Povežite se s nama

Život i društvo

Nobelovac koji je svirao na Varteksu!

Objavljeno:

- dana

Kolumna

Odluka me nije iznenadila: upućeni znaju da je Bob Dylan već dvadesetak godina u užem krugu nominiranih za Nobela. Doista, šteta je samo što nije nagrađen prije – to bi bila fora, a ovo je već prilično očekivano.

I opravdano. Je li Dylan veliki pjesnik? Jest. Ima li boljih od njega? Svakako! Ali Švedska akademija putem književnog Nobela nerijetko šalje i neki izvanknjiževni signal, najčešće političke prirode. Ovoga puta taj je signal kulturološke prirode, i to je dobro. Kulturološki signal koji šalje Akademija govori nam da umjetnost, pa tako ni književnost, više nije ograničena na klasične medije (u ovom slučaju: knjige), nego da se razvija u raznim, često i neočekivanim oblicima. Dvadeseto stoljeće to nam je zorno pokazalo upravo u rocku i filmu, čiji su utjecaji na glavnu književnu struju – nemjerljivi (ali i obrnuto). Zato je i obrazloženje odlično, točno na mjestu: Nobel ide Dylanu „zato što je stvorio novi poetski izričaj unutar velike američke song tradicije“, pri čemu se riječ song prvenstveno odnosi na otpjevanu pjesmu.

Kao i mnogi, Dylana sam počeo shvaćati tek na izmaku svoje mladenačke dobi. Otprije su me privukli stihovi, ali zbunjivala me, kao i mnoge, unjkavost njegova glasa, sirovi glazbeni izričaj lišen uobičajenih rokerskih atrakcija, čudna autističnost naspram javnosti i njegove osobne, nerijetko i vjerske katarze. Kad sve to zbrojite, pravo je čudo što je Dylan uspio postati globalni fenomen, i to još prije pola stoljeća. Da je svoju poeziju zaogrnuo u pristupačnije glazbeno ruho, primjerice ono  Leonarda Cohena, odavno bi već bio nobelovac. Stoga, kapa dolje Dylanu, kapa dolje akademicima. Ono što pak nama treba biti posebno drago je činjenica da Dylan nije samo jedini roker i kantautor među nobelovcima, nego i jedini nobelovac koji je – svirao na Varteksu!

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Grad Varaždin s 37.000 eura sufinancira servisiranje i kupnju 500 novih bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv serviserima/prodavačima bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala u 2023. godini.

Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje ponuda zainteresiranih servisera/prodavača bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala.

Grad Varaždin će u 2023. godini sufinancirati servisiranje starog bicikla s 50% troškova servisa, odnosno maksimalno do 30,00 eura po korisniku, za što je osigurano ukupno 15.000,00 eura u Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera servisiranja starih bicikala provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. rujna 2023. godine.

Također, za kupnju novog bicikla s 45,00 eura po korisniku za što je osigurano 22.500,00 eura u Proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera sufinanciranja kupnje novog bicikla provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. studenog 2023. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisanim sporazumima MEV se pozicionirao kao ključna obrazovna ustanova na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu sklopilo je sporazum s Varaždinskom županijom, Gradom Lepoglavom te Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina prema kojem će se buduća zajednička suradnja ostvariti na znanstvenom, nastavnom i stručnom području.

Kako je pojasnio dekan MEV-a doc. dr. sc. Igor Klopotan, suradnja podrazumijeva uključivanja u nacionalne, odnosno međunarodne stručne, znanstveno-istraživačke programe, kao i suradnju u području obrazovanja odraslih. Potpisnici sporazuma zajednički bi radili i na unapređenju studentskog standarda, pa sve do organizacije znanstvenih i stručnih skupova, seminara i radionica.

-Jedan od važnijih dijelova postignutog sporazuma je i razmjena stručnih iskustava kroz zajedničko sudjelovanje stručnjaka svih potpisnica na rješavanju problema iz prakse. Tu je i razmjena iskustava i informacija te međusobna pomoć i stručna suradnja na područjima zajedničkog interesa – pojasnio je Klopotan.

Dodao je kako se na ovaj način MEV regionalno pozicionira kao važna obrazovna institucija koja educira kadrove neophodne današnjem tržištu rada.

-U tome sada imamo potporu Varaždinske županije, Grada Lepoglave i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Zainteresiranih ima još tako da ovo nisu zadnji potpisani sporazumi ovakve vrste – zaključio je dekan MEV-a.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je potpisivanje sporazuma samo nastavak stvaranja odličnih uvjeta za mlade na sjeveru Hrvatske, da steknu vrhunsko obrazovanje, vještine i znanja.

– U Varaždinskoj županiji stvaramo sustav jednakih šansi, surađujemo s nizom obrazovnih ustanova u zemlji i svijetu, osnovali smo brojne centre izvrsnosti, što u konačnici daje rezultate, odnosno naši učenici i studenti postižu vrhunske rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Samo prošle godine županija je za obrazovanje izdvojila više od 50 posto proračunskih sredstava. To jasno govori o našim prioritetima – kazao je župan Stričak dodajući da je sporazum sa MEV-om samo nastavak razvijanja sustava jednakih šansi za sve.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naglasio je kako Lepoglava ima sve veći broj studenata, ali kako on osobno želi da taj broj bude i veći.

-Podupiremo svaki oblik suradnje koji znači daljnje unaprijeđenje obrazovanja na ovim prostorima i daljnji razvoj gospodarstva. Ovaj sporazum svakako je iskorak u tom smjeru – rekao je Škvarić.

-Potpisivanje sporazuma samo je nastavak dobrih odnosa i suradnje MEV-a i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Ovaj sporazum podiže suradnju dviju naših obrazovnih ustanova na višu razinu, a sve u interesu što boljeg i efikasnijeg obrazovanja naših studenata – naglasio je prilikom potpisivanja sporazuma dekan Veleučilišta iz Krapine Nenad Sikirica.

Potporu potpisivanju sporazuma dali su i gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović, kao i  koordinator područnih ureda HBOR-a i voditelj Područnog ureda HBOR-a za sjeverozapadnu Hrvatsku te član Gospodarskog savjeta MEV-a Tomislav Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje