Povežite se s nama

U fokusu

Nijedna ponuda za balon na vrući zrak koji nabavlja Turističke zajednice Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Na natječaj za novi i nekorišteni balon na vrući zrak koji je Turistička zajednica Varaždinske županije objavila u elektroničkom oglasniku javne nabave nije zaprimljena nijedna ponuda.

Natječaj je objavljen početkom svibnja, a otvaranje ponuda održano je 29. svibnja, do kad je bio i rok za predaju ponuda.

Zašto nije stigla ni jedna ponuda i hoće li postupak biti ponovljen ili se odustaje od balona?

– Obavit ćemo konzultacije s Vijećem Turističke zajednice i Varaždinskom županijom, nakon čega ćemo odlučiti što dalje po tom pitanju – doznali smo od Mirana Bojanića Morandinija,  direktora Turističke zajednice Varaždinske županije.

Podsjećamo, nakon što je Varaždinska županija kupila šator za 286.250 kuna s PDV-om, županijska Turistička zajednica pokrenula je postupak otvorene javne nabave za novi i nekorišteni balon na vrući zrak.

Prema dokumentaciji koja je objavljena na elektroničkom oglasniku javne nabave, županijska Turistička zajednica traži balon na vrući zrak čija procijenjena vrijednost iznosi  390.000 kuna. Ponude su se mogle dostaviti do utorka,  a s ponuditeljem, čija ponuda bude odabrana, planirao se sklopiti ugovor o javnoj nabavi robe putem financijskog leasinga na razdoblje od 36 mjeseci.

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje