Povežite se s nama

Život i društvo

Nikola Slatina iz Novog Marofa najspremniji policajac na zahtjevnom memorijalu „Prvi za Hrvatsku“

Objavljeno:

- dana

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju u petak, 18. lipnja, održana je svečana ceremonija proglašenja pobjednika apsolutne kategorije natjecanja za najspremnijeg pripadnika „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2021“.

Na natjecanju su sudjelovala 73 natjecatelja: 51 iz Hrvatske vojske, 10 iz Ministarstva unutarnjih poslova te 12 iz oružanih snaga država saveznika i partnera, Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije, SAD-a te Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Staza je bila duga 30 kilometara te je sadržavala 12 vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih na 12 radnih točaka.

Od njih 73, samo je 36 završilo trku u zadanom vremenu.

U muškoj kategoriji čak su četiri policajaca ušla u cilj među prvih 10, a najbrži je bio Nikola Slatina rodom iz Novog Marofa, djelatnik Uprave za posebne poslove sigurnosti (UPPS), koji je u cilj ušao peti. 

U ukupnoj međunarodnoj i jakoj konkurenciji pripadnika Oružanih snaga RH, MUP-a te oružanih snaga saveznika i partnera pobjedu je odnio satnik Ivan Gerenčir, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koji je pod punom vojničkom opremom i naoružanjem najbrže i najbolje savladao zadanu stazu.

Drugo mjesto osvojio je skupnik Nikola Knežević, a treće Ante Kalajica, obojica pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Najspremnija pripadnica u kategoriji žena nije bila vojnikinja, već zadarska interventna policajka Antonija Radeljić. Drugoplasirana je poručnica Donna Vadlja, pripadnica bojne NBKO Hrvatske kopnene vojske, a treća je na cilj stigla narednica Maja Tominac, pripadnica Zapovjedništva specijalnih snaga.

Dodajmo da se ovogodišnje natjecanje provodilo u čast 30. godišnjice ustrojavanja Hrvatske vojske u duljini od 30 kilometara i uz moto „30 kilometara za 30 godina Hrvatske vojske“.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje