Povežite se s nama

U fokusu

Nikola Požgaj: Nismo pristali na ucjene i reket, pa su nam Hrvatske šume obustavile otkup sirovine

Objavljeno:

- dana

Požgaj Grupa sa sjedištem u Velikom Bukovcu još od prošle godine u javnosti ukazuje na, kako tvrde, klijentelističku politiku Hrvatskih šuma.

Hrvatske šume prozvali su, naime, za nezakonito izbacivanje njihovih društava iz ugovornog odnosa s tim državnim monopolistom (uglavnom bez njihove adekvatne reakcije).

– Mi ćemo biti ustrajni u tome da kroz dokumentaciju dokažemo kako su zapravo institucije Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatske šume organizirale kartel koji si je uzeo za pravo mimo zakona prisvojiti prava na drvnu masu koja je vlasništvo svih građana Republike Hrvatske, a ne samo uske skupine te interesne klike – rekao nam je Nikola Požgaj, vlasnik i predsjednik Uprave Požgaj parketa.

Tako se od 3. lipnja na nekoliko lokacija u Zagrebu mogu vidjeti jumbo-plakati s istaknutim natpisom “Velike količine trupaca dostupne samo podobnima i odabranima”.

Kriminal u Hrvatskim šumama?

– Kako mi nismo jedni od onih koji su se bili voljni prikloniti takvom modelu, nastojimo ukazati na očiti kriminal koji su mimo propisanih kriterija Hrvatske šume provele u dodjeli kvota drvne mase i na taj način samo u godinu dana oštetile državni proračun za više desetaka milijuna kuna, a još važnije od toga, legalizirajući upravo takav model kojim su legalno dodijelili kvote visokovrijedne sirovine hrasta za preprodaju sirovinu umjesto za finalnu proizvodnju, mi ukazujemo da se time izdaju nacionalni interesi – rekao je Nikola Požgaj.

Dalje navodi kako očito postoji dogovor da se Požgaj Grupa eliminira s tržišta.

– Da je tomu tako, upravo potvrđuju sve radnje i dokumentacija do koje smo došli u proteklom vremenu, a u kojoj je jasno da je naša tržišna konkurencija okupljena u kartel odlučila da će Požgaj Grupa biti eliminirana s liste ugovornih kupaca za 2021. godinu i da je takav nalog dan upravo Hrvatskim šumama, da su to Hrvatske šume provele kao operativno tijelo, a da resorno ministarstvo nije učinilo ništa da se to spriječi, iako je za to imalo jasne dokaze, vrijeme i mogućnosti, i to odmah po nastanku ove pozicije u prosincu 2020. godine – rekao je Nikola Požgaj i istaknuo da je još krajem prošle godine o svemu obavijestio Ministarstvo poljoprivrede.

“Drvna masa je jedna o rijetkih sirovina koju Republika Hrvatska ima u vlasništvu u odnosu na zemlje s kojima se nadmeće na vanjskim tržištima, stoga smatramo da svaka politika koja radi suprotno od onoga što je propisano i jedino logično (da se iz vlastitog resursa radi veća dodana vrijednost za društvo) zavređuje da je se prozove i traži njezina odgovornost, a ova postava Hrvatskih šuma i povezanih institucija je upravo ta koja radi svojih uskih interesa ne mari za interese društva u cjelini, i to je nedopustivo!”

Reket i ucjene

Međutim, odgovor nisu primili.

– Upozoravamo resorno ministarstvo da nas se ucjenjuje, reketari i da zbog toga što ne pristajemo na takav model suradnje s ovom Upravom HŠ-a nastaju posljedično štete za državni proračun. Naravno, unatoč desetak dopisa i traženja tripartitnih sastanaka, odgovore nismo primili – kaže Nikola Požgaj.

Ipak, Požgaj je optimističan i kaže kako će dokazati da se može uspjeti na vanjskom, liberalnijem tržištu.

– Požgaj Grupa je i dosad bila sinonim za predvodnika trendova u industriji, te ćemo unatoč nalogu kartela da nas se uništi, upravo sada dokazati da se i na temelju liberaliziranog tržišta drvnom masom (kakav inače postoji u svim zemljama u okruženju i EU-u, međutim, ondje nema kartela koji je zaštićen od političkih struktura) može biti uspješan i imati razvoj na vanjskim tržištima. Upravo ugovoreni projekt opremanja najvišeg nebodera u Švicarskoj, koji smo ugovorili u zadnjih mjesec dana, pokazuje da ondje gdje političke strukture ne ograničavaju razvoj, Požgaj Grupa može naći svoj dio kolača i biti poželjan partner – rekao je Nikola Požgaj.

Sirovinu nabavljaju iz izvoza

Požgaj Grupa trenutno 70 % svojih potreba za sirovinom nabavlja iz uvoza, i to po cijenama od 100 do 200 % višima nego je to cjenik Hrvatskih šuma.

– Ova godina nam je zaista izazovna u smislu restrukturiranja, međutim, iskustvom menadžmenta kroz prethodne slične procese znamo da ćemo uspjeti u tome. U isto vrijeme prema Hrvatskim šumama provodimo daljnje pravne korake u cilju zaštite naših interesa, te ćemo tijekom srpnja na adresu Hrvatskih šuma uputiti dodatne odštetne zahtjeve za protuzakonito oduzete ugovore za 2021. godinu, vrijedne 40-ak milijuna kuna – rekao je Požgaj.

Time će odštetni zahtjevi od strane Požgaj Grupe prema Hrvatskim šumama premašiti iznos od 100 milijuna kuna.

– Budući da nismo pristali na ucjenu Hrvatskih šuma za povlačenjem svih tužbenih zahtjeva kao preduvjeta za sklapanje ugovora (koja ucjena upravo potvrđuje osnovanost naših tužbi), vjerujemo da ćemo u budućim pravnim procesima dokazati istinitost onoga što javno i propagiramo, a to je da je djelovanjem Hrvatskih šuma Požgaj Grupi onemogućen rast i razvoj zadnje tri godine samo i isključivo iz razloga što nismo i nikad nećemo biti ti koji ćemo pristati na zadovoljavanje nečijih osobnih interesa – kaže Požgaj.

“U tri godine šteta za državni proračun veća od 3 milijarde kuna”

Iz Požgaj Grupe najavili su da će u idućim tjednima javnost upoznati sa:

– svim dokazima o postupcima Hrvatskih šuma i povezanih institucija s ciljem uništenja Požgaj Grupe kao subjekta koji je javno otvorio temu raspodjele drvne mase suprotno propisanim kriterijima i putem institucija hrvatskog pravosuđa zatražio odštetne zahtjeve za tako nastalu štetu po Požgaj Grupu

– dokazima o lažnim priopćenjima kojima su se Hrvatske šume služile u javnom prostoru kako bi omalovažile poziciju Požgaj Grupe i time javno prikrile vlastite protuzakonite radnje

– dokazima o protuzakonito dodijeljenim ugovorima samo za 2021. godinu od strane Hrvatskih šuma i povezanih institucija u vrijednosti višoj od 200 milijuna kuna (dok su, s druge strane, Požgaj Grupi protuzakonito oduzeti ugovori vrijedni 40 milijuna kuna)

– dokazima o postojanju kartelskog udruženja čiji su sudionici Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume, a čije protuzakonito djelovanje je u razdoblju od 2017. do 2020. nanijelo štetu veću od 3 milijarde kuna izgubljenog prihoda za državni proračun.

Ministarstvo poljoprivrede naložilo reviziju Hrvatskih šuma

Raspodjela i ugovaranje kupoprodaje drvnih sortimenata u nadležnosti je Hrvatskih šuma, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Stoga su Upravi Hrvatskih šuma izdali preporuku da provede unutarnju reviziju javnog poziva za prodaju trupaca u odnosu na Grupu Požgaj.

– Iz nalaza revizije Sektora za unutarnju reviziju i nadzor provedene u razdoblju od 19. do 23. travnja o. g. proizlazi da su za društva Grupe Požgaj stečeni uvjeti za završetak obrade prigovora i donošenje konačne odluke. Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je i od Državnog ureda za reviziju provođenje cjelovite revizije poslovanja Hrvatskih šuma d.o.o. u dijelu koji se odnosi na kupoprodaju trupaca putem javnog poziva u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Zamolba je prihvaćena te će predmetna revizija biti provedena u skladu s planom rada Državnog ureda – priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Isto tako, ukazano je na potencijalno rješenje naplate potraživanja za isporučenu sirovinu, u cilju otklanjanja prepreka za sklapanje ugovora nastalih uslijed dugovanja, te je Uprava društva Hrvatske šume d.o.o. donijela odluku kojom se odobrava obročna otplata potraživanja svim kupcima koji nisu sklopili ugovor za 2021. zbog poteškoća u poslovanju uzrokovanih višom silom, pa tako i društvima iz Grupe Požgaj.

Također, uslijed epidemije koronavirusa, kao mjera za pomoć sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja, prihvaćen je i prijedlog za odgodu roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente, što su iskoristila društva iz Grupe Požgaj, kažu u Ministarstvu.
Ministarstvo poljoprivrede u okviru svoje nadležnosti upravo provodi evaluaciju i analizu modela opskrbe drvnom sirovinom, nakon čega će pristupiti izradi strategije razvoja ovih djelatnosti za novo razdoblje, razvoja koji mora doprinositi i povećanju odgovornosti za korištenje drvnog resursa.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje