Povežite se s nama

U fokusu

Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

GRADNJA KANALIZACIJE KASNI

Izgradnja kanalizacije u Varaždinu i deset općina, projekt vrijedan čak 800 milijuna kuna, u velikim je problemima, što je danas potvrdio i župan Predrag Štromar.

Podsjetio je da je Varkom trebao raspisati ukupno osam natječaja, pri čemu tri još nisu ni raspisana, dok su dva najvažnija natječaja poništena, onaj za gradnju pročistača otpadnih voda te za izgradnju kanalizacije na području Varaždina.

– Nama je izuzetno bitan pročistač, jer bi on trebao biti gotov do 31. prosinca 2018. Upravo zato je prvo raspisan natječaj za izbor izvođača radova za pročistač kako bismo poštovali rokove. Budući da je natječaj sad poništen, moram priznati da će biti malo problema. Može se dogoditi da poslije tog roka nećemo moći dobivati sredstva iz EU, a to je 70 posto   – rekao je Štromar.

Župan demantirao direktora Varkoma

Ne bude li pročistač gotov do kraja 2018., Europska komisija bi Varkom i Hrvatske vode mogla kazniti tako što će im uskratiti od pet do 15 posto sredstava, pojasnio je župan. Time je demantirao direktora Varkoma Vladu Vlašića, koji je prije desetak dana rekao da financiranje „nije upitno“.

S obzirom da je pročistač vrijedan oko 200 milijuna kuna s PDV-om, Varkom i Hrvatske vode bi morale same osigurati dodatnih 30-ak milijuna kuna.   

– Posebna agencija prati izvršenje svih ugovora i obaveza te može penalizirati projekte u takvim situacijama. Oni sami odlučuju radi li se o 5, 10 ili 15 posto, a onda ta sredstva trebaju nadoknaditi investitori, u ovom slučaju to su Hrvatske vode i Varkom – naveo je Štromar.

Međutim, iznos koji će morati platiti Varkom i Hrvatske vode mogao bi dodatno rasti, jer ni s preostalim radovima ne ide baš po planu.

Izgradnja kanalizacije u Beretincu, Cestici, Vinici i još sedam općina neće tako brzo početi – Varkom još nije ishodio građevinske dozvole

Štromar je danas otkrio da za izgradnju kanalizacije u deset općina – Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica – građevinske dozvole još uvijek nisu ishođene!

Za to je krivnju prebacio na – sud.

– Županija se prije godinu i pol uključila u koordinaciju cijelog projekta. Bilo je dosta problema u pripremnim fazama zbog imovinsko-pravnih odnosa. Konkretno, imali smo puno problema s katastrom i sudom koji nisu stigli odrađivati svoj dio posla. No našli smo mogućnosti s prekovremenim radom, čak na sudu, a Županija i Varkom plaćaju prekovremene sate djelatnicima, jer ih nema dosta za obim posla koji trenutno postoji – naveo je župan.

Nije odgovoran Varkom, nego ponuđači?!

Kad su u pitanju poništeni natječaji za gradnju pročistača i kanalizacije u Varaždinu, ne smatra da je odgovornost na Varkomu, nego je prozvao tvrtke koje su se javile na te natječaje!

– Od deset ponuda za pročistač nijedna nije zadovoljavala stroge kriterije sad već nevažećeg Zakona o javnoj nabavi. Međutim, radilo se o sitnicama pa je Varkom ipak izabrao jednu tvrtku, ali je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave rekla „ne“. Oni koji nude moraju biti vrlo pažljivi i pisati kako to zakon u Hrvatskoj govori – rekao je Štromar.

On, kao i Vlašić, govori o „sitnim greškama“, no DKOM je utvrdio da je Varkom izabrao tvrtku iz Izraela koja je jedinične cijene proglasila poslovnom tajnom, što je suprotno Zakonu o javnoj nabavi. Međutim, Štromar ne smatra da je odgovornost na Varkomu zbog poništenja tog natječaja, a ni onog za gradnju kanalizacije u Varaždinu.

Štoviše, za to što je taj drugi natječaj poništen okrivio je ponuđače!

– Natječaj za izgradnju kanalizacije u varaždinskom prstenu Varkom je poništio zato jer je u ponudama bilo grešaka. Kad su ponuđači u pitanju, prvo misliš da je velika potreba za takvim poslovima. Ali kad vidiš da nitko nije napravio dobru dokumentaciju, onda si čak razmišljaš da oni uopće nemaju potrebe raditi, a ni želje – ustvrdio je varaždinski župan.

Hoće li Varkom i Hrvatske vode biti kažnjeni, znat će se tek sredinom 2018., naveo je.

Štromar vjeruje da će izvođač radova za pročistač, i to prema novom Zakonu o javnoj nabavi, biti izabran u ožujku ili travnju sljedeće godine. U to hoće li biti dovršen u roku, do kraja 2018., ni on sam baš ne vjeruje.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati