Povežite se s nama

Međimurje

Njezino veličanstvo pčela

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Bilo je to idealno provedena sunčana subota. U Medenom vrtu u Črečanu stotinjak je gostiju proslavilo 2. Svjetski dan pčela.

Za ljubitelje pčela i meda to je bio veliki dan. Vlasnica Tanja Šardi, bivša dizajnerica, a danas pčelarica – ili medarica, kako je zovu djeca – dobra je gazdarica. Kako bi se Dan pčela proslavio kako spada, pomogli su joj prijatelji, koji cijene to što ona radi. Jer, Medeni vrt nije samo “radionica” meda nego mjesto s pčelom na pijedestalu.
Tu se može saznati sve o pčelama; održavaju se radionice za djecu; ima kušaonica meda i hotel za kukce; izloženi su predmeti iz povijesti pčelarstva; senzibilizira se ljude o važnosti čuvanja pčela.

Središnje mjesto je kuća iz vremena Austro-Ugarske, koju je obitelj Šardi skroz preuredila, ali je zadržan izvorni štih starog zdanja. Tanja Šardi je imanje kreativno uredila, pa cijeli prostor odiše umjetničkim duhom. Ipak, glavni adut je mir, koji ne remeti ni nekoliko tisuća pčela. Kako veli domaćica: – To je svijet koji ti u mozgu omogućava prostor za sebe.

Pčela kraljica

Proslava Svjetskog dana pčela je bila dostojna njezinog veličanstva pčele. Gosti su šetali imanjem, kušali medenjake i još puno kolačića od meda i pila se medica, a djeca su odslušala školu pčelarstva. Udruga žena je odigrala zanimljivu predstavu, svirala je međimurska glazba, pčelarica Barbara Kecelja je održala predavanje o pčelama, a zvijezda dana je bila Mia Meglobi, samouvjerena osmogodišnjakinja u međimurskoj narodnoj nošnji sa svojom recitacijom. Prava atrakcija su bili konji iz susjedstva. Ema Prokeš je čistokrvne ljepotane iz svoje ergele uredila u skladu s motom priredbe – cvijeće, priroda, pčele – pa su u grivu i rep imali upleteno mnoštvo tratinčica.

U Medenom vrtu pčele su kraljice koje se poštuje i voli. Tanja Šardi živi s pčelama cijeli život. Još je njezin djed bio pčelar, pa otac, a sad se ona i brat bave pčelarstvom.
Donedavno je radila, ali sad se posve posvetila pčelarstvu. Kad ona govori o pčelama, dovoljno je zažmiriti i poslušati najljepšu bajku, koja, kao i sve bajke, završava sretno.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje