Povežite se s nama

U fokusu

Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

GRADNJA KANALIZACIJE KASNI

Izgradnja kanalizacije u Varaždinu i deset općina, projekt vrijedan čak 800 milijuna kuna, u velikim je problemima, što je danas potvrdio i župan Predrag Štromar.

Podsjetio je da je Varkom trebao raspisati ukupno osam natječaja, pri čemu tri još nisu ni raspisana, dok su dva najvažnija natječaja poništena, onaj za gradnju pročistača otpadnih voda te za izgradnju kanalizacije na području Varaždina.

– Nama je izuzetno bitan pročistač, jer bi on trebao biti gotov do 31. prosinca 2018. Upravo zato je prvo raspisan natječaj za izbor izvođača radova za pročistač kako bismo poštovali rokove. Budući da je natječaj sad poništen, moram priznati da će biti malo problema. Može se dogoditi da poslije tog roka nećemo moći dobivati sredstva iz EU, a to je 70 posto   – rekao je Štromar.

Župan demantirao direktora Varkoma

Ne bude li pročistač gotov do kraja 2018., Europska komisija bi Varkom i Hrvatske vode mogla kazniti tako što će im uskratiti od pet do 15 posto sredstava, pojasnio je župan. Time je demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, koji je prije desetak dana rekao da financiranje „nije upitno“.

S obzirom da je pročistač vrijedan oko 200 milijuna kuna s PDV-om, Varkom i Hrvatske vode bi morale same osigurati dodatnih 30-ak milijuna kuna.   

– Posebna agencija prati izvršenje svih ugovora i obaveza te može penalizirati projekte u takvim situacijama. Oni sami odlučuju radi li se o 5, 10 ili 15 posto, a onda ta sredstva trebaju nadoknaditi investitori, u ovom slučaju to su Hrvatske vode i Varkom – naveo je Štromar.

Međutim, iznos koji će morati platiti Varkom i Hrvatske vode mogao bi dodatno rasti, jer ni s preostalim radovima ne ide baš po planu.

Izgradnja kanalizacije u Beretincu, Cestici, Vinici i još sedam općina neće tako brzo početi – Varkom još nije ishodio građevinske dozvole

Štromar je danas otkrio da za izgradnju kanalizacije u deset općina – Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica – građevinske dozvole još uvijek nisu ishođene!

Za to je krivnju prebacio na – sud.

– Županija se prije godinu i pol uključila u koordinaciju cijelog projekta. Bilo je dosta problema u pripremnim fazama zbog imovinsko-pravnih odnosa. Konkretno, imali smo puno problema s katastrom i sudom koji nisu stigli odrađivati svoj dio posla. No našli smo mogućnosti s prekovremenim radom, čak na sudu, a Županija i Varkom plaćaju prekovremene sate djelatnicima, jer ih nema dosta za obim posla koji trenutno postoji – naveo je župan.

Nije odgovoran Varkom, nego ponuđači?!

Kad su u pitanju poništeni natječaji za gradnju pročistača i kanalizacije u Varaždinu, ne smatra da je odgovornost na Varkomu, nego je prozvao tvrtke koje su se javile na te natječaje!

– Od deset ponuda za pročistač nijedna nije zadovoljavala stroge kriterije sad već nevažećeg Zakona o javnoj nabavi. Međutim, radilo se o sitnicama pa je Varkom ipak izabrao jednu tvrtku, ali je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave rekla „ne“. Oni koji nude moraju biti vrlo pažljivi i pisati kako to zakon u Hrvatskoj govori – rekao je Štromar.

On, kao i Vlašić, govori o „sitnim greškama“, no DKOM je utvrdio da je Varkom izabrao tvrtku iz Izraela koja je jedinične cijene proglasila poslovnom tajnom, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi. Međutim, Štromar ne smatra da je odgovornost na Varkomu zbog poništenja tog natječaja, a ni onog za gradnju kanalizacije u Varaždinu.

Štoviše, za to što je taj drugi natječaj poništen okrivio je ponuđače!

– Natječaj za izgradnju kanalizacije u varaždinskom prstenu Varkom je poništio zato jer je u ponudama bilo grešaka. Kad su ponuđači u pitanju, prvo misliš da je velika potreba za takvim poslovima. Ali kad vidiš da nitko nije napravio dobru dokumentaciju, onda si čak razmišljaš da oni uopće nemaju potrebe raditi, a ni želje – ustvrdio je varaždinski župan.

Hoće li Varkom i Hrvatske vode biti kažnjeni, znat će se tek sredinom 2018., naveo je.

Štromar vjeruje da će izvođač radova za pročistač, i to prema novom Zakonu o javnoj nabavi, biti izabran u ožujku ili travnju sljedeće godine. U to hoće li biti dovršen u roku, do kraja 2018., ni on sam baš ne vjeruje.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati