Povežite se s nama

U fokusu

Nijemci su kupili varaždinski MIV i tako prekinuli prognoze o propasti tvrtke zbog egzodusa metalaca

Objavljeno:

- dana

Na samom kraju prošle, 2018. godine, Metalska industrija Varaždin dobila je novog vlasnika.

Varaždinsku je tvrtku kupila njemačka kompanija Hawle Aramturen, odnosno njena tvrtka u Hrvatskoj – Hawle, sa sjedištem u Koprivnici.

Nijemci su 13.393 dionice MIV-a kupili za 1000 kuna po dionici, pa ih je cijeli paket stajao 13,39 milijuna kuna.

Prekinuta je time agonija radnika, kojima zbog lošeg poslovanja nisu isplaćene plaće, a za tvrtku se još u studenome predviđao crni scenarij.

MIV je u trećem kvartalu ostvarila gotovo 12 milijuna kuna gubitka, što se pravdalo smanjenjem produktivnosti zbog manjka radnika, povećanja cijene rada i vanjskih usluga.

Iz MIV-a je u kratkom roku otišlo čak 150 stručnih radnika, a na domaćem tržištu rada nema nezaposlenih stručnjaka metalske struke.

Gospodarstvo cijele Europe vapi za metalcima, pri čemu su hrvatska poduzeća nekonkurentna u visini plaće.

MIV je zaposlio novih stotinjak, priučenih radnika, što je znatna razlika u odnosu na stručnjake, a što se u konačnici odrazilo i na poslovne rezultate tvrtke.

Zbog svega je predsjednik NO MIV-a, Marijan Cingula u jednom trenutku pozvao radnike Uljanika da dođu raditi u Varaždin.

Ostavke direktora

Neposredno nakon objave loših rezultata poduzeće su jedan za drugim, u roku dva dana, napustili direktor Franjo Turek i član Nadzornog odbora Bernard Jakelić.

Samo nekoliko sati prije Turekove ostavke došla je objava zagrebačkog Vodoskoka, tvrtke koja je pokazala interes za dokapitalizaciju MIV-a, u kojoj Zagrepčani obavještavaju javnost o prekidu razgovora o dokapitalizaciji.

Obojica su za ostavku naveli osobne razloge.

MIV je uskoro dobio novog direktora, Gorana Popovića, a sad i novog vlasnika.

U poduzeću se danas nadaju stabilizaciji poslovanja.

 

 

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje