Povežite se s nama

Događanja

Nikad bogatiji Advent na trgovima i ulicama

Objavljeno:

- dana

ADVENT

Anđeoskim plesom varaždinskih mažoretkinja na Franjevačkom trgu u 11 sati i paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, u 18.30 sati, uz nastup mješovitog zbora Obrtničkog glazbenog društva Varaždin, započet će u subotu, 30. studenog, Advent u Varaždinu, već tradicionalna manifestacija koja će biti sadržajno najbogatija do sada.

U organizaciji Grada Varaždina i Turističke zajednice grada Varaždina do Badnjaka će se održati 54 programa na nekoliko lokacija u povijesnoj jezgri, a u njihovu realizaciju uključili su se i Gradski muzej Varaždin, Gradska tržnica Varaždin, Filmsko kreativni studio VANIMA, Muzej Anđela, Društvo Naša djeca, Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, varaždinski dječji vrtići, Koncertni ured, Hrvatsko keramičarsko društvo Kerameikon te Varaždinska biskupija.

Gajeva ulica postat će Ulica snjegovića s 12 velikih snjegovića

– Varaždinu smo ove godine pripremili bogatu, toplu i zanimljivu adventsku priču. Tek tri od 54 programa će se naplaćivati po deset kuna. Ostalo je sve potpuno besplatno za naše male i velike posjetitelje koji će tako moći uživati u kvalitetnim i raznolikim programima, a da to od njih ne iziskuje financijske izdatke – naglasila je govoreći o programima Natalija Martinčević, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika i predsjednica TZ grada Varaždina.

Na Franjevačkom i Trgu slobode tijekom prosinca i ove će godine biti prigodna prodaja u posebno uređenim kućicama, a Gajeva ulica postat će Ulica snjegovića s dvanaest velikih snjegovića koji će sjediti i šetati se, dok će 16. prosinca djeca sedamnaest varaždinskih dječjih vrtića u njoj izložiti svoje snjegoviće i tako obilježiti Dan snjegovića.

Svijeće kod katedrale

– Uz snjegoviće, djeca će izraditi i svoje kućice za ptice koje će nakon završetka adventskog razdoblja biti postavljene u šetalištu Vatroslava Jagića. U Varaždinskoj kući, koja se također nalazi u Gajevoj ulici, bit će jedna obitelj snjegovića koja će se moći pogledati samo u slučaju ako se držite za ruke i ako dotaknete jedno srce – najavila je Branka Tropp, direktorica Ureda TZ grada Varaždina i izvršna organizatorica Adventa u Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava bit će postavljen bor i drugi dekorativni elementi, a adventski će vijenac ove godine biti smješten ispred katedrale, gdje će se uz pratnju pjevačkih zborova tijekom došašća paliti svijeće.

Lado, srednjovjekovno oružje, radionice keramike

Od 30. studenog do 6. prosinca u Varaždinskoj kući bit će izložba Viteškog reda Sv. Nikole koji će izložiti srednjovjekovno oružje te demonstrirati mačevanje, streličarstvo i druge vještine. U srijedu 4. prosinca, GMV će u palači Herzer otvoriti izložbu Varaždinska kovanica Sorlini, a dan kasnije u kino Galeriji bit će prikazan film Hrvatsko zagorje iz 1934. uz pratnju kvarteta saksofona Glazbene škole. U subotu 7. prosinca u 11 sati slijedi novi nastup mažoretkinja ispred Anđelinjaka i paljenje druge adventske svijeće uz nastup okteta Donum. Od 7. do 22. prosinca u podrumu Gradske tržnice održavat će se Waldaonica s božićnim pjesmama i pričama. Djed Mraz dolazi na Trg kralja Tomislava u subotu 14. prosinca, 22. prosinca nastupa LADO, a u prizemnom poslovnom prostoru na Trgu kralja Tomislava 3 bit će organizirane i kreativne radionice te lutkarske predstave. Besplatne radionice Kerameikona (tel. 091 1 744 000) za velike i male održavat će se u Kukuljevićevoj 10 u srijedu 27. studenoga, 4. prosinca i 11. prosinca od 17 do 20 sati. Paljenje nastalih radova u raku-tehnici bit će 14. prosinca, a 18. prosinca otvorit će se izložba novog dijela postava Kerameikonove Zbirke suvremene svjetske keramike te izložba i otkup nastalih radova u adventskim radionicama. Naime, donacijom od minimalno 100 kuna sudionici radionica i drugi posjetitelji moći će otkupiti svoju ili neku drugu zdjelicu. Dio prihoda izdvojit će se za potporu odličnom studentu koji je u teškoj materijalnoj situaciji.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje