Povežite se s nama

Kultura

Nova knjiga iz pera slikara i liječnika Krunoslava Martinovića

Objavljeno:

- dana

Krunoslav Martinović, koji živi i radi u Varaždinu, već je dobro poznato ime u likovnoj umjetnosti.

Prvu samostalnu izložbu imao je davne 1978. godine u prostorima Galerije starih i novih majstora GMV-a, a nakon toga još je priredio pedesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Vrstan crtač

Sudjelovao je i na oko 350 skupnih. Slika olovkom, ugljenom, pastelnim bojama, tušem…, akvarele, gvaševe, a najviše ulja na platnu, po kojima ga mnogi poznaju, a poglavito po impresionističkim temama. Osim toga, stručni poznavatelji likovnosti za njegove crteže ističu da su izuzetni, da je vrstan crtač, tako da se ne bi iznenadili da uskoro priredi i izložbu crteža ili pak objavi knjigu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Inače, svojedobno je o njegovu radu monografiju objavio i prof. Juraj Baldani, dok mu je ovih dana u nakladi “Tonimir” izašla iz tiska još jedna vrijedna knjiga s nazivom “Moje slikarstvo”, pa ljubitelji ovog likovnog umjetnika (rodom iz Križevaca) mogu reći da su – došli na svoje. Knjiga je bogato opremljena, donosi i niz tekstova koje je pisao sam autor, ali i veliki broj reprodukcija u boji. No, kako je Martinović i liječnik-specijalist po zanimanju poglavito ga je, kaže, dojmilo pismo koje je potpisao predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić, a u kojem uz ostalo naglašava da je “čitajući i listajući stranice knjige uživao u zaista fascinantnim umjetničkim potezima i predivnim nježnim bojama oslikanih pejzaža”. U povodu izlaska ove knjige javili su se i mnogi drugi, koji s pravom očekuju i njegovu novu izložbu i, kako smo već rekli, – novu knjigu.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje