Povežite se s nama

Život i društvo

Nova mjera u Sv. Iliji: za kupnju starih kuća Općina obiteljima daje 25.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U povodu Dana Općine, koji se slavi na blagdan zaštitnika Općine sv. Ilije, 20. srpnja, u srijedu je u Društvenom domu u Beletincu održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su bili brojni gosti, među kojima saborski zastupnik Josip Križanić, župan Radimir Čačić te načelnici i gradonačelnici iz mnogih gradova Varaždinske županije.

Govoreći o projektima realiziranima na području Općine, načelnik Marin Bosilj je istaknuo završetak druge faze uređenja Društvenog doma u Doljanu, u što je uloženo 450.000 kuna, a značajna sredstva uložena su u uređenje prometnica na području Općine.

Krenula i Aglomeracija

– U proteklih godinu dana završili smo s rekonstrukcijom cesta na području Općine Sveti Ilija u vrijednosti višoj od milijun kuna, za što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osiguralo 50 % novaca. Uspješno je završen projekt uređenja nogostupa od Križanca prema Doljanu, investicija vrijedna 620.000 kuna. Završena je i modernizacija Školske ulice u Svetom Iliji u iznosu od 465.000 kuna, a ovih dana dovršavamo uređenje središta naselja Beletinec, ukupne vrijednosti 300.000 kuna. Još prošle godine završili smo s prvom fazom izgradnje nogostupa od Beletinca prema Krušljevcu.

Radovi će biti nastavljeni nakon što završi druga faza, odnosno nakon što bude gotova rekonstrukcija vodovodne mreže. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je nakon više desetaka godina napokon asfaltirana cesta od Presečnog do Krušljevca, investicija vrijedna 3,1 milijun kuna, a do kraja ljeta HŽ bi trebao urediti i pružni prijelaz – najavio je načelnik Bosilj i dodao da očekuje rješavanje svih triju pružnih prijelaza na području Općine.

Otvaranjem gradilišta u Turčinu u travnju ove godine započela je realizacija drugog podugovora projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin”, odnosno realizacija ugovora A-4, Dogradnja sustava odvodnje – Općina Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki.

– To je najveći projekt od osnivanja Općine Sveti Ilija, koji je za našu općinu “težak” 26 milijuna kuna. Projektom Aglomeracije obuhvaćena su četiri naselja, Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec, koja bi za dvije godine trebala biti pokrivena sustavom odvodnje.

Preostaju nam još četiri naselja, Sveti Ilija, Seketin, Krušljevec i Beletinec, koje ćemo riješiti putem drugih mjera. Za naselje Sveti Ilija imamo gotov pročistač i građevinsku dozvolu za kanalizacijsku mrežu, dok smo za Beletinec i Krušljevec u fazi projektiranja glavnih projekata. Krajem godine trebali bismo početi projektirati idejni projekt za Seketin – istaknuo je Bosilj i dodao da Općina brine o udrugama i sustavno ulaže u obrazovanje kroz pomaganje svojim učenicima i studentima kroz jednokratne novčane potpore za novorođenčad i sufinanciranje boravka djece u vrtiću te stipendiranjem studenata i nagradama izvrsnim učenicima.

– Od jeseni počinje projekt produženog boravka za učenike nižih razreda. Za tu svrhu Općina Sveti Ilija će u svom proračunu osigurati sredstva u iznosu od 160.000 kuna, a roditelji će financirati ručak. Tako će naši školarci imati cjelodnevnu školsku skrb, a naše obitelji mirnije dane – naveo je Bosilj.

Mala hidroelektrana

Što se tiče planova za daljnji razvoj Općine, načelnik Bosilj je najavio mjeru poticanja uređenja nekretnina, namijenjenu prvenstveno mladim obiteljima.

– Kroz ovu mjeru svi koji ostvare uvjete od Općine Sveti Ilija dobit će 25.000 kuna prilikom kupnje starih kuća ili 15.000 kuna prilikom kupnje građevinskih zemljišta. Uskoro ćemo raspisati natječaj. Cilj je pomoći mladim obiteljima i stvoriti im uvjete za ostanak u našoj općini, ali i smanjiti broj zapuštenih zemljišta. Dodatni bonus je to što naša općina ima riješenu svu komunalnu infrastrukturu: struju, vodu i plin do svakog kućanstva – rekao je načelnik.

Među važnim projektima je i izgradnja male hidroelektrane na rijeci Bednji. Općina Sveti Ilija od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dobila je 250.000 kuna za izradu tehničke dokumentacije.

– Nadam se da ćemo do idućeg Dana Općine imati građevinsku dozvolu za malu hidroelektranu. Uz rijeku Bednju planiramo izgraditi i Edukativni centar za očuvanje prirodne i kulturne baštine te šetnicu s prolaskom od Beletinca do Slugovine – istaknuo je načelnik.

Ipak, jedan od problema koje Općina nikako ne uspijeva riješiti je gradnja dječjeg vrtića. Vlastitih novaca nema, a dodatni problem je što prema postupku ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema indeksu razvijenosti, koji je provelo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Općina Sveti Ilija spada u natprosječno razvijene jedinice lokalne samouprave.

– To nam je trenutno otežavajuća okolnost za realizaciju projekata, posebno dječjeg vrtića. Projekti se boduju prema indeksu razvijenosti, a zbog toga što je naša općina uvrštena u natprosječno razvijene općine ne možemo dobiti puno bodova kod prijave projekta dječjeg vrtića za mjeru 7.4.1., kojom se takvi projekti financiraju – upozorio je načelnik Bosilj.

Nagrade i priznanja

U povodu Dana Općine dodijeljene su nagrade i zahvalnice istaknutim pojedincima i društvima, odnosno klubovima. Nagradu za izniman doprinos razvoju sporta i jačanje ugleda Općine dobio je NK Obreš. Nagradu za unapređenje kulturnog i društvenog života i jačanje ugleda Općine dobili su DVD Beletinec – Krušljevec i DVD Sveti Ilija.

Ove godine zahvalnicu Općine Sveti Ilija za unapređenje gospodarstva i jačanje ugleda dobio je caffe bar Labamba, a zahvalnicu za ostvarene sportske rezultate i jačanje ugleda Općine kuglač Ivan Kreš.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje