Povežite se s nama

Kultura

No Logo Opera(tion) – slojevit projekt

Objavljeno:

- dana

USKORO PREMIJERA JEDINSTVENE PLESNE OPERE

-Kroz projekt No Logo Opera(tion) ne bavimo se slanjem poruka nego postavljanjem pitanja. Cijeli projekt je jako slojevit, uzmemo li u obzir različite discipline, ali i tematiku. Bavimo se ovim trenutkom i krajnostima u njemu te traženjem niti koja te krajnosti spaja i zvuka koji nastaje kada ta nit pukne – rekla je Sanja Tropp Frühwald, jedna od autora No Logo Opera(tiona) na konferenciji za medije u četvrtak u varaždinskom HNK gdje će „suvremena barokna opera“ biti premijerno izvedena 11. travnja

O projektu su uz Tropp Frühwald iz umjetničke organizacije VRUM, govorili i suautor Fabian Lettow iz njemačkog kainkollektiva te Jasna Jakovljević, ravnateljica varaždinskog HNK.

Od Poljske do Kameruna

– Kainkollektiv radi projekte u različitim zemljama, iza nas su oni u Poljskoj i Kamerunu. Poseban dio stvaranja je dolazak u nepoznato mjesto i pokušavanje da se shvati logika tog grada. Stoga, No Logo Opera(tion), takav kakav je, ne bi mogao nastati nigdje drugdje nego baš u Varaždinu – istaknuo je Lettow.
– Varaždinska Gradska vijećnica barokna je građevina, ali nakon što je izgorjela u požaru 1776., ponovo je izgrađena, što je više ne čini građevinom iz razdoblja baroka – dočarao je Lettow nekoliko primjera iz Varaždina koji su mu poslužili kao inspiracija za djelo, te povukao paralele između opere Nikole Šubić Zrinski u kojoj je opjevana borba protiv Turaka u 16. stoljeću i aktualne situacije gdje tekstilna proizvodnja iz Hrvatske dijelom preseljava u Tursku.

Ansambl koji se ne boji izaći iz okvira i eksperimentirati

Tropp Frühwald je predstavila umjetnike, one na sceni, ali i one iza nje.
–  Ansambl za predstavu je pomno biran. Neuobičajeno je vidjeti operne pjevače u ovakvom suvremenom projektu, i rijetki su umjetnici koji su voljni, ali i sposobni izaći iz klasičnih okvira i isprobati nove stvari i eksperimentirati. Za No Logo Opera(tion) sastavili smo ansambl svjetskog kalibra, mlade ljude educirane na najpoznatijim europskim akademijama. Uz suvremene plesače, operne pjevače, dramskog glumca i gudački kvartet na sceni, nužno je spomenuti i one iza nje sceni, jer ovaj projekt, kao i ostalo radovi Vruma, ima jaku vizualnu i audio notu; surađujemo s kostimografkinjom i scenografkinjom Zdravkom Ivandijom Kirigin, dionicama elektronskog zvuka bavi se glazbenik Damir Šimunović, a video projekcije na sceni potpisuje umjetnik Dragan Đokić – rekla je Sanja Tropp Frühwald.

HNK u Varaždinu kao koprodukcijski partner

Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo što HNK kao koprodukcijski partner sudjeluje u projektu te smatra da jačanje suvremenih izvedbenih formi u varaždinskom kazalištu potvrđuje da je status nacionalnog kazališta dobiven zasluženo.

Podsjećamo, No Logo Opera(tion) premijerno će se izvesti 11. travnja u 20 sati u HNK Varaždin, a idućeg dana bit će reprizna izvedba. Ulaznice po 50 kuna su u prodaji na blagajni kazališta.
Nekoliko dana kasnije, 15. travnja, operu će imati prilike vidjeti i zagrebačka publika u Pogonu Jedinstvo u sklopu Queer Sezone 2014., a na splitskom IKS Festivalu No Logo Opera(tion) izvest će se 19. lipnja.
Više informacija pronađite na stranicama HNK Varaždin http://www.hnkvz.hr/

koncept, režija, koreografija: Sanja Tropp Frühwald, Mirjam Schmuck, Fabian Lettow
tekst: Fabian Lettow
izvedba: Bruno Isaković, Ana Mrak, Till Frühwald, Florian Lauss, Kerstin Pohle, gudački orkestar ZOM-a (Jasmina Bojić, Sara Parađiković, Katarina Kutnar / Kristina Mrčela, Paola Bralić)
originalna glazba: Damir Šimunović
scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
asistentica kostimografije: Ana Fucijaš
grafički dizajn i asistentica scenografije: Maja Patafta
video i vizualni identitet: Dragan Đokić
fotografija: Petar Borovec
produkcija: Kirsten Möller
asistentica produkcije i režije: Ina Sladić
post-produkcija: Marta Klepo

Izvor:
Foto:

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje