Povežite se s nama

U fokusu

“Nije ih briga što će krave na klanje, a mi na burzu”

Objavljeno:

- dana

Josip Kuzmić ogorčen odnosom države

– Koga je briga što smo zbog nefunkcioniranja pravne države i nedostatka poljoprivrednog zemljišta primorani kupovati skupu stočnu hranu i proizvoditi jeftino mlijeko?

Koga briga ako moje krave uskoro završe u klaonici, sin, snaha i unuk na Zavodu za zapošljavanje, a ja u Centru za socijalnu skrb – ogorčen je situacijom u hrvatskom mljekarstvu Josip Kuzmić (75) iz Visokog koji se poljoprivredom i stočarstvom bavi cijeli život. Javio nam se potaknut tekstom objavljenim u siječnju u kojem smo iznijeli alarmantne podatke o stanju u mljekarskom sektoru u Hrvatskoj, ali i u Varaždinskoj županiji. Naime, u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj je proizvedeno 17 posto manje mlijeka, a od ulaska u Europsku uniju uvoz mlijeka, sira i ostalih mliječnih prerađevina porastao je za 86 posto. Varaždinska županija nije nikakva iznimka, proizvodnja mlijeka pala je u godinu dana čak 21,74 posto, a broj krava na farmama postepeno pada više od 10 godina. U našoj županiji 2001. godine evidentirano je 16.350 krava, u 2007. godini svega 7.500 krava da bi broj krava u 2013. pao na 4491.

Sve pogrešno

– Svi problemi proizlaze iz toga što država nema sluha za rješavanje problema s kojima se susrećemo. Ono što se čini često se radi pogrešno. Stotine milijuna kuna uložene su u farme koje sada zjape prazne. Država je poticala gradnju tih farmi i nabavu mliječnih krava, a kada su otkupljivači i prerađivači u dogovoru srezali otkupne cijene mlijeka, leđa su okrenuta proizvođačima koji su grcali u kreditima – kaže Kuzmić koji zajedno sa sinom vodi farmu od 35 muznih krava. Godišnje proizvode 220 tisuća litara mlijeka koje prodaju mliječnoj industriji. – Najviše od svega muči nas cijena hrane za stoku. Kako je moguće da je umjetno gnojivo proizvedeno u Kutini jeftinije u Sloveniji nego kod nas?

21 % pad proizvodnje mlijeka u Varaždinskoj županiji u posljednjih godinu dana

I kako da sada, kada smo ušli u Europsku uniju, konkuriramo europskim poljoprivrednicima čije su kamate na kredite 1 do 2 posto, a naše 6 do 7 posto – pita se Kuzmić.
Kao čovjeka koji je cijeli život proveo na selu muči ga što mladi ljudi više ne vide perspektivu u poljoprivredi. – To je težak i odgovoran posao, a zašto bi netko išao u to kada vidi da od toga nema koristi – zaključuje Kuzmić.

Nije mogao vratiti zemlju

– Još prije 16 godina podnio sam zahtjev za povrat imovine koja je mom ocu oduzeta u vrijeme bivše države, a tijekom tog povrata Poljoprivredna zadruga Sloga iz Novog Marofa nezakonito je prisvojila zemljište u Breznici po tadašnjem načelniku općine koji je zatim to prodao novomarofskom Domu zdravlja. Ista zadruga je na isti način prodala 17 hektara državnog zemljišta u Varaždinskim Toplicama i za to nitko nije snosio odgovornost. Ja sam 2002. zbog svega podnio i kaznene prijave, ali bez uspjeha. One su odbijene, a ja nisam dobio niti zamjensko zemljište. A biti poljoprivrednik bez zemlje je vrlo teško – kaže Kuzmić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje