Povežite se s nama

Kultura

FOTO Digitalna budućnost na Noći muzeja u Čakovcu i Prelogu

Objavljeno:

- dana

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine.

Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, dok broj posjetitelja prelazi 70.000. Ove godine održana je u petak, 1. veljače od 18 sati do 1 sat ujutro.

Croata insulanus & Knjižnica

U Prelogu je Noć muzeja održana po šesti puta. Da bi kreativno sagledali muzejske mogućnosti i omogućili veću dostupnost svojih sadržaja novoj muzejskoj publici te im virtualno približili budućnost u muzejima, kao i svakodnevnom životu, hrvatski muzeji u svome radu koriste suvremene tehnologije, od digitalnih platformi i mobilnih aplikacija do VR i AR tehnologije. Tako je tema 14. izdanja manifestacije (“Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”) odabrana s obzirom na činjenicu da je komuniciranje različitih sadržaja, odnosno primjena digitalnih tehnologija, otvorila neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije, bilo da se radi o samim muzejskim zbirkama, stručnim, znanstvenim i drugim događajima, edukativnim i zabavnim sadržajima ili pak o virtualnim obilascima muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta. Muzej “Croata insulanus” Grada Preloga u skladu s ovogodišnjom temom krenuo je ukorak s novim medijima, prenoseći pomoću njih tradicionalne oblike likovnog izražavanja. Neka od djela iz stalnoga postava Muzeja predstavljena su računalnim animacijama. Izložba “Eteralni kod” Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Međimurja ponudila je čitanje djela pomoću QR kodova. Varaždinska umjetnica Lila Herceg izložbom je prezentirala prostorne instalacije. Uz izložbene je programe organiziran i glazbeni, u kojemu su sudjelovali Tamara Korunek i Hrvoje Šenjug te Lea Šprajc i Neven Kolarić. U prizemlju Muzeja posjetitelji su imali prilike iskusiti gastro kutak Srednje škole Prelog, s prezentacijom međimurskih vina Vinske kuće Dvanajščak-Kozol. U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga prikazane su multimedijalna animacija “Povijest knjige-arheologija čitanja” te interaktivne digitalne slikovnice, održan je digitalni Trivija kviz, a mogla se pogledati i izložba fotografija Silvija Benča “Mistična rijeka”. Ravnateljica Knjižnice, Maja Lesinger, predstavila se zanimljivom umjetničkom instalacijom “Knjižnica bez knjiga”. Noć muzeja u Prelogu posjetilo je više od 800 posjetitelja. Na otvorenju manifestacije prisutne su pozdravili ravnateljica Muzeja “Croata insulanus” Iva Kožnjak, ravnateljica Knjižnice Maja Lesinger te gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Sve izložbe ostat će otvorene do 22. veljače.

Čakovečka noć

U Muzeju Međimurja Noć muzeja upriličena je po dvanaesti puta. U sadržajima koje je Muzej ponudio uživale su oko 3000 posjetitelja. Na prvih deset Noći muzeja predstavljena je kulturno-povijesna baština pojedinih međimurskih općina. Prošle godine taj je niz prekinut pa je u prvi plan iskočila povijest sporta u Međimurju. Ove godine, osim stalnih postava, zainteresirani su imali prilike razgledati nedavno postavljenu izložbu o stotoj obljetnici oslobođenja Međimurja od mađarskih vlasti. Otvorenje je glazbenom kulisom uljepšala Ženska vokalna skupina “Stridonne” iz Štrigove. Otvorena je i stalna izložba donacije dr. sc. Danijela Režeka koja se sastoji od 97 predmeta iz njegove privatne zbirke umjetničkih predmeta na temu bika. Donacija će biti stalno izložena u Svečanoj dvorani MMČ-a. Manifestaciju je prigodnim govorom otvorila ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, a u ime međimurskog župana Matije Posavca skupu se obratila Sonja Tošić-Grlač. U programu otvorenja sudjelovali su likovni kritičar Milan Bešlić i autorica postava, muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković. Predstavljena je i knjiga Hrvoja Hitreca “Samo sreća, ništa drugo”. Radi se o romansiranome životopisu Nikole VII. Zrinskog. O autoru i njegovu djelu govorili su književni kritičar Damir Pešorda i mr. sc. Zlatko Bacinger. U prijepodnevnim satima, u prostorima Muzeja održane su dječje radionice animacije i likovnog izraza te radionica QR kodiranja na podlozi Oproštajnoga pisma Petra Zrinskoga.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje