U Grkaveščaku kod Svetoga Martina na Muri smjestila se prekrasna Kuća za odmor „Međimurski ceker“, objekt koji plijeni pažnju ljepotom.

Kuća na Klarinu bregu nekad je bila zapuštena, no vizija bračnoga para Novinić, Zlatka i Nikoline, zaslužna je za gotovo nevjerojatnu transformaciju koja je dovela do osvajanja nagrade poznatoga servisa Booking.com, Guest Review Award, već treću godinu zaredom.

Nikolina Novinić rođena je u Čakovcu gdje je završila osnovnu školu. Srednju školu za dizajn, tekstil i odjeću završila je u Varaždinu te diplomirala Tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkome fakultetu u Zagrebu. Kasnije je bila dijelom prve generacije koja je na istome fakultetu magistrirala Teoriju i kulturu mode.

Kontinentalni turizam se brzo razvija te je potrebno od početka djelovati uz dobru strategiju da bi svi subjekti zadržali konkurentnost!

Supruga je upoznala kao apsolventica. Kuću su kupili ubrzo nakon toga. Kaže da su iznimno inspirirani energijom kuće, u čije je uređenje Nikolina uložila mnogo truda i vremena, balansirajući život na relaciji Zagreb-Sveti Martin na Muri.

Do prve se trudnoće puno bavila freelanceanjem, radeći cijeli niz kreativnih poslova poput organizacije događanja, koordiniranja volontera u Kući za ljude i umjetnost Lauba, stiliziranja modnih editorijala, šminkanja i kreativnoga pisanja, uvijek u potrazi za vremenom za brojne radionice i tečajeve o pripremi EU projekata, organizaciji događanja i komunikaciji s medijima jer vjeruje, kaže, prije svega u cjeloživotno obrazovanje.

– Uz supruga i dvoje djece prvi put sam upoznala pravu sebe, otpustila strahove i otvorila se svijetu! – kaže Nikolina.

Zamah sa „Cekerom“ dogodio se istovremeno s početkom rada, što je bilo prije otprilike četiri godine. Danas je Nikolina majka dviju djevojčica i, uz njih, u potpunosti posvećena kući za odmor, gostima, novim planovima i ulaganjima. Nakon 15 godina života u Zagrebu, dodaje, prošle se godine s obitelji vratila u rodni Čakovec.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Iskrena, srčana, tvrdoglava.

Što je za vas uspjeh u životu?
Moja obitelj. Uz supruga i dvoje djece prvi put sam upoznala pravu sebe, otpustila strahove i otvorila se svijetu. Uz sve životne i poslovne uspjehe, vratiti se njima doma ipak je najveća sreća.

Sve s razlogom

Vaš moto u životu?
Sve se događa s razlogom. U teškim trenucima to je možda teško prihvatiti, ali kada stvari sjednu na svoje mjesto, shvatiš da je život baš kakav je i trebao biti.

Vaš uzor u životu?
Inspiriraju me neplanirani trenuci, slučajni susreti, razgovori s gostima, slike koje hvatam u prolazu… Iz cijeloga toga dijapazona emocija, iskustava i pogleda na svijet gradim uzore koji se svakodnevno mijenjaju sa mnom.

Roman ili poezija?
Roman.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Zadnjih nekoliko godina sam, zbog brojnih obaveza, čitala isključivo stručnu literaturu, ovisno o aktualnim interesima. Žao mi je što još nisam uhvatila vremena pročitati Kristiana Novaka i njegova djela “Črnu mater zemlu“ te roman “Ciganin, ali najljepši“.

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Od svih ljudi koji me inspiriraju, uvijek bih prvo odabrala razgovor s Richardom Bransonom. Čovjek koji vodi više od 400 tvrtki unutar Virgin grupe s takvom lakoćom, optimizmom i zaraznom energijom apsolutno je osoba od koje bih rado upila djelić te nepresušne motivacije i životnoga žara.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Sretna sam jer mi se mnoge poslovne i obiteljske aktivnosti isprepliću i nadopunjuju pa je tako i mala granica između radnog i slobodnog vremena. Nakon rođenja djece pravoga slobodnog vremena nemam, no naučila sam cijeniti sitne radosti i pokušavam ih pronaći svakodnevno.

Što bismo kao društvo trebali promijeniti u svom odnosu prema prirodi?
Ponovno izgraditi odnos s njom.

Vjetar u leđa

Kako bi Međimurje i kontinentalna Hrvatska mogli unaprijediti turističke potencijale?
Smatram da je bitno osvijestiti lokalnu zajednicu o prednostima zajedničkog djelovanja i suradnje. Kontinentalni turizam se brzo razvija te je potrebno od početka djelovati uz dobru strategiju da bi svi subjekti zadržali konkurentnost i jedni drugima služili kao vjetar u leđa. Regija smo koja ima nepresušne potencijale, poput susjednih Slovenije i Austrije, za bogatu cjelogodišnju ponudu. Da bi do toga došli, ipak trebamo još naučiti disati kao turistička destinacija, konkretno definirati svoje zanimljivosti i ciljano ulagati.

Što je ključno za održivi razvoj?
Ključne su povezanost i suradnja zajednice na svim razinama: društvenoj, gospodarskoj, okolišnoj i političkoj. Stupovi održivog razvoja uključuju tri osnovne stavke: težnju gospodarskoj učinkovitosti, društvenoj odgovornosti i zaštiti okoliša.

Mi smo, kao kuća za odmor, još uvijek premalen faktor da bismo napravili bitnu razliku, no maksimalno smo motivirani poštivati okoliš i okolinu u kojoj radimo, koristiti lokalne resurse, zaštititi naslijeđe koje smo preuzeli i time mu dati još veći značaj te rok trajanja. Jedan od koraka na tome putu jest i „Zero Waste“ filozofija na koju su nas potaknuli prvenstveno strani gosti.

Nadamo se pronaći što više istomišljenika, možda i inspirirati druge da počnu konkretnije promišljati o toj temi i da se u konačnici ostvari simbioza djelovanja na svim potrebnim razinama da bi Međimurje postalo pozitivan primjer razvoja.

Čvrsti temelji

Što vas može rasplakati?
Otkad sam postala majka, to je gotovo isključivo nepravda prema djeci.

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Volim izgraditi čvrste temelje i pustiti da ljubav raste na njima.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Putovati još više, još dalje, još duže.

Što vam je draže: kuhati ili jesti?
Vrlo sam vješta u kuhinji, a istovremeno i veliki gurman. Hrana je važan dio života moje obitelji. Volimo se okupljati za stolom, to je najčešće i jedini dio dana kada smo svi zajedno.

Omiljeno jelo?
Hrana je preuzbudljiva za samo jedno omiljeno jelo. Okusi, mirisi, boje, teksture i sve veća dostupnost namirnica dovoljan su razlog za stalno isprobavanje novih jela!

Omiljeni kolač?
Uvijek biram „zdigani“ (dizani) kolač, buhtle, domaće klipiće…

Friški zrak

Omiljeni način opuštanja?
Za vrijeme života u Zagrebu jedva smo čekali doći na naš Klarin breg i „delati na friškome zraku“. U obzir su dolazili svi ispušni ventili: lopate, tačke, štihanje vrta, cijepanje drva… a nakon povratka u Čakovec, život je generalno postao puno opušteniji i mirniji.

Vaš idealni odmor je…
… uvijek putovanje!

Gdje se vidite za 10 godina?
Život mi je u zadnjih 10 godina bio prilično nepredvidiv. U idućih 10 godina želim samo puno zdravlja i sreće za svoju obitelj i sebe. U svim ostalim sferama života nadam se mnogim novim i uzbudljivim trenucima te poslovnim prilikama.

Komentari

Komentara