Povežite se s nama

U fokusu

Ništa bez lobiranja

Objavljeno:

- dana

Barbara Antolić Vupora zaslužna za bolje odnose sa Slovenijom

Kao članica Vijeća RS za Slovence nastojala sam pridonijeti stvaranju pozitivnog ozračja prema Hrvatskoj i mislim da sam u tome uspjela – navodi Antolić Vupora.

Potpisivanjem memoranduma o Ljubljanskoj banci 11. ožujka uklonjena je posljednja velika prepreka na putu Hrvatske u EU, za što su zaslužne hrvatske diplomatske snage, ali i takozvana “narodna diplomacija” – pojedinci kojima diplomatsko djelovanje i politika nisu profesija. Među njima je prednjačila Barbara Antolić Vupora, poduzetnica iz Varaždinske županije i predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine koja već dugi niz godina na vrlo učinkovit način pridonosi normalizaciji odnosa Hrvatske i Slovenije.

Pozitivno ozračje

U očekivanju izbora za Europski parlament, koji će se održati 14. travnja, Barbara Antolić Vupora ističe kako je memorandumom uklonjena posljednja ozbiljna prepreka pristupanju Hrvatske u EU te je započeo konačni oporavak odnosa između dvije zemlje.Naime, kako je vrijeme prolazilo, opasnost od kašnjenja slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora svakim je danom rasla, posebno nakon najnovijih previranja na slovenskoj političkoj sceni. Antolić Vupora sama je svjedočila dijelu tih previranja kao članica Vijeća RS za Slovence.

– U to savjetodavno tijelo slovenske vlade imenovana sam u listopadu prošle godine i nastojala sam pridonijeti   stvaranju pozitivnog ozračja prema Hrvatskoj. Vjerujem da sam u tome i uspijevala, ponajprije zbog kvalitetnog odnosa Varaždinske županije prema slovenskoj nacionalnoj manjini. Projekti koje smo ovdje provodili, a među njima ponajprije projekt učenja slovenskog jezika u županijskim školama, u Sloveniji je tretiran kao primjer kvalitetnog odnosa te je u više navrata privukao u Varaždin slovenske prosvjetne i političke dužnosnike koji su oduševljeni rezultatima koje na planu zaštite slovenskog jezika u inozemstvu postiže Varaždinska županija i Vijeće slovenske nacionalne manjine. No i mi smo odlazili na sve važnije društvene skupove u Sloveniju gdje smo lobirali za poboljšanje suradnje dviju zemalja, što ćemo činiti i ubuduće – najavljuje Antolić Vupora koja je kao vlasnica Doma Sveta Ana u Babincu potkraj prošle godine prva u Hrvatskoj dobila najvišu slovensku nagradu za društvenu odgovornost HORUS.

Nedovoljno korištenje fondova EU

– Kao član Vladinog vijeća RS preuzela sam zadatke na poticanju subjekata iz Varaždinske županije na veće i kvalitetnije korištenje fondova iz EU. Na nedavnoj konferenciji istraživačkih instituta Italije, Austrije i Slovenije u Trstu navedeno je kako je jedan od značajnih uzroka slabijih rezultata u privlačenju sredstava iz EU fondova neuključivanje, odnosno neadekvatno uključivanje pripadnika nacionalnih manjina u projekte. Nacionalne manjine su prirodni most za kulturnu, znanstvenu i gospodarsku suradnju dviju država – ističe Barbara Antolić Vupora.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje