Povežite se s nama

U fokusu

Nova prevara birača: Vlast je slast, samo deset dana nakon izbora HDZ i Habijan se spremaju prikloniti Čehoku

Objavljeno:

- dana

Danas jedno, sutra drugo

Nakon svega što je izgovorio protiv Ivana Čehoka u kampanji i izbornoj noći,  Damir Habijan je izgleda spreman popustiti pred željom za vlašću i koalirati s vijećnicima Glasa za Varaždin.

Iako još predstoji drugi krug izbora, u HDZ- u računaju da je gotovo i već se naveliko razgovara o dogovoru sa Čehokom.  

I sve su šanse da će Damir Habijan „zaboraviti“ da u „drugi krug ulazi čovjek s tri potvrđene optužnice“, kako je vrlo glasno u izbornoj noći komentirao veliku Čehokovu premoć.

– Smatram da ćemo ponovno na izbore i da ovo nije završena priča, nego tek početak. Varaždin ulazi u novi krug nestabilnosti. –  glasan je bio Habijan.

Inače, i Liga za Varaždin smatra kako su prijevremeni izbori mogući. 

Čehok ostavio Potemkinovo selo

Habijan niti u kampanji nije štedio Čehoka. U razgovoru za desničarski portal direktno.hr je rekao da  „onaj tko je stvorio problem ne može ponuditi ili biti njegovo rješenje“.

Među Čehokovim je grijesima Habijan naveo baliranje smeća, prodaju aerodroma, plaćanje 5,3 milijuna kuna odštete Biotehnološkom parku, gubitak sportskih prvoligaša, propast Aquacityja. Prema Habijanovom predizbornom stavu Čehok je čovjek ogrezao u korupciju. 

– Dakle, jedno je uređenje grada koje je za vrijeme njegova mandata bilo na razini, ali mogli bi reći da je riječ o Potemkinovom selu – rekao je Habijan o čovjeku s kojim je danas spreman potpisati ugovor o četverogodišnjoj vjernosti.

Iako je Habijan najavio da „skida rukavice“ ako pobjedi Čehok, najvjerojatnije će ih objesiti o klin, a HDZ će, umjesto „ jače oporbe nego dosad “, postati dio Čehokove vlasti.

Habijan se igra skrivača

Ivan Čehok mu nije ostao dužan i međusobno su se častili uvredama. Jedan drugom su predbacivali optužnice ili suđenja. Ali, ova dvojica „ljutih neprijatelja“ – kojima su njihovi birači vjerovali – od drugog tjedna će, izvjesno je, postati bliski suradnici.

Damir Habijan se ovih dana skriva pred novinarima. Pustio je da njegovu prevaru birača objašnjava Alen Runac.

On je samo potvrdio da su nagađanja o koaliranju HDZ-a s Ivanom Čehokom točna:

– Vjerojatno su prepoznali dobar program i smatraju da bi za Varaždin to bilo najbolje rješenje – ustvrdio je Runac.

I dok Habijan šuti, Ivan Čehok je rekao kako je takva odluka HDZ-a sasvim logična.

– Sigurno očekujem od svih birača koji su glasali za Habijana, Runca, Sevšeka i Martinčević  da u drugom krugu povjerenje daju meni. Jer sve su to glasovi protiv HNS-a i to je jedino logično – rekao je.

Ali dok se, primjerice, Vlado Sevšek ograđuje i veli da je Liga za Varaždin spremna dati podršku kvalitetnim projektima, HDZ se očigledno odlučio bezuvjetno prikloniti vlasti.

Iako bi varaždinski HDZ službenu odluku trebao donijeti na Gradskom odboru u ponedjeljak, očigledno je da su se Habijan i društvo već dogovorili kako da se napokon domognu participacije u varaždinskoj gradskoj vlasti.  

Prevara birača više-manje.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje