Povežite se s nama

U fokusu

Nije li već kasno?: Brezje stavljeno na posebnu listu šteta u okolišu Republike Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Premda je još 2007. godine Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša inspekcijskim rješenjem naložila Varkomu da se balirani otpad hitno mora ukloniti iz Brezja, tek ovih dana su  Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike lokaciju odlagališta stavili na posebnu listu šteta u okolišu RH.

Podsjećamo, prije 11 godina na lokaciji u Brezju bilo je privremeno uskladišteno 40.000 tona baliranog otpada kojeg je trebalo interventno zbrinuti jer uvjeti za njegovo odlaganje nisu zadovoljavali ni one minimalne.

Danas se na lokaciji nalazi ekološka bomba od oko 120.000 tona baliranog otpada. O njoj Ministarstvo zaštite okoliša i energetika u svojoj Informaciji o postupku izdavanja suglasnosti na Sanacijski program „Brezje“ od 2. listopada 2018. navodi da je sukladno odredbama članka 194. Zakona o zaštiti okoliša nastala šteta u okolišu u razdoblju od 13 godina, tijekom kojeg je otpad odlagan i skladišten.

Prema definiciji iz Zakona o zaštiti okoliša, Šteta u okolišu je šteta koja je nanesena zaštićenim biljnim i/ili životinjskim vrstama i njihovim staništima te krajobraznim strukturama – vodama, moru, zemljištu, tlu i zemljinoj kamenoj kori.

U varaždinskom slučaju, lokacija onečišćenog područja koje tek treba sanirati, nalazi se u jugoistočnom dijelu grada. Nažalost, na vodozaštitnom području, a na takvim lokacijama ne smije se graditi ni legalni deponij, a kamoli ilegalni.

Riječ je o ilegalnom deponiju bez obaveznih vodonepropusnih podloga, s balama u raspadnom stanju, te oborinske vode koje prolaze kroz otpad stvaraju zagađene procjedne vode koje ulaze u tlo i podzemne vode.

Brezje uskoro na horor filmu

Prema Ispitivanju zagađenosti, odnosno kvalitete eko sustava na lokaciji Brezje – rezultati ispitivanja u razdoblju od 2007. do 2009. odine Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije kakvoća voda iz piezometara kod baliranog otpada je onečišćena, odnosno od 16 uzoraka voda, u fizikalno-kemijskom pogledu svega jedan uzorak vode odgovarao je zahtjevima (tada važećeg) Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, što iznosi 6,25 posto.

Novi program sanacije kojeg je Grad Varaždin naručio od tvrtke EcoMission d.o.o. i predao na ocjenu resornom ministarstvu predlaže samo jednu varijantu obrade bala postupkom R3 u MBO postrojenju koje je u neposrednoj blizini njihove lokacije.

Varaždinci trebaju znati da autori programa sanacije ne isključuju mogućnost da tijekom manipulacije s baliranim otpadom između ostalog dođe do većih emisija odlagališnih plinova, ali i širenja neugodnih mirisa.

Štoviše, naveli su i tko će platiti ceh ukoliko još nešto pođe po zlu.

– Sve troškove vezano za sanaciju i saniranje okoliša ukoliko dođe do akcidentnih situacija tijekom sanacije snosi operater Grad Varaždin – piše u programu sanacije Brezja.

Dodajmo da će varaždinska ekološka bomba na ulazu u grad uskoro osvanuti na „horor“ filmu.

Riječ je o dokumentarcu kojeg priprema student filmske i tv režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje