Povežite se s nama

Međimurje

Nogometna škola Međimurje – Čakovec: Međimurske lepe puce su dokaz da nogomet nije rezerviran samo za dječake!

Objavljeno:

- dana

Od 2009. godine s radom je započela Nogometna škola Međimurje – Čakovec. Samostalna sportska udruga okrenula se radu s djecom i to prvenstveno u muškoj konkurenciji. No, ono po čemu danas NŠ Međimurje – Čakovec privlači posebnu pozornost na nacionalnoj razini, svakako su rad i rezultati koje ostvaraju u konkurenciji djevojčica.

Naime, 2015. godine u Nogometnoj školi pokrenut je projekt „Nogomet za djevojčice“ na inicijativu voditelja Škole Hrvoja Goričanca, koji je tada počeo obavljati funkciju instruktora HNS-a za ženski nogomet Regije Sjever. Velike zasluge za pokretanje i razvoj ženskog nogometa idu i predsjedniku Nogometne škole Deanu Paniću, koji je odmah podržao projekt prepoznavši kao perspektivan i Mireli Lukman, koja obavlja operativne i tehničke stvari vezane za ženski nogomet.

– Počeci nisu bili nimalo lagani s obzirom da u Nogometnoj školi nismo imali ženske kategorije te je prevladavalo mišljenje javnosti da je nogomet muški sport. Uz veliko samopouzdanje da se može uspjeti te uvjerenje da ženski nogomet ima puno prostora za napredak i razvoj, započeli smo s informiranjem i anketiranjem djevojčica po osnovnim školama. Prema rezultatima anketa vidjeli smo da među djevojčicama vlada veliko zanimanje za nogomet. Nije bilo nikakve sumnje da i one žele trenirati i igrati nogomet, samo im je potrebno osigurati adekvatne uvjete – ističe Hrvoje Goričanec, voditelj Nogometne škole.

A Nogometna škola Međimurje – Čakovec ima upravo to: organizacijske uvjete, terene i drugu sportsku infrastrukturu i trenere.

– Te ogromnu volju da znanje nogometne vještine prenesemo svima tko je žele naučiti – dodaje Goričanec.

U kratkom vremenu ženski nogomet u NŠ Međimurje – Čakovec prerastao je u ozbiljan organizacijski projekt. Danas u Nogometnoj školi trenira 70-ak djevojaka i djevojčica, kojima navijači od milja tepaju: „Međimurske lepe puce“. Seniorke se natječu u Drugoj HNL za žene, dok su mlađi uzrasti podijeljeni u četiri selekcije. Kadetkinje i pionirke se natječu u nacionalnom rangu prvenstva svojeg uzrasta, dok mlađe pionirke i početnice igraju u županijskim ligama zajedno s dječacima.

– Na početnim treninzima mogu sudjelovati sve zainteresirane djevojčice, svatko je dobrodošao i nema selekcije. Početni treninzi se temelje na osnovama nogometne igre, a sve se bazira na igri, druženju i zabavi. Cilj takvog pristupa je da svi dobiju jednake početne mogućnosti, što je ključno ako želimo da djeca uistinu zavole nogomet – poručuje Hrvoje Goričanec.

S mladim nogometašicama rade stručni i educirani treneri s UEFA licencama: Robert Katanec, Bruno Matotek, Gordan Golik i Krešimir Pintarić, dok je Darko Stamenković zadužen za treniranje vratarki.

I aktualna sezona koja je naprasno prekinuta zbog pandemije koronavirusa, otkriva svu raskoš talenta međimurskih nogometašica. U svim natjecateljskim kategorijama NŠ Međimurje – Čakovec se nalazi u samom vrhu prvenstvene tablice, a i seniorke s daleko najmlađim sastavom lige sjajno guraju u prvenstvu Druge hrvatske nogometne lige.

– Nogometna škola Međimurje – Čakovec je nositelj kvalitete za ženske mlađe uzrasne kategorije na području Središta Sjever, koja obuhvaća pet županija: Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku. Dokaz tome je i posljednji selekcijski turnir HNS-a koji je održan u Medulinu, a na kojem je iz naše Nogometne škole Središte Sjever predstavljalo 13 od ukupno 18 igračica. Pokrenuli smo seniorsku ekipu koju čine djevojke koje su proizašle iz naše Nogometne škole. Naša vizija je bila da krenemo raditi s bazom, s mlađim kategorijama djevojčica, a tek kasnije sa seniorskom ekipom započnemo s natjecanjem. S ponosnom mogu istaknuti da smo u tome u svakom pogledu i uspjeli! – zaključuje Hrvoje Goričanec.

Turnir djevojčica „Volim nogomet“

Nogometna škola „Međimurje-Čakovec“ domaćin je jedinstvenog tradicionalnog međunarodnog turnira za djevojčice „Volim nogomet“ koji je uvršten i u kalendar Hrvatskog nogometnog saveza. Osnovni ciljevi ovoga turnira su promocija ženskog nogometa, podizanje svijesti o ženskom nogometu u Hrvatskoj i regiji, kao i podizanje ravnopravnosti među spolovima u nogometu.

– Turnir se organizira u dvije kategorije WU-15 i WU-13. Prošle godine na turniru su sudjelovale 24 ekipe iz sedam zemalja: Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije, Mađarske, BiH i Slovačke, s ukupno 400 mladih igračica. Ove godine turnir bi se trebao održati 27. i 28. lipnja ukoliko to trenutni uvjeti dopuste. No, ne bude li to moguće, odabrat ćemo novi termin jer nam je održavanje ovoga turnira među glavnim ciljevima – istaknula je Mirela Lukman.

Zbog pandemije koronavirusa 13. ožujka su u Klubu obustavljene sve aktivnosti: nema grupnih treninga, ni natjecanja na stadionu. Svaki trener je za svoju kategoriju napravio individualne programe po kojima djevojke i djevojčice rade samostalno kod kuće.

– Pozivamo sve zainteresirane djevojčice koje žele isprobati svoje nogometne vještine da nam se priključe. Svatko je dobrodošao i svatko je pozvan! – zaključuje Lukman.

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje