POU

Dobro poznato lice i glas međimurske i hrvatske glazbene scene, Nikolina Virgej Pintar rođena je u Čakovcu, dok je solo pjevanje u klasi profesorice Darije Hreljanović završila u Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu.

Studij solo pjevanja upisala je 2000. godine u klasi O. Univ. Prof. Agathe Kania Knobloch na Akademiji za glazbu i glumu u Grazu. Paralelno je upisala i Pedagoški odjel solo pjevanja s težištem na vođenju zborova i ansambala. Studije na oba odjela završila je 2007. s odličnim uspjehom.

Supernova

Nakon toga upisala je magisterij solo pjevanja s naglaskom na glazbeno-scenskom izričaju. U produkciji Akademije za glazbu i glumu u Grazu ostvarila je uloge Dorothee u Donizettijevoj „Viva la Mama“, Badesse i Suore infermiere u Puccinijevoj „Suor Angelica“ te ulogu Magdalene u Kienzelovu „Evangelimanu“. Magistrirala je također s odličnim uspjehom u ožujku 2011. Uz brojne nastupe u domovini, zabilježila je i nastupe u inozemstvu (Grazu, Zürichu, Solunu, Ateni, Parizu, New Yorku…) te je polazila majstorske tečajeve pjevanja kod Lisbeth Brittain-Carter (SAD) i Silvije Bartoli (Italija).

U sezoni 2009./’10. bila je članica Opernoga zbora Opere u Grazu, a u sljedećoj sezoni gostujuća solistica u produkcijama za djecu „Das Traumfresserchen“ te Mrs Noye u Brittenovoj „Noye’s Fludde“. Gostovala je i u varaždinskome HNK-u: u “Božićnoj priči” Rudolfa Matza tumačila je ulogu Bare.

Na koncertnim nastupima mezzosopranistica iz Kotoribe surađivala je s Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Puhačkim orkestrom HV, Simfonijskim orkestrom HRT-a te pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca pjevala “Magnificat” J. Ruttera, “Magnificat” Ch. P. E. Bacha, “Dixit Dominus” i “Messiah” G. F. Händela, “Kralj David” A. Honeggera te “Kroenungsmesse”, “Orgelsolomesse” i “Requiem” W. A. Mozarta.

Od 2015. solistica je Zbora HRT-a i članica ansambla „Projekt Lazarus“ koji se bavi revitalizacijom hrvatske glazbene baštine.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Optimistična, tvrdoglava i perfekcionist.

Što je za vas uspjeh u životu?
Biti zadovoljan onim što radiš te imati obitelj koja je puna razumijevanja i podrške.

Vaš moto u životu?
Želje se ostvaruju, pazi što želiš!

Ne trošite vrijeme!

Vaš uzor u životu?
Svaka osoba od koje mogu nešto naučiti.

Opera ili mjuzikl?
Opera, naravno! (smijeh)

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Ne treba trošiti vrijeme na čitanje pročitanih knjiga. Ima ih previše za pročitati.

Kako provodite slobodno vrijeme?
Te rijetke trenutke poklonim obitelji.

Što vas može rasplakati?
Zločeste uvrede izrečene iza leđa i ljudske sudbine.

Malo prostora

Jesu li hrvatski klasični glazbenici dobili priznanje kakvo zaslužuju?
Teško je reći. Neki jesu, neki nisu. Ima, nažalost, jako puno klasičnih glazbenika kod nas koji se nemaju gdje pokazati. Živimo u maloj zemlji s malo prostora…

Koja je najvažnija stvar koju ste naučili radeći svoj posao?
Naučila sam da ništa ne dolazi preko noći i da treba biti jako strpljiv.

Koliku važnost u obrazovanju nosi posjećivanje koncerata i drugih kulturnih manifestacija?
Mislim da je to za mlade glazbenike jako važno. Osim vježbanja instrumenta ili glasa, važno je slušati afirmirane glazbenike jer se od takvih puno uči. Ne samo o glazbenom izričaju, tonu i tehnici, nego i o ponašanju na sceni.

Želim skočiti!

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Da.

Što je najvažnije u vezi?
Ljubav, povjerenje, međusobno poštovanje.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Izvesti bungee skok sa šibenskog mosta! (smijeh)

Što vam je draže: kuhati ili jesti?
Jesti…

Omiljeno jelo?
Sve mi je fino, osim jetre.

Omiljeni kolač?
Cheesecake.

Omiljeni način opuštanja?
Spavanje.

Vaš idealni odmor je…
…more.

Prava žena nikad ne smije…
…pokušavati biti snažna kao muškarac i raditi ono što nije za nju. Mora biti samo žena u svojoj cjelokupnoj mekoći, nježnosti i krhkosti, ali ipak jaka u duhu i karakteru!

Gdje se vidite za 10 godina?
Na sceni Metropolitana! (smijeh) Pitajte me za 10 godina! (smijeh)

Komentari

Komentara