Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od spajanja varaždinskih gradskih tvrtki, Patafta apelirao da se javnosti otkriju primanja direktora

Objavljeno:

- dana

Danas je na ˝popravnom˝ bio prijedlog odluke o spajanju gradskih tvrtki, ali nije došlo do glasovanja. Nakon burne rasprave točka je maknuta s Dnevnog reda.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je da prijedlog povlače te da prihvaćaju konstruktivne kritike platforme Budimo grad i HDZ-a koji su jasno rekli da je neće prihvatiti.

– Budimo grad predlaže bolju analizu, a HDZ traži da se još razmisli o pitanju Aquacityja. Prihvaćamo konstruktivne kritike i povlačimo ovu točku – rekao je Marković. Rasprava o ovom prijedlogu bila je burna, najglasniji su bili vijećnici s Čehokove liste, koji su, podsjetimo, najavili da neće ni sudjelovati u radu Gradskog vijeća.

– Nemamo ništa protiv pripajanja Vartopa, ali smo protiv pripajanja Aquacityja. Smatram da ima potencijala da se ta tvrtka stavi na tržište ili da u zakup – rekao je Habijan. Čehok je pak uputio kritiku samom prijedlogu i ustvrdio kako po njegovom Parkovi nisu u stanju to voditi. Pritom je naglasio i da je aktualna gradska vlast bivšem direktoru Parkova isplatila 300.000 kuna otpremnine, ali da sad ne bi platiti otpremninu direktoru Vartopa.

To je potaknulo i nezavisnog vijećnika Davora Pataftu da reagira.

On je apelirao da se javnosti otkrije koliko direktor Vartopa ima primanja i u kolika bi iznosila eventualna otpremnina

– I vijećnici i građani trebali bi znati sve informacije vezane za otpremninu direktoru Vartopa koja se spominje jer me zbunjuju neke informacije. Priča se, naime, da direktor Vartopa ima 17 tisuća kuna plaću. Znam koliko jedna osoba u poduzetništvu mora raditi za 17 tisuća kuna – rekao je Patafta i apelirao na vijećnike da se ne svađaju nego drže važnih tema.

Gradonačelnik Neven Bosilj je pak podsjetio da su građani koji se griju na kotlovnice od Vartopa dobili više nego dvostruko uvećane račune.

– Ulogu u tome ima i država koja nije svim proizvođačima toplinske energije dala istu subvenciju, ali da je problem i u nerentabilnom poslovanju Vartopa. Drugi problem je u tome da je Vartop nerentabilan. Uprava je digla cijene za 115%. Tražili smo od njih izračune kako bismo kroz rebalans osigurali građanima subvenciju, ali ništa nismo dobili – rekao je Bosilj.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nije bilo Gradske tržnice, već su se tvrtki Parkovi planirali pripojiti Aquacity i Vartop.

Varaždinski gradski vijećnici opet su danas odlučivali i o ustrojstvu gradske uprave.

Većinom glasova, ukupno deset, uz suzdržane vijećnike Budimo grad i Čehoka, usvojena je odluka o izmjena ustrojstva upravnih tijela. Grad Varaždina sada ima i Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu, uz postojeće upravne odjele za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, za gradnju i komunalno gospodarstvo, za gospodarske djelatnosti i za društvene djelatnosti te Odjel za unutarnju reviziju.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu.

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje