjednik Odbora za kulturu, sport i turizam, a glasat će se i o promjenama članovi Odbora za izbore i imenovanje te Odbora za mlade.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje