Povežite se s nama

U fokusu

Ništa od promjene imena i sjedišta Sveučilišta Sjever, Habijan poručio: “Sjedište mora (i bit će) u Varaždinu”?!

Objavljeno:

- dana

Vlada Republike Hrvatske prošli tjedan odbila je prijedlog Roberta Podolnjaka iz Mosta nezavisnih lista da se Sveučilište Sjever preimenuje u Sveučilište u Varaždinu te da se i sjedište iz Koprivnice preseli u Varaždin. 

Podolnjaka muči kako će HDZ sve objasniti građanima

– Zakonski prijedlog o preimenovanju i promjeni sjedišta Sveučilišta Vlada ne smatra neprihvatljivim zato što bi bio protivan Ustavu i ugrožavao autonomiju Sveučilišta. No, ključni argument Vlade je da bi “izmjena naziva Sveučilište Sjever iziskivala dodatne financijske i administrativne resurse za što bi trebalo osigurati dodatna sredstva u državnome proračunu”. Poznato je da Sveučilište u studijskom centru u Varaždinu ima sve uvjete za smještaj Rektorata i održavanje sjednica sveučilišnog Senata. Nevjerojatno je da se ključni argument Vlade zapravo svodi na minimalne troškove promjene naziva i sjedišta visokog učilišta u sudskom registru ili promjeni natpisnih ploča! – reagirao je nakon odbijanja njegovog prijedloga Podolnjak.

Ustvrdio je da je negativno mišljenje Vlade najveća pljuska gradskom i županijskom HDZ-u.

– Upravo su njihovi čelnici naglašavali da su još 2015. godine predlagali u Saboru Sveučilište sa sjedištem u Varaždinu. Sad će taj kopernikanski obrat “svoje” Vlade zaista teško moći objasniti građanima Varaždina i Varaždinske županije – poručio je Podolnjak.

Da je HDZ predložio Saboru još 2015. godine da sjedište sveučilišta bude u Varaždinu podsjetio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan.

–  Žao mi je što tada danas oporbene stranke nisu podržale navedeni prijedlog. Nemam ništa protiv imena Sveučilišta, ali i dalje smatram da sjedište mora biti (i bit će) u Varaždinu – napisao je Habijan na svojem Facebook profilu i pojasnio kako se promjena sjedišta može riješiti i mimo izmjene samog zakona, odnosno, da je izmjenu naziva i sjedišta Sveučilišta moguće izvršiti putem odluke osnivača Sveučilišta, odnosno odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– U tom smislu očekujem da osnivač Sveučilišta u narednom razdoblju pristupi donošenju odluke o promjeni sjedišta Sveučilišta Sjever iz Koprivnice u Varaždin – poručio je Habijan.

HNS: Podržali bi da je inicijativa pokrenuta od akademske zajednice

Predsjednik varaždinskog HNS-a Mario Sambolec je pak ustvrdio da nitko ne bi bio sretniji od njega da Sveučilište ima sjedište u Varaždinu.
– Takvu inicijativu bismo prvi podržali kada bi ona bila pokrenuta legalnom procedurom od strane akademske zajednice, uz odluku tijela Sveučilišta i uz suglasnost osnivača – Republike Hrvatske – poručio je Sambolec.

To je, zapravo, i najzanimljivije u cijeloj toj priči. Naime, o tome da Podolnjak želi promijeniti naziv i sjedište na Sveučilištu Sjever doznali su iz medija, o čemu smo pisali u još u prosincu prošle godine.

>>Oglasilo se Sveučlište Sjever, prorektor Vusić poručio: o Prijedlogu izmjene zakona saznali iz medija!

 

U fokusu

Patafta predao listu za izbore i poručio: Očistimo grad od bala i politike koja ih 18 godina nije riješila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijeme je da se maknu Čačić, Čehok i Budimo grad/Budimo Petrići, koji su odgovorni što su bale i dalje na vodozaštitnom području… Zbog njih, ali i SDP-a koji nije uspio održati stabilnost te sada imamo izbore, jedan od najvećih problema ovoga grada i dalje nije riješen. Ako opet u Gradsko vijeće dođu isti ljudi, oni koji rade nered i ne žele riješiti bale zbog egoizma i svojih interesa, ništa se neće promijeniti i za četiri mjeseca opet ćemo imati izbore, proći će cijela godina da se u gradu ništa ne radi, poručio je Patafta.

Varaždinski gospodarstvenik i nezavisni kandidat Davor Patafta danas je Gradskom izbornom povjerenstvu predao kandidacijsku listu za izvanredne izbore za članove Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Pritom je poslao poruku da je vrijeme da se grad Varaždin očisti od bala, ali i politike koja samo uzima, a ne daje, i koja punih 18 godina nije riješila probleme.

– Dolazim iz gospodarstva i nisam političar, ali sam se opet odlučio uključiti u ovu izbornu utrku jer osjećam obvezu i dužnost prema svojim sugrađanima, koji su, vjerujem razočarani u politiku. Od politike ne živim, niti mi ona treba za ispunjenje osobnih ambicija, iza mene ne stoje redovi ljudi sa stranačkim iskaznicama željni pozicija ili udobnih fotelja. Zaista mi je teško sa strane gledati u što ga politika pretvara i kako štetočine koče razvoj mog Varaždina, jer volim ovaj grad u kojem sam odrastao – poručio je Patafta.

Teret odgovornosti za bale, ukazuje, snose svi varaždinski političari.

– Preslagivanja političkih opcija dovela su do toga da 100.000.000 kilograma otpada već 18 godina trune na vodozaštitnom području, odnosno na mjestu kroz koje prema vodocrpilištu protječe voda koju svakodnevno svi mi pijemo. Zato je vrijeme da zajedno maknemo one koji su radili štetu.  Naime, prije 18 godina Radimir Čačić i Ivan Čehok smjestili su bale u Brezje i rekli da će tamo biti privremeno. Zatim su se zbog egoizma posvađali i radili na tome da te bale u Varaždinu, na vodozaštitnom području, ostanu do danas. Njima nije u interesu da se bale riješe jer bi onda postali nebitni, a to njihov ogromni ego ne bi mogao podnijeti. Tu su i samoprozvani aktivisti iz Varaždinskog smeća (Budimo grad i Budimo Petrići) koji su, zbog osobnih interesa i opstrukcije, također direktno odgovorni što je 100.000.000 kilograma smeća još uvijek u Brezju. Njih je u cijelu priču uključio Čačić, koji je zajedno s Habušem, radio na tome da se bale ne riješe. Sve to je tada podržavao i SDP, koji je ujedno odgovoran što sad imamo izbore jer nisu uspjeli očuvati stabilnost pošto su bili u koaliciji s Čačićem i Budimo grad. Svi varaždinski političari snose dio odgovornosti jer su im stranačke boje, neslaganja i ideološke razlike bile ispred dobrobiti ovoga grada – poručio je Davor Patafta i dodao kako je vrijeme za promjene, a sad je i prilika da se Brezje oslobodi otpada te da se tamo napokon otvore tisuće radnih mjesta.

– Drage Varaždinke i Varaždinci, razumijem vas ako ste izgubili povjerenje u politiku, ali 16. travnja imate u svojim rukama priliku koju vam politika ne može oduzeti, a to je da odlučite o budućnosti našega grada. Jer, ako opet u Gradsko vijeće dođu isti ljudi, oni koji rade nered i ne žele riješiti bale zbog egoizma i svojih interesa, ništa se neće promijeniti i za četiri mjeseca opet ćemo imati izbore, proći će cijela godina da se u gradu ništa ne radi. Vrijeme je da zajedno Varaždin očistimo od bala i politike koja ih 18 godina nije riješila. Dajte mi priliku i garantiram vam da ćemo zajedno riješiti problem bala u roku od maksimalno 18 mjeseci te da će se taj otpad maknuti jednom zauvijek – poručio je na kraju Patafta.

Nastavite čitati

U fokusu

Piletina Cekin dobila certifikat „Proizvedeno bez upotrebe antibiotika“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“. Koka je time postala jedna od prvih domaćih prehrambenih kompanija s tom potvrdom kvalitete, koju dodjeljuje certifikacijska kuća DNV Adriatica d.o.o. na temelju STP 80 specifikacije za uzgoj bez antibiotika.

 „Antibiotik free“ certifikat od sada će nositi 49 različitih proizvoda svježeg mesa brenda Cekin među kojima su dobro poznati klasici poput cijelih pilića i ostali proizvodi iz rasjeka. Proizvod koji se certificira kao „antibiotik free“ mora se jasno identificirati u cijelom lancu proizvodnje, koji počinje na farmi, a proteže se kroz ishranu peradi te brigu o zdravlju pilića pa sve do prerađivačkih procesa, kontrole i pakiranja. Pritom je jedan od najvažnijih čimbenika upravo sama ishrana peradi, koja utječe na sastav mesa i proizvoda, kao i vrlo rigorozno kontrolirana i provođena tehnologija na samim farmama. Riječ je o pomnoj kontroli procesa ispitivanja i identifikacije te samoj kontroli mjerne opreme, kao i rukovanju, pakiranju, skladištenju i dostavi.

Besprijekorna kvaliteta proizvoda i briga o dobrobiti i zdravlju potrošača za nas je apsolutni prioritet. Stoga svakodnevno na razini cijele Grupe pomičemo granice u procesima uzgoja, kontrole, pakiranja i označavanja naših proizvoda, a sve s ciljem osiguravanja beskompromisne pouzdanosti koja nas na domaćem tržištu i čini sinonimom za kvalitetu te vodećom prehrambenom industrijom. Osim te za nas i naše potrošače ključne potvrde kvalitete, to dokazuju i dodatni certifikati iz područja sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane – ističe Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave tvrtke KOKA d.d.

Ispunjavanje svih strogih kriterija Koka zahvaljuje prije svega proizvodnom procesu koji je organiziran kao integrirana peradarska proizvodnja od uzgoja matičnih jata kokoši nesilica za proizvodnju rasplodnih jaja, valionice jednodnevnih pilića, tova brojlera, vlastite veterinarske službe i laboratorija, tvornice stočne hrane Blagodar do industrije mesa i proizvodnje finalnih proizvoda od mesa peradi. Zahvaljujući takvom lancu proizvodnje i distribucije, Cekin proizvodi stižu na police trgovina diljem Hrvatske u roku od maksimalno 24 sata.

Uz nedavni certifikat „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ i sada dodijeljen „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“ koji potvrđuje uzgoj pilića bez uporabe antibiotika, Koka jedina u Hrvatskoj ima vlastiti znak „5 HR“ koji dokazuje da se svih pet faza integrirane peradarske proizvodnje provodi u Hrvatskoj. Uz to, podsjetimo da je Cekin piletina nositelj znaka „MESO HRVATSKIH FARMI – rođeno i uzgojeno u RH“ koji izdaje HPA-HAPIH/Ministarstvo poljoprivrede za izvorno hrvatske proizvode dokumentirane sljedivosti od polja do stola.  Od 2021. godine Koka d.d. nositelj je žiga za nacionalni projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“ kojim se potrošači informiraju o tome da proizvodi Koke imaju nutritivni sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.

Sigurnost i kvaliteta proizvoda temelj je poslovanja vodeće peradarske kompanije u Hrvatskoj, tako da je proces proizvodnje u tvrtki Koka usklađen sa važećim propisima RH i EU-a te je certificiran svim relevantnim standardima sigurnosti i kvalitete (SSOP, HACCP, HALAL, KOSHER, IFS i BRCGS, AOECS gluten free te područje upravljanja kvalitetom kroz ISO 9001).

Sva navedena priznanja i certifikati kvalitete rezultat su najstrožih provjera akreditiranih laboratorija iz RH i EU-a te na čelu s posljednjim predstavljaju rezultat dugogodišnje brige o ishrani i zdravlju životinja, kao i dosljednosti načelu od polja do stola, a briga za zdravlje životinja briga je za zdravlje ljudi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje