FOTOArhiva RT

Uoči 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle, iz njegova rodnog mjesta stiže inicijativa za pokretanje velikog projekta kulturne rute koja bi nosila njegovo ime. Nažalost, iako je Tesla dva dana boravio u Varaždinu, iz kojeg mu je ujak godinama slao vina u SAD, našeg grada izgleda nema u projektu.

>>Kak je Nikola Tesla prišel vu Varaždin

Bez Teslinih izuma ne bi bilo ni mobitela, ni interneta, a kako javlja HRT,  Kulturna mreža Nikola Tesla obuhvatit će sva područja na kojima je veliki znanstvenik ostavio trag. Trideset i dvoje potpisnika povelje o suradnji na projektu otvoreno je za partnere iz drugih zemalja. Hrvatskoj bi konkurencija mogla biti i Srbija koja priprema sličan projekt.

Povelju su dosad potpisali predstavnici triju ministarstava,  Ličko-senjska, Karlovačka i Šibensko-kninska županija, mnogi gradovi tih županija i desetak turističkih zajednica s područja povezanih s Teslinim životom.

No, kako doznajemo od Mirana Bojanića Morandinija, direktora Turističke zajednice Varaždinske županije i Jelene Toth, direktorice TZ Grada Varaždina inicijatori spomenutog projekta nisu kontaktirali čelne varaždinske turističke djelatnike.

Tek će se vidjeti znači li to da Nikola Tesla opet zaobilazi Varaždin.

Komentari

Komentara