Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od novih učionica na VI. OŠ do rujna, što će biti s nastavom?

Objavljeno:

- dana

NAPETO LJETO

U VI. OŠ Varaždin do početka nove škole godine neće biti dograđene nove učionice.

Priznao je to u petak na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Goran Habuš nakon što ga je vijećnik HDZ-a Anđelko Koprek upitao je li Grad Varaždin ishodio građevinsku dozvolu za radove vrijedne 7,9 milijuna kuna.

Uspjeli su ishoditi građevinsku dozvolu, ali bit će “stisnuto”

– Je li VI. OŠ od resornog Ministarstva ishodila dozvolu da se formiraju četiri prva razreda umjesto pet kako bi lakše organizirali nastavu? – zanimalo je Kopreka.

Habuš na to pitanje nije odgovorio, no rekao da je Grad uspio ishoditi građevinsku dozvolu.

Ravnatelj je upoznat da radovi neće biti gotovi do 1. rujna

– Još nam je potrebna suglasnost Vlade na prenamjenu kreditnih sredstava, a o tome bi trebali odlučivati na prvoj sljedećoj sjednici. Ravnatelj VI. OŠ je sa svime upoznat, pa tako i s tim da je očito da radovi neće biti gotovi do 1. rujna. Cijelo prvo polugodište će škola raditi u „stisnutim“ uvjetima, no sve ide u dobrom smjeru. Čim dobijemo suglasnost, raspisat ćemo natječaj za izvođača radova – optimističan je bio Habuš koji je i dan ranije, u četvrtak, na aktualnom satu u 3. MO potvrdio da je građevinska dozvola stigla, pa će se radovi odvijati u prvom polugodištu.

– Bilo je pitanja zašto se ne izgradi nova škola, međutim, za to nema potrebe – rekao je Habuš koji se osvrnuo  na organizaciju nastave u VI. OŠ u novoj školskoj godini.  

Za dvije smjene krivo Ministarstvo, a ne Grad?!

Zbog velikog broja učenika i 116 novih, koji na jesen kreću u prve razrede, roditelji strahuju od ponovnog vraćanja dvije smjene.  

VI. OŠ zatražila upisivanje četiri razredna odjela po 29 učenika. Odobrenje još čeka

To bi se moglo dogoditi ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne odobri upisivanje četiri razredna odjela po 29 učenika, što je, kako doznajemo, zatražila VI. OŠ kako bi nastavu u novoj školskoj godini mogla organizirati kao dosad, od 8 do 15 sati.

Prema Pravilniku o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupini, maksimalan broj učenika u razrednom odjelu je 28. Nadležno Ministarstvo i Ured državne uprave mogu iznimno povećati taj broj. Hoće li to učiniti u ovom slučaju tek će se vidjeti. VI. OŠ, uz suglasnost nadležnog Ministarstva, već godinama radi s 33 razredna odjela, iako prema Pedagoškom standardu škola može imati najviše 32 razredna odjela.  

Iako su pedagoški standardi i pravilnici po pitanju broja učenika jasni, Habuš je uspio pronaći drugog krivca.

– Ministarstvo prijeti s dvije smjene – poručio je važdinski gradonačelnik na aktualnom satu u četvrtak u 3. MO, gdje je predstavio obrazovne projekte u Varaždinu za razdoblje od 2013. do 2016., a u koje je uključena i rekonstrukcija i dogradnja VI. OŠ Varaždin.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati