Povežite se s nama

U fokusu

Nismo ni svjesni kakve genijalce imamo

Objavljeno:

- dana

AMERIČKA PRIČA

Kao i proteklih osam godina, učenici varaždinske Prve gimnazije su se s dva natjecateljska tima plasirali na završno natjecanje Američke informatičke lige.

Zahvaljujući Centru za izvrsnost iz informatike dobio sam poziv da s njima provedem tih pet napornih dana, od kojih dva u avionu, ali pet dana u kojima sam se, kao i pročelnik Miroslav Huđek prije dvije godine, na licu mjesta uvjerio kako to funkcionira i, što je još važnije, kakvi su naši učenici u usporedbi sa svojim kolegama iz raznih dijelova svijeta.

Posvećeni cilju

Odredište nam je Orlando, grad na Floridi, grad Universala i Disneyja, ne osobito velik za američke prilike, ima nešto više od 200 tisuća stanovnika. Krenula je naša mala hrvatska ekipa baš ispred mjesta gdje treba, ispred Prve gimnazije.

Već po polasku u rano jutro izbliza vidim da su to mladi, a ozbiljni ljudi, svjesni kakav ih put čeka, ali maksimalno posvećeni cilju. Nakon kratkog leta iz Zagreba za Frankfurt čeka nas dva sata odmora u jednoj od najvećih europskih zračnih luka i onda direktni let za Orlando. Let traje punih 10 sati. Ulazak u SAD svima dojmljiv: rigorozne kontrole, uzimanje otisaka, zjenica oka i nelagodan osjećaj kao da ste nešto skrivili. Iako, nedavno smo bili u Rusiji i tamo su još strože kontrole.

Nakon izlaska, novi šok. Temperatura 35 stupnjeva s iznimno puno vlage, osjećali smo se kao u parnoj sauni. Prvi dojmovi Orlanda – lijep grad, iznimno razvedene površine, prepun zelenila i jezera raznih veličina. U nekima od njih obitavaju i pravi krokodili. Nema osobito visokih zgrada. Čudi me da nema klasičnih trgova kao u europskim gradovima i to mi se ne sviđa.

Smještaj u hotelu – tipično američki. Čisto, uredno ali nekako sve umjetno. U svakoj sobi su mikrovalna i aparati za kavu, onu američku, koja nam nikako ne odgovara. Čudimo se doručku s instant jajima. Hrana je dobra, ali kad bismo joj dali školsku ocjenu, dobila bi trojku i ništa više. Obišli smo i shopping centar u kojem sam skupljao dojmove: cijene odjeće su povoljnije nego kod nas, cijene hrane skuplje, velik broj ljudi govori španjolski, iznimno puno osoba je prekomjerne težine. I da, kava ni tu nije dobra.

Poput Olimpijade

Predvečer mentori Bojan Banić i Vesna Novosel Martinić okupljaju svoje reprezentativce pod budnim okom ravnateljice Janje Banić i kreću zadnja uštimavanja za natjecanje. U hotel dolaze i drugi predstavnici iz Hrvatske, poznata XV. gimnazija, tzv. MIOC. Odmah u zraku osjećam rivalstvo između njih iz metropole i nas iz provincije, ali to je zdravo rivalstvo.

Ove godine je iz hrvatskog „svetog informatičkog srednjoškolskog trojstva” ispala V. gimnazija iz Zagreba, koja nije prošla na završno natjecanje. Da bi se ekipe plasirale na tzv. All Star, trebalo je proći četiri izlučna filtera. Susreli smo se i s učenicom varaždinske Prve gimnazije Emom Klarom Vidović, koja je na učeničkoj razmjeni upravo u tom dijelu SAD-a i koja uskoro završava drugi razred ovdje i vraća se u Varaždin. Doista nema mjesta gdje nas nema.

Osjećao sam se kao da pratim rukometaše na Olimpijskim igrama

Stiže dan natjecanja. Osjećam se kao da pratim hrvatske rukometne olimpijce na finalu Olimpijskh igara. Takva ozbiljnost, takva fokusiranost naših učenika oduševljava me. Dižu se već u 6 sati, ne obazirući se na jet-lag koji čini 6 sati vremenske razlike i još nas muči.

Kratak doručak i vozimo se na poprište finala. Škola Timber Creek, tipična američka škola koja ima 3.000 učenika, i opet onaj osjećaj umjetnog. Nema srdačne dobrodošlice, nema tople ljubaznosti ni za koga, pa ni za nas koji smo iz drugog kraja svijeta. Sve je hladno i sterilno. U ogromnoj dvorani skuplja se svih 88 timova, oko 400 učenika.

Iz Europe su tu, osim nas, Slovenci i Rumunji, a vidimo i Tajvance, Indijce, Kineze, zapravo je i u američkim školama najviše učenika koji su porijeklom iz tih zemalja. Pratim reprezentativce, svi spremno slušaju upute na engleskom jeziku, kojim odlično barataju.

Prva ekipa učenika prvih i drugih razreda – Ivan Rissi, Ivan Avirović, Josip Kelava, Rea Novak i Marin Kišić – se povlači i dogovara detalje, crta pripremu na ploču, a na drugi kraj škole odlazi ekipa seniora – Filip Vidović, Nikola Šalgaj, Mirna Baksa, Petra Jambriško i Tomislav Gregurić. Jedni drugima žele sreću i zakazuju susret za tri sata, nakon što završi prvi ekipni dio u programiranju. Profesori budno prate da ne bude kršenja pravila, a ja odlazim potrošiti par dolara na kavu, kako god loša bila.

Sjajan rezultat

Nakon tri sata ekipe izlaze, mali genijalci već po hodniku rješavaju dileme oko zadataka. Programiranje je dobro prošlo, osobito mlađoj ekipi, koja je ostvarila maksimalan broj bodova. Pauza za ručak, novo razočaranje, opet klasično hladno američki – svatko dobije jedan sendvič i bocu vode.

Razgovaram s ravnateljicom kakav bismo mi bili domaćin i kako bismo sigurno oduševili našim gostoprimstvom. Bodre se međusobno naši i kreće drugi dio rješavanja kratkih zadataka, vidim nevjerojatan spoj informatike i matematike s drugim kolegijima i priznajem da ništa ne razumijem. Naši dobri, nekoliko greškica i mlađa ekipa je peta, a starija sedma. Sjajan je to rezultat i još „podebljan“ odličnim rezultatom u pojedinačnoj konkurenciji, gdje je Ivan Avirović bio prvi, Ivan Rissi i Filip Vidović drugi, a Mirna Baksa, Nikola Šalgaj i Marin Kišić treći. Malo nas muči što su ovi iz metropole bili ispred nas, ali iduće godine je nova šansa.

Naši su nekako rezervirani prema tim rezultatima, a ja oduševljen i razmišljam kako ponekad doista nismo svjesni kakve genijalce imamo. I još nešto što me čini zadovoljnim: činjenica da sam dio projekta stvaranja županije znanja, jer obrazovanje će se uvijek na kraju isplatiti.

Orlando, grad Universala i Disneyja, pun vlage, prepun zelenila i jezera u kojima žive i krokodili

Idući dan naši mi izgledaju umorni. Osim što su sjajni informatičari, to su učenici koji mogu biti ponos svojim roditeljima, jer tu nema iskakanja, poštuje se dogovoreno, iznimno pristojni, kulturni, zaista su pravi reprezentativci svoje škole, županije, države, a i svojih obitelji.

Vraćam se oduševljeno iz Amerike, koja je lijepa zemlja, ali kad sve zbrojim, nikad je ne bih mijenjao za našu županiju i moj Ludbreg. I da, jedan od prvih zadataka po povratku je da sjednem na trg u Ludbregu i popijem konačno pravu kavu. Takav gušt, fina kava na krasnom trgu, to nema ni slavna Amerika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje