Povežite se s nama

Život i društvo

Nije dovoljno piti tablete!

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN DIJABETESA

Kada se otkrije da boluju od dijabetesa, velik broj pacijenata smatra da će sve biti dobro ako će redovito uzimati tablete ili drugu terapiju, koju im je propisao liječnik. Međutim, to nije ni približno dovoljno: prvi korak u liječenju šećerne bolesti mora biti promjena životnih navika. Nužno je promijeniti prehranu, a jednako je važno redovito se baviti fizičkom aktivnošću.

Istaknula je to dr. Nives Topolnjak, specijalist obiteljske medicine, na predavanju održanom nedavno u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Varaždinu povodom Svjetskog dana dijabetesa. Bilo je to jedno od čak sedam predavanja liječnika i patronažnih sestara u organizaciji Patronažne službe Doma zdravlja Varaždinske županije.
– Naš cilj je da u zajedništvu, kroz dobru i kontinuiranu suradnju, postignemo promjene, provedemo strategije u borbi s dijabetesom te utječemo na prevenciju i rano otkrivanje bolesti. Vrlo često se dijabetes otkrije tek u poodmakloj fazi, kada se već razviju komplikacije. Zbog toga patronažne sestre organiziraju puno akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi u mjesnim odborima i društvenim domovima. Te akcije daju rezultata, jer se šećerna bolest otkrije na vrijeme – rekla je patronažna sestra Marina Golek Mikulić.

No čak ni pravovremena dijagnoza u dosta slučajeva ne jamči da se neće razviti komplikacije, jer pacijenti vrlo teško mijenjaju način prehrane, što je nužno da bi bolest bila pod kontrolom. – Nerijetko oboljeli shvate kolika je važnost promjene prehrambenih navika tek kada se počnu razvijati komplikacije – napominje Marina Golek Mikulić.
Na isti problem upozorava i dr. Nives Topolnjak. – Pacijenti su jako inertni i trebalo bi biti više ovakvih predavanja da bi se shvatio način liječenja bolesti. Misle da se sve može riješiti medikamentoznom terapijom, dok preporuke o pravilnoj prehrani i fizičkoj aktivnosti većina zanemaruje. Zbog toga se nerijetko srećemo s komplikacijama – upozorila je obiteljska liječnica.

Najčešće komplikacije: promjene na oku i dijabetičko stopalo, što završava i amputacijom

S kojim se komplikacijama najčešće susreću? – S retinopatijom, promjenama na očima, a sve češće i s dijabetičkim stopalom. Riječ je o ulkusima (ranama) na stopalima, koja se teško tretiraju i na kraju, nažalost, dovode do amputacije i do pada kvalitete života pacijenata – navela je dr. Topolnjak, koja je pozvala pacijente da se svakako pridržavaju uputa liječnika o terapiji, ali i načinu prehrane te fizičkoj aktivnosti, jer je to jedini način da se izbjegnu komplikacije.
I dok je ona zajedno s dr. Vesnom Šimegi Đekić u petak govorila o pristupu bolesniku sa šećernom bolešću, mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo održavala je predavanje o dijabetesu kao javnozdravstvenom problemu. O najčešćim komplikacijama govorili su liječnici iz Opće bolnice Varaždin: kirurg dr. Dino Štrlek o dijabetičkom stopalu, a oftalmolog dr. Zlatko Šlezak o posljedicama dijabetesa na oko. O važnosti prehrane govorila je sestra Iva Kreš, o važnosti tjelovježbe sestra Anica Novko, a o dijabetesu u trudnoći sestra Kristina Kišić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje