Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od novca za bale: Zmajlović poručio da se koncesija nije mogla ni dodijeliti!

Objavljeno:

- dana

SVE JE JASNO

U Grad Varaždin je stigao odgovor ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića o tome može li Grad Varaždin na temelju koncesije iz 2013. dobiti 70 milijuna kuna za zbrinjavanje bala. Potvrdio je to na početku današnje, redovne sjednice Gradskog vijeća predsjednik Josip Hehet.

Sukladno očekivanjima, Zmajlović je definitivno potvrdio da Ministarstvo ostaje pri stavu koji su zauzeli još u svibnju prošle godine!

– Obavještavamo vas da se Ministarstvo zaštite okoliša već očitovalo na temu koncesije za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina dopisom od 20. svibnja 2014. godine – naveo je u očitovanju koje je uputio predsjedniku Gradskog vijeća Josipu Hehetu.

Kao što je poznato, Gradsko vijeće je u utorak na izvanrednoj sjednici zatražilo očitovanje.

Ministarstvo još lani: tri tvrtke bez potrebnih dozvola

Sada je stigla konačna potvrda: Ministarstvo ostaje pri stavu da se koncesija Cezaru, Eko-Flor Plusu i Komunalcu Davor nije mogla ni dodijeliti!

„Ne radi se o komunalnoj djelatnosti (…), već je u pitanju izvršenje inspekcijskog rješenja (…) kojim je naloženo uklanjanje predmetnih bala s lokacije Brezje te se isto treba izvršiti putem treće osobe“, navedeno je u očitovanju, koje smo već objavili.

Iz Ministarstva su lani ujedno napomenuli da Cezar, Eko-Flor Plus i Komunalac Davor ne raspolažu potrebnim dozvolama za gospodarenje otpadom, a nemaju ni potrebni kapacitet da bi zbrinuli bale.

“Skrećemo pozornost, protekli su rokovi”

Konačno, Ministarstvo je dalo i mišljenje da se koncesijski ugovor niti ne može sklopiti, jer su protekli svi rokovi.

„Srećemo pozornost na odredbu članka 128. Zakona o općem upravnom postupku, prema kojoj će javnopravno tijelo koje je donijelo rješenje isto rješenje oglasiti ništavim po službenoj dužnosti ako izvršenje toga rješenja nije pravno ili stvarno moguće“, uputili su Gradsko vijeće još prošle godine.

U tijeku je aktualni sat, a očekuje se rasprava o očitovanju Ministarstva.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje