Povežite se s nama

Međimurje

Njezino veličanstvo pčela

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Bilo je to idealno provedena sunčana subota. U Medenom vrtu u Črečanu stotinjak je gostiju proslavilo 2. Svjetski dan pčela.

Za ljubitelje pčela i meda to je bio veliki dan. Vlasnica Tanja Šardi, bivša dizajnerica, a danas pčelarica – ili medarica, kako je zovu djeca – dobra je gazdarica. Kako bi se Dan pčela proslavio kako spada, pomogli su joj prijatelji, koji cijene to što ona radi. Jer, Medeni vrt nije samo “radionica” meda nego mjesto s pčelom na pijedestalu.
Tu se može saznati sve o pčelama; održavaju se radionice za djecu; ima kušaonica meda i hotel za kukce; izloženi su predmeti iz povijesti pčelarstva; senzibilizira se ljude o važnosti čuvanja pčela.

Središnje mjesto je kuća iz vremena Austro-Ugarske, koju je obitelj Šardi skroz preuredila, ali je zadržan izvorni štih starog zdanja. Tanja Šardi je imanje kreativno uredila, pa cijeli prostor odiše umjetničkim duhom. Ipak, glavni adut je mir, koji ne remeti ni nekoliko tisuća pčela. Kako veli domaćica: – To je svijet koji ti u mozgu omogućava prostor za sebe.

Pčela kraljica

Proslava Svjetskog dana pčela je bila dostojna njezinog veličanstva pčele. Gosti su šetali imanjem, kušali medenjake i još puno kolačića od meda i pila se medica, a djeca su odslušala školu pčelarstva. Udruga žena je odigrala zanimljivu predstavu, svirala je međimurska glazba, pčelarica Barbara Kecelja je održala predavanje o pčelama, a zvijezda dana je bila Mia Meglobi, samouvjerena osmogodišnjakinja u međimurskoj narodnoj nošnji sa svojom recitacijom. Prava atrakcija su bili konji iz susjedstva. Ema Prokeš je čistokrvne ljepotane iz svoje ergele uredila u skladu s motom priredbe – cvijeće, priroda, pčele – pa su u grivu i rep imali upleteno mnoštvo tratinčica.

U Medenom vrtu pčele su kraljice koje se poštuje i voli. Tanja Šardi živi s pčelama cijeli život. Još je njezin djed bio pčelar, pa otac, a sad se ona i brat bave pčelarstvom.
Donedavno je radila, ali sad se posve posvetila pčelarstvu. Kad ona govori o pčelama, dovoljno je zažmiriti i poslušati najljepšu bajku, koja, kao i sve bajke, završava sretno.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje