Povežite se s nama

Međimurje

Nikola Novak: “Dobivamo novu školu, a radimo i na rješavanju starijih problema!”

Objavljeno:

- dana

Općina Nedelišće brojem stanovnika druga je najveća u Hrvatskoj, a od lokalnih izbora koji su se održali sredinom svibnja ove godine novim je načelnikom postao Nikola Novak, koji je dotad obnašao funkciju zamjenika načelnika.

Nedelišće svoje dane obilježava sredinom lipnja: oni su vezani uz blagdan Vidova, 15. lipnja. Ove godine, kao i prošle, zbog epidemiološke situacije nije organiziran poseban program povodom općinskih dana, no svečana sjednica Općinskog vijeća u izbornoj se godini i inače održava u rujnu pa je plan da tako bude i ovoga puta, kaže načelnik Novak.

Načelnik Nikola Novak sa zamjenikom Zlatkom Marciušem (lijevo)

– Objavljen je javni poziv za dodjelu plaketa zaslužnim pojedincima i organizacijama, a školama smo poslali upite o djeci koja su ostvarila iznimne rezultate na raznim natjecanjima. Dakle, ako to bude epidemiološki moguće, krajem rujna održat će se svečana sjednica na kojoj će se dodijeliti nagrade – dodaje.

Po naseljima

Što se tiče provedenih, aktualnih i planiranih investicija, akcija i projekata, načelnik nas je proveo aktualnostima uz kratki pregled općinskih naselja. Tijekom drugoga tjedna u lipnju na području cijele Općine organizirana je akcija čišćenja “Više cvijeća – manje smeća”.

– U Dunjkovcu je izgrađena pješačka staza koja spaja ulice Nikole Tesle i Matije Gupca, dok je iznimno važna investicija provedeno projektiranje tamošnjega Dječjeg vrtića u vrijednosti od 250.000 kuna. Vrtić će biti smješten pokraj Područne škole Dunjkovec, a namijenjen je za djecu s područja samog Dunjkovca, ali i Pretetinca, Slakovca te Črečana. Pohađat će ga dvije jasličke i tri vrtićke skupine, odnosno ukupno osamdesetak mališana. Moderni Vrtić imat će dječje igralište ispred objekta i jedno na katu, a prijavili smo ga i na mjeru 7.4.1. (temeljne usluge za ruralno stanovništvo, op.a.) Ministarstva poljoprivrede.

U Pretetincu je početkom srpnja Udruga žena Pretetinec uspješno organizirala osmo izdanje Dječje biciklijade, s najvećim brojem sudionika dosad. U društvenome domu toga mjesta u potpunosti su obnovljeni kuhinja i sanitarni čvorovi, dok je glavna dvorana svježe obojana perivom bojom, a uređen je i prilaz spremištu za Udrugu žena. Za dječje igralište u Črečanu kupljena su igrala, dok su u Macincu u suradnji s Hrvatskim vodama uređeni kanali iza Caffe bara “Žir as”. Naime, iz smjera Gornjeg Mihaljevca prema Macincu dolaze velike količine vode od oborina i poplavljuje taj predio – objašnjava Novak.

Sredstvima dobivenima od Udruge “Kali Sara” u Paragu je proširena prometnica na ulazu u naselje.

Kod Područne škole u Gornjem Hrašćanu krajem svibnja postavljeni su usporivači prometa

– U Gornjem Hrašćanu postavljeni su usporivači prometa. Puno je posjetitelja pratilo malonogometni turnir Polenke 2021. koji je održan prvog vikenda u srpnju. U Pušćinama se uskoro nastavlja gradnja pješačke staze. Tamo je izgrađeno i dječje igralište na lokaciji poznatoj pod nazivom “Peski” – postavljena su suvremena dječja igrala i klupice za odmor, a uredit će se i vanjska teretana te skate park. Proširene su i prometnice kod novoizgrađenih kuća.

Što se Gornjega Kuršanca tiče, dogovorene su lokacije za postavljanje usporivača prometa u Ulici Zrinskih. U samome Nedelišću početkom lipnja interes mnogobrojnih posjetitelja polučio je novi festival koji nosi naziv “Art Forest”. U sjedištu općine nastavlja se i s gradnjom novoga vatrogasnog spremišta u nastavku postojećega Vatrogasnog doma, a dovršava se i rekonstrukcija ulice Karlović Vinka. Uređen je i prostor za UDVDR u prostoru bivšeg NM-a – načelnik ističe. Dodaje i da je održao sastanke s gotovo svim mjesnim odborima.

Škola, nasip, obilaznica…

– Dogovoreno je sufinanciranje produženog boravka, koji će roditelji plaćati po 400 kuna, dok Općina pokriva ostatak, koji ovisi o broju korisnika. Idejni projekt za osnovnu školu je gotov, a u suradnji sa župnikom najavljeni smo za razgovor s biskupom oko dodjele zemljišta. Čekamo raspisivanje natječaja iz programa Plana oporavka i otpornosti na koji bismo se mogli javiti s navedenim idejnim projektom – najprije za izradu glavnog projekta, a zatim i za samo financiranje i izgradnju. Nova škola u neposrednoj blizini crkve bit će modernog tipa i u skladu s državnim pedagoškim standardom. U njoj će se provoditi jednosmjenska nastava, a u okolici će se konstruirati i suvremena atletska borilišta – naglašava čelni čovjek Nedelišća za projekt u kojem glavnu riječ kao osnivač ima Međimurska županija, dok Općina Nedelišće pruža podršku.

Napreduje obnova postojeće zgrade OŠ Nedelišće

U skladu s informacijama iz Hrvatskih voda, do kraja godine trebala bi početi i rekonstrukcija nasipa Pušćine – Gornji Hrašćan. Predviđeno je da će radovi trajati oko dvije godine.

– Obilaznica Nedelišća i Pušćina u fazi je projektiranja, što bi trebalo završiti do kraja prvog kvartala iduće godine. Zatim bi se krenulo s otkupom zemljišta i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će uslijediti izgradnja. Od Nedelišća do Graničnog prijelaza Trnovec napravit će se i pješačko-biciklistička staza, koja je također u fazi projektiranja.

Rekonstruirat će se raskršće ulica Matije Gupca i Čakovečke kod groblja u Nedelišću, što je u planu za sljedeću godinu. Osim toga, završeno je projektiranje i čekamo na građevinsku dozvolu za rekonstrukciju raskršća ulica Karlović Vinka, Braće Radića i Nove ulice s Čakovečkom. Projektno rješenje za najkompleksnije raskršće, ono kod Općine, još uvijek nije gotovo. Na tome mjestu spajaju se ulice Maršala Tita, Varaždinska, Martina Viljevca, Radnička i Vladimira Nazora. Problematičan je i spoj županijske te državne ceste u Gornjem Kuršancu: tu se stvaraju velike kolone, osobito u vrijeme najvećih gužvi, kada je teško iz smjera G. Kuršanca doći na glavnu cestu – kaže Novak.

DVD Pušćine od Općine je dobio suglasnost da se na natječaj iz već spomenute mjere 7.4.1. prijavi sa svojim Vatrogasnim domom. Nadaju se da će proći, objašnjava načelnik, jer pri vredovanju prijave doista imaju puno bodova.

– U Gospodarskoj zoni Goričica sve su parcele prodane, tri objekta su već izgrađena, a dva investitora spremna su za izgradnju. Postoji veliki interes poduzetnika za tom Zonom pa smo shodno tomu od države zatražili dodjelu dodatnog zemljišta: radi se o 22 hektra, koja bismo uredili i prodali zainteresiranim ulagačima.

Zavrtje je prostor na južnoj strani Nedelišća: prvom parcelacijom tamo je formirano 70 gradilišta, a u tijeku je druga parcelacija. Sa svim vlasnicima održan je sastanak i dogovoreno da će se tamošnja poljoprivredna zemljišta prenamijeniti u građevinska te bi tako nastalo još 130 gradilišta. Od Međimurskih voda, HEP-a i Međimurje plina zatražili smo da na toj lokaciji započnu s izgradnjom infrastrukture, što su Međimurske vode već učinile. Na taj način htjeli bismo na prostor Općine privući mlade obitelji.

Kako smo stavke za plaće načelnika i zamjenika načelnika srezali s 500 na 200 tisuća kuna godišnje, razliku ćemo iskoristiti za sufinanciranje dječjeg vrtića (150.000 kuna), pri čemu ono za drugo dijete iznosi 75, a za treće 100 posto, dok bismo preostali iznos (također 150.000 kuna) željeli iskoristiti za povećanje stipendija – najavljuje Nikola Novak.

“Smart” Nedelišće

Općina je ušla i u sustav HRcity: to je besplatna aplikacija koju će građani moći skinuti i koristiti na pametnim telefonima kako bi komunicirali s ustanovama poput vrtića, službama u lokalnoj upravi, poduzećima za zbrinjavanje otpada i sl. Podrazumijeva razne digitalne module poput E-vrtića, E-redara, E-otpada, E-zdravstva, E-ekologije… a ljudima će olakšati traženje i izdavanje raznih zahtjeva. Nedelišće radi i na razvijanju djelatnosti NED-KOM-a, svoje komunalne tvrtke.

Lijevo: autor aplikacije HRcity Bruno Trstenjak

Uzmemo li u obzir da se pod pokroviteljstvom Općine tijekom ljeta provode kampovi za djecu pod egidom “Sportskog ljeta 2021.”, kao i da su se ponovo okupile Skitnice, navijači NK-a Nedelišće, što je načelniku, kako navodi, osobito drago, vidljivo je da se na prostoru Nedelišća razvijaju sve sfere života – od sporta i infrastrukture do gospodarstva, kulture i akvizicije statusa pametne općine.

>>Prva ovogodišnja biciklijada “Stazama Općine Nedelišće” u nedjelju, 5. rujna<<

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje