Povežite se s nama

U fokusu

Varteksu, Plitvici, Udarniku 32 i Zelengaju prijeti kazna od 50 tisuća pa do čak milijun kuna?

Objavljeno:

- dana

AFERA EURO CONSULTING

Prijeti li čelnim ljudima NK Varteks, NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvice Gojanec kazna od 50.000 do čak milijun kuna zbog provođenja sumnjivog natječaja za izbor tvrtki za konzultantske i projektantske usluge s ciljem obnove četiriju nogometnih igrališta?

Na to upozorava Željko Bunić, gradski vijećnik HSLS-a, koji je na sjednici Gradskog vijeća prvi javno iznio da ima dokaze koji upućuju da su natječaji namješteni s ciljem da tvrtke Euro Consulting i Zelena gradnja dobiju poslove ukupne vrijednosti 670.000 kuna. Time je reagirao na izjave Nikole Kučiša, osnivača i direktora Euro Consultinga, koje smo prenijeli u prošlom broju.

– Gospodin Kučiš tvrdi da operativno nije sudjelovao u postupku iako je bio čest i drag gost u Gradskoj vijećnici, za što postoji veći broj dokaza. Kad bi i to zanemarili, ostaje sumnja da je cijeli posao provođenja javne nabave u potpunosti lažiran. Zato bi gospodin Kučiš trebao biti vrlo oprezan kada navodi da “ništa nije dogovarano”, nego da su “njegove djelatnike iz klubova zamolili za pomoć i zato su im poslali prijedlog tvrtki koje bi mogli pozvati da pošalju ponude”. Tom izjavom je zapravo priznao da je Euro Consulting sudjelovao u organizaciji javne nabave, što čelnike klubova dovodi u nezgodnu poziciju da bi mogli biti kažnjeni s 50.000 do 1.000.000 kuna sukladno Zakonu o javnoj nabavi – reagirao je Bunić.

Bunić: Najmanje što dvije privatne tvrtke mogu učiniti jest da same vrate predujmove

Napomenuo je da je Euro Consulting bio organizator, natjecatelj i pobjednik postupka javne nabave, na što ukazuju e-mailovi, koji su i javno objavljeni.

– U tim mailovima je zapisano da je Euro Consulting 12. listopada 2016. poslao upute klubovima kome trebaju uputiti pozive za dostavu ponuda, pri čemu je ta tvrtka bila jedan od ponuđača. Euro Consulting je sam prikupljao ponude ili su im ih dostavljali svi sudionici javne nabave prije završetka roka. A svega nekoliko sati nakon isteka roka, iz te tvrtke su klubovima dostavili gotove, napisane zapisnike i odluke o odabiru ponuditelja – napominje Bunić.

Međutim, upozorava na još jednu “slučajnost”: prema inicijalnim ponudama Euro Consultinga i Zelene gradnje ukupni troškovi su trebali iznositi 820.000 kuna.

Spuštanje cijene

– Te ponude su naknadno prepravljene, nakon završetka cijelog postupka javne nabave, a naknadno su prepravljeni i zapisnici. Euro Consulting je iz svoje ponude uklonio jednu od četiri stavke, pa je cijenu s 450.000 kuna spustio na 300.000 kuna. Time su se ukupni troškovi spustili na 670.000 kuna, a baš toliko novca je, koje li slučajnosti, bilo osigurano za tu namjenu rebalansom gradskog proračuna u rujnu, neposredno prije raspisivanja natječaja u listopadu! Iz toga se može zaključiti da su ponude naknadno prepravljane s ciljem da se rezultati javne nabave u potpunosti poklope s novcem koji je za tu namjenu bio predviđen u gradskom proračunu – navodi Bunić.

S obzirom na to, ali i na cijelu prepisku putem e-mailova koja ukazuje da je postupak javne nabave provodio Euro Consulting i da je lažiran, smatra da je najmanje što dvije privatne tvrtke mogu učiniti jest da same vrate dobivene predujmove ili da to od njih zatraže čelni ljudi nogometnih klubova.

Izvor: RT
Foto: ilustracija

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati