Povežite se s nama

Novosti

Nikad bogatiji Advent u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Od 30. studenog do Badnjaka

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, uz nastup mješovitog zbora Obrtničkog glazbenog društva Varaždin,  u subotu 30. studenog  u 18.30 sati započet će Advent u Varaždinu, već tradicionalno događanje koje će biti sadržajno najbogatije do sada.

Advent u Varaždinu, koji priređuju Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina, održavat će se na nekoliko lokacija u povijesnoj jezgri, a u njegovu realizaciju uključili su se i Gradski muzej Varaždin, Gradska tržnica Varaždin, Filmsko kreativni studio VANIMA, Muzej Anđela, Društvo naša djeca, Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, varaždinski dječji vrtići, Koncertni ured,  Hrvatsko keramičarsko društvo Kerameikon te Varaždinska biskupija.

„Varaždinu smo ove godine pripremili bogatu, toplu i zanimljivu adventsku priču. U vremenu od  30. studenog do Badnjaka pripremili smo 54 programa, od toga će se samo tri naplaćivati i to simboličnih 10 kuna. Ostalo je sve potpuno besplatno za naše male i velike posjetitelje jer smo građanima željeli pružiti kvalitetne i raznolike programe, da mogu uživati u blagdanskom ugođaju, a da to od njih ne iziskuje financijske izdatke.“ – istaknula je zamjenica varaždinskog gradonačelnika i predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina Natalija Martinčević.

 Za Varaždince i njihove goste tijekom prosinca organizirana je prigodna prodaja na Trgu slobode i na Franjevačkom trgu, a posebna je pažnja ove godine posvećena uređenju prostora. Tako će  Ulica Ljudevita Gaja tijekom prosinca biti Ulica snjegovića, u kojoj će biti postavljeno  dvanaest velikih snjegovića, a 16. prosinca će djeca sedamnaest varaždinskih dječjih vrtića u njoj izložiti svoje snjegoviće i obilježiti Dan snjegovića.

„Snjegovići će sjediti na klupama, prošetati ulicom, svaki će biti drugačiji, a toj osnovnoj obitelji snjegovića priključit će se i snjegovići koje će, uz pomoć teta, izraditi mališani iz svih 16 varaždinskih vrtića. Uz snjegoviće, djeca će izraditi i svoje kućice za ptice. Nakon završetka adventskog razdoblja, snjegovići odlaze na sjever, a kućice u šetalište Vatroslava Jagića. U Varaždinskoj kući, koja se također nalazi u Gajevoj ulici, bit će jedna obitelj snjegovića koja će se moći pogledati samo u slučaju ako se držite za ruke i ako dotaknete jedno srce.“ – pojasnila je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina i izvršna organizatorica Adventa u Varaždinu Branka Tropp.

Na Franjevačkom će trgu biti smještene bijele kućice za prodaju, a cijeli će prostor biti ukrašen suvremeno interpretiranim tradicionalnim blagdanskim dekorativnim elementima.   Na  Trgu kralja Tomislava bit će postavljen bor i razni dekorativni elementi, a adventski će vijenac ove godine biti smješten ispred Katedrale, gdje će se uz pratnju pjevačkih zborova tijekom došašća paliti  svijeće.

Najmlađi će  Varaždinci zasigurno najviše uživati tijekom Adventa u Varaždinu. Naime,  Djed Mraz će, uz program Društva naša djeca, na Trg kralja  Tomislava doći u subotu 14. prosinca u 17 sati, a tijekom prosinca za njih su, u prizemnom poslovnom prostoru na Trgu kralja Tomislava 3, organizirane i  kreativne radionice te lutkarske predstave.  Uz programe za najmlađe tijekom prosinca za Varaždince i njihove goste Gradski će muzej Varaždin organizirati dvije zanimljive izložbe, a tradicionalni božićni koncert Lada se nikako ne bi smio propustiti. Detaljan program Adventa možete pogledati ovdje: http://www.varazdin.hr/cms-repository/file/_82c.doc

Izvor: Grad Varaždin
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje