Povežite se s nama

U fokusu

Ništa bez lobiranja

Objavljeno:

- dana

Barbara Antolić Vupora zaslužna za bolje odnose sa Slovenijom

Kao članica Vijeća RS za Slovence nastojala sam pridonijeti stvaranju pozitivnog ozračja prema Hrvatskoj i mislim da sam u tome uspjela – navodi Antolić Vupora.

Potpisivanjem memoranduma o Ljubljanskoj banci 11. ožujka uklonjena je posljednja velika prepreka na putu Hrvatske u EU, za što su zaslužne hrvatske diplomatske snage, ali i takozvana “narodna diplomacija” – pojedinci kojima diplomatsko djelovanje i politika nisu profesija. Među njima je prednjačila Barbara Antolić Vupora, poduzetnica iz Varaždinske županije i predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine koja već dugi niz godina na vrlo učinkovit način pridonosi normalizaciji odnosa Hrvatske i Slovenije.

Pozitivno ozračje

U očekivanju izbora za Europski parlament, koji će se održati 14. travnja, Barbara Antolić Vupora ističe kako je memorandumom uklonjena posljednja ozbiljna prepreka pristupanju Hrvatske u EU te je započeo konačni oporavak odnosa između dvije zemlje.Naime, kako je vrijeme prolazilo, opasnost od kašnjenja slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora svakim je danom rasla, posebno nakon najnovijih previranja na slovenskoj političkoj sceni. Antolić Vupora sama je svjedočila dijelu tih previranja kao članica Vijeća RS za Slovence.

– U to savjetodavno tijelo slovenske vlade imenovana sam u listopadu prošle godine i nastojala sam pridonijeti   stvaranju pozitivnog ozračja prema Hrvatskoj. Vjerujem da sam u tome i uspijevala, ponajprije zbog kvalitetnog odnosa Varaždinske županije prema slovenskoj nacionalnoj manjini. Projekti koje smo ovdje provodili, a među njima ponajprije projekt učenja slovenskog jezika u županijskim školama, u Sloveniji je tretiran kao primjer kvalitetnog odnosa te je u više navrata privukao u Varaždin slovenske prosvjetne i političke dužnosnike koji su oduševljeni rezultatima koje na planu zaštite slovenskog jezika u inozemstvu postiže Varaždinska županija i Vijeće slovenske nacionalne manjine. No i mi smo odlazili na sve važnije društvene skupove u Sloveniju gdje smo lobirali za poboljšanje suradnje dviju zemalja, što ćemo činiti i ubuduće – najavljuje Antolić Vupora koja je kao vlasnica Doma Sveta Ana u Babincu potkraj prošle godine prva u Hrvatskoj dobila najvišu slovensku nagradu za društvenu odgovornost HORUS.

Nedovoljno korištenje fondova EU

– Kao član Vladinog vijeća RS preuzela sam zadatke na poticanju subjekata iz Varaždinske županije na veće i kvalitetnije korištenje fondova iz EU. Na nedavnoj konferenciji istraživačkih instituta Italije, Austrije i Slovenije u Trstu navedeno je kako je jedan od značajnih uzroka slabijih rezultata u privlačenju sredstava iz EU fondova neuključivanje, odnosno neadekvatno uključivanje pripadnika nacionalnih manjina u projekte. Nacionalne manjine su prirodni most za kulturnu, znanstvenu i gospodarsku suradnju dviju država – ističe Barbara Antolić Vupora.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje