Povežite se s nama

Kultura

Noć muzeja: mrežne i Facebook stranice Gradskog muzeja Varaždin posjetilo oko 15.130 ljudi

Objavljeno:

- dana

Gradski muzej Varaždin tradicionalno se uključio u manifestaciju Noć muzeja, koja se u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva održala u petak, 29. siječnja, i to ove godine zbog koronavirusa uglavnom u digitalnom obliku. 

Programi varaždinskoga muzeja mogli su se pratiti na mrežnim i Facebook stranicama, na kojima je premijerno bila predstavljena virtualna izložba donjeg rublja iz fundusa GMV-a pod nazivom „Od pogleda skriveno“, zatim kostur vunastog nosoroga i ostali eksponati s izložbe „Erik/a – vunasti nosorog“ u panormaskom prikazu, kao i virtualna šetnja Stalnim postavom „Svijet kukaca“ te kroz najstarija djela iz Stalnog postava starih majstora Galerije umjetnina GMV-a

Također, na rasporedu su bila i dva programa na koja su se putem Zoom platforme uključivali posjetitelji uživo.

Kustosica u GMV-u Jelena Rančić pripremila je virtualno vodstvo kroz Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela pod nazivom „Svjetlost u noći“, predstavivši na primjerima izložaka iz fundusa kratku povijest rasvjete.

U programu „Pitajte kustosa“ muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak odgovarala je na pitanja posjetitelja vezana uz prošlost Varaždina i značajne Varaždince, između ostaloga o rimskim cestama, zgradi Žitnice na Starom gradu, katakombama, požarima, potresima, I. Belostencu, J. Križaniću itd.

Proteklih godina, kad se Noć muzeja održavala u muzejskim prostorima, Gradski muzej Varaždin redovito je bilježio iznimnu posjećenost, i to svaki put između 6000 i 7000 posjetitelja.

Premda su zbog koronavirusa ove godine izložbeni postavi u većini hrvatskih muzeja, pa tako i u varaždinskome, bili zatvoreni, prema statističkim pokazateljima Gradskog muzeja Varaždin ove godine posjetitelje su zainteresirali i digitalni sadržaji.

Tako je doseg online mrežnih i Facebook stranica GMV-a oko 15.130 posjeta, a doseg ukupnih posjeta sadržaja vezanih uz Digitalnu Noć muzeja u GMV-u u posljednjih desetak dana od objave oko 118.120.

Otkad se zbog koronavirusa velik dio društvenog djelovanja globalno preselio u virtualni prostor, i Gradski muzej Varaždin svoje aktivnosti uvelike ostvaruje i na mrežnim i Facebook stranicama da bi održao komunikaciju s publikom te potaknuo i stvaranje buduće, osobito one koja pripada mlađoj generaciji.

Ipak, bez obzira na sve pogodnosti virtualne stvarnosti, cjelovit doživljaj muzejskog izloška ostvaruje se “na licu mjesta” u muzejima, gdje se svi nadamo da će biti iduća Noć muzeja, s obiljem popratnih (digitalnih) sadržaja.

Kultura

Krajem travnja humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka vlč. Tihomira Kosca i suradnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije na čelu s predstojnikom vlč. Tihomirom Koscem najavljuje humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka „U Sveti čas – vlč. Tihomir Kosec i suradnici“, koji će se održati u petak, 30. travnja u 19.30, u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Koncert će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz COVID-19 pandemiju. U nastanak ovog nosača zvuka uključen je cijeli niz mladih ali i već stasalih, renomiranih glazbenika, aranžera, likovnih umjetnika i dizajnera koji su mu, ugradivši u njih dio sebe, dali konačni identitet.

Dodajmo kako će sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5 plus“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji, ističu iz Varaždinske biskupije.

Dodajmo da su gosti na koncertu vlč. Petar Mlakar, Alan Hržica i Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

KUD „Ljuba voda“ započeo projekt književnih, plesnih i tamburaških online radionica za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva

Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture i medija te Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, 24. ožujka 2021. godine započela je provedba projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“, čija je vrijednost 487.121,54 kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Kulturno-umjetničko društvo „Ljuba voda“, a provest će ga u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike.

Projekt će trajati godinu dana i njime se želi omogućiti sudjelovanje djece i mladih u online kulturno-umjetničkim sadržajima te na taj način povećati njihovu socijalnu uključenost u doba pandemije.

Osnovna ideja projekta proizašla je iz činjenice da kultura ima važnu ulogu u jačanju socijalne kohezije i izgradnji uključivog društva, a kulturna participacija značajno doprinosi osobnom razvoju pojedinca i poboljšanju ukupne kvalitete života.

Sudjelovanje u umjetničkim i kulturnim aktivnostima ima povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje, stoga je poticanje pristupa kulturi ugrađeno u politike borbe protiv socijalne isključenosti i siromaštva, dok se osiguravanjem pretpostavki za jednakost pristupa i sudjelovanja u kulturi svih građana djeluje u pravcu povećanja socijalne uključenosti i podizanja razine životnih uvjeta.

Takvim je djelovanjem osobito važno obuhvatiti društvene skupine koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti, poput djece i mladih.

Njima je izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19 onemogućen fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima, što se može nepovoljno odraziti na održavanje društvenih veza, na razvoj vještina i znanja koja sprečavaju antisocijalno ponašanje te na njihovo ukupno psihofizičko stanje.

Slijedom navedenog, KUD „Ljuba voda“ prepoznao je potrebu organiziranja online aktivnosti koje će biti namijenjene djeci i mladima, kako članovima KUD-a, tako i svima zainteresiranima.

Putem projekta će se provoditi participativne kulturno-umjetničke aktivnosti u obliku književnih, plesnih i tamburaških radionica.

Radionice će biti prožete lokalnom kulturom i običajima, ali i folklorom šireg zavičaja. Na njima će se kod djece i mladih razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te na taj način potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj, povećati socijalna uključenost i održati društvene veze.

Nastavite čitati