Povežite se s nama

Međimurje

Nikola Novak: “Dobivamo novu školu, a radimo i na rješavanju starijih problema!”

Objavljeno:

- dana

Općina Nedelišće brojem stanovnika druga je najveća u Hrvatskoj, a od lokalnih izbora koji su se održali sredinom svibnja ove godine novim je načelnikom postao Nikola Novak, koji je dotad obnašao funkciju zamjenika načelnika.

Nedelišće svoje dane obilježava sredinom lipnja: oni su vezani uz blagdan Vidova, 15. lipnja. Ove godine, kao i prošle, zbog epidemiološke situacije nije organiziran poseban program povodom općinskih dana, no svečana sjednica Općinskog vijeća u izbornoj se godini i inače održava u rujnu pa je plan da tako bude i ovoga puta, kaže načelnik Novak.

Načelnik Nikola Novak sa zamjenikom Zlatkom Marciušem (lijevo)

– Objavljen je javni poziv za dodjelu plaketa zaslužnim pojedincima i organizacijama, a školama smo poslali upite o djeci koja su ostvarila iznimne rezultate na raznim natjecanjima. Dakle, ako to bude epidemiološki moguće, krajem rujna održat će se svečana sjednica na kojoj će se dodijeliti nagrade – dodaje.

Po naseljima

Što se tiče provedenih, aktualnih i planiranih investicija, akcija i projekata, načelnik nas je proveo aktualnostima uz kratki pregled općinskih naselja. Tijekom drugoga tjedna u lipnju na području cijele Općine organizirana je akcija čišćenja “Više cvijeća – manje smeća”.

– U Dunjkovcu je izgrađena pješačka staza koja spaja ulice Nikole Tesle i Matije Gupca, dok je iznimno važna investicija provedeno projektiranje tamošnjega Dječjeg vrtića u vrijednosti od 250.000 kuna. Vrtić će biti smješten pokraj Područne škole Dunjkovec, a namijenjen je za djecu s područja samog Dunjkovca, ali i Pretetinca, Slakovca te Črečana. Pohađat će ga dvije jasličke i tri vrtićke skupine, odnosno ukupno osamdesetak mališana. Moderni Vrtić imat će dječje igralište ispred objekta i jedno na katu, a prijavili smo ga i na mjeru 7.4.1. (temeljne usluge za ruralno stanovništvo, op.a.) Ministarstva poljoprivrede.

U Pretetincu je početkom srpnja Udruga žena Pretetinec uspješno organizirala osmo izdanje Dječje biciklijade, s najvećim brojem sudionika dosad. U društvenome domu toga mjesta u potpunosti su obnovljeni kuhinja i sanitarni čvorovi, dok je glavna dvorana svježe obojana perivom bojom, a uređen je i prilaz spremištu za Udrugu žena. Za dječje igralište u Črečanu kupljena su igrala, dok su u Macincu u suradnji s Hrvatskim vodama uređeni kanali iza Caffe bara “Žir as”. Naime, iz smjera Gornjeg Mihaljevca prema Macincu dolaze velike količine vode od oborina i poplavljuje taj predio – objašnjava Novak.

Sredstvima dobivenima od Udruge “Kali Sara” u Paragu je proširena prometnica na ulazu u naselje.

Kod Područne škole u Gornjem Hrašćanu krajem svibnja postavljeni su usporivači prometa

– U Gornjem Hrašćanu postavljeni su usporivači prometa. Puno je posjetitelja pratilo malonogometni turnir Polenke 2021. koji je održan prvog vikenda u srpnju. U Pušćinama se uskoro nastavlja gradnja pješačke staze. Tamo je izgrađeno i dječje igralište na lokaciji poznatoj pod nazivom “Peski” – postavljena su suvremena dječja igrala i klupice za odmor, a uredit će se i vanjska teretana te skate park. Proširene su i prometnice kod novoizgrađenih kuća.

Što se Gornjega Kuršanca tiče, dogovorene su lokacije za postavljanje usporivača prometa u Ulici Zrinskih. U samome Nedelišću početkom lipnja interes mnogobrojnih posjetitelja polučio je novi festival koji nosi naziv “Art Forest”. U sjedištu općine nastavlja se i s gradnjom novoga vatrogasnog spremišta u nastavku postojećega Vatrogasnog doma, a dovršava se i rekonstrukcija ulice Karlović Vinka. Uređen je i prostor za UDVDR u prostoru bivšeg NM-a – načelnik ističe. Dodaje i da je održao sastanke s gotovo svim mjesnim odborima.

Škola, nasip, obilaznica…

– Dogovoreno je sufinanciranje produženog boravka, koji će roditelji plaćati po 400 kuna, dok Općina pokriva ostatak, koji ovisi o broju korisnika. Idejni projekt za osnovnu školu je gotov, a u suradnji sa župnikom najavljeni smo za razgovor s biskupom oko dodjele zemljišta. Čekamo raspisivanje natječaja iz programa Plana oporavka i otpornosti na koji bismo se mogli javiti s navedenim idejnim projektom – najprije za izradu glavnog projekta, a zatim i za samo financiranje i izgradnju. Nova škola u neposrednoj blizini crkve bit će modernog tipa i u skladu s državnim pedagoškim standardom. U njoj će se provoditi jednosmjenska nastava, a u okolici će se konstruirati i suvremena atletska borilišta – naglašava čelni čovjek Nedelišća za projekt u kojem glavnu riječ kao osnivač ima Međimurska županija, dok Općina Nedelišće pruža podršku.

Napreduje obnova postojeće zgrade OŠ Nedelišće

U skladu s informacijama iz Hrvatskih voda, do kraja godine trebala bi početi i rekonstrukcija nasipa Pušćine – Gornji Hrašćan. Predviđeno je da će radovi trajati oko dvije godine.

– Obilaznica Nedelišća i Pušćina u fazi je projektiranja, što bi trebalo završiti do kraja prvog kvartala iduće godine. Zatim bi se krenulo s otkupom zemljišta i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će uslijediti izgradnja. Od Nedelišća do Graničnog prijelaza Trnovec napravit će se i pješačko-biciklistička staza, koja je također u fazi projektiranja.

Rekonstruirat će se raskršće ulica Matije Gupca i Čakovečke kod groblja u Nedelišću, što je u planu za sljedeću godinu. Osim toga, završeno je projektiranje i čekamo na građevinsku dozvolu za rekonstrukciju raskršća ulica Karlović Vinka, Braće Radića i Nove ulice s Čakovečkom. Projektno rješenje za najkompleksnije raskršće, ono kod Općine, još uvijek nije gotovo. Na tome mjestu spajaju se ulice Maršala Tita, Varaždinska, Martina Viljevca, Radnička i Vladimira Nazora. Problematičan je i spoj županijske te državne ceste u Gornjem Kuršancu: tu se stvaraju velike kolone, osobito u vrijeme najvećih gužvi, kada je teško iz smjera G. Kuršanca doći na glavnu cestu – kaže Novak.

DVD Pušćine od Općine je dobio suglasnost da se na natječaj iz već spomenute mjere 7.4.1. prijavi sa svojim Vatrogasnim domom. Nadaju se da će proći, objašnjava načelnik, jer pri vredovanju prijave doista imaju puno bodova.

– U Gospodarskoj zoni Goričica sve su parcele prodane, tri objekta su već izgrađena, a dva investitora spremna su za izgradnju. Postoji veliki interes poduzetnika za tom Zonom pa smo shodno tomu od države zatražili dodjelu dodatnog zemljišta: radi se o 22 hektra, koja bismo uredili i prodali zainteresiranim ulagačima.

Zavrtje je prostor na južnoj strani Nedelišća: prvom parcelacijom tamo je formirano 70 gradilišta, a u tijeku je druga parcelacija. Sa svim vlasnicima održan je sastanak i dogovoreno da će se tamošnja poljoprivredna zemljišta prenamijeniti u građevinska te bi tako nastalo još 130 gradilišta. Od Međimurskih voda, HEP-a i Međimurje plina zatražili smo da na toj lokaciji započnu s izgradnjom infrastrukture, što su Međimurske vode već učinile. Na taj način htjeli bismo na prostor Općine privući mlade obitelji.

Kako smo stavke za plaće načelnika i zamjenika načelnika srezali s 500 na 200 tisuća kuna godišnje, razliku ćemo iskoristiti za sufinanciranje dječjeg vrtića (150.000 kuna), pri čemu ono za drugo dijete iznosi 75, a za treće 100 posto, dok bismo preostali iznos (također 150.000 kuna) željeli iskoristiti za povećanje stipendija – najavljuje Nikola Novak.

“Smart” Nedelišće

Općina je ušla i u sustav HRcity: to je besplatna aplikacija koju će građani moći skinuti i koristiti na pametnim telefonima kako bi komunicirali s ustanovama poput vrtića, službama u lokalnoj upravi, poduzećima za zbrinjavanje otpada i sl. Podrazumijeva razne digitalne module poput E-vrtića, E-redara, E-otpada, E-zdravstva, E-ekologije… a ljudima će olakšati traženje i izdavanje raznih zahtjeva. Nedelišće radi i na razvijanju djelatnosti NED-KOM-a, svoje komunalne tvrtke.

Lijevo: autor aplikacije HRcity Bruno Trstenjak

Uzmemo li u obzir da se pod pokroviteljstvom Općine tijekom ljeta provode kampovi za djecu pod egidom “Sportskog ljeta 2021.”, kao i da su se ponovo okupile Skitnice, navijači NK-a Nedelišće, što je načelniku, kako navodi, osobito drago, vidljivo je da se na prostoru Nedelišća razvijaju sve sfere života – od sporta i infrastrukture do gospodarstva, kulture i akvizicije statusa pametne općine.

>>Prva ovogodišnja biciklijada “Stazama Općine Nedelišće” u nedjelju, 5. rujna<<

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje