Povežite se s nama

U fokusu

Nova prevara birača: Vlast je slast, samo deset dana nakon izbora HDZ i Habijan se spremaju prikloniti Čehoku

Objavljeno:

- dana

Danas jedno, sutra drugo

Nakon svega što je izgovorio protiv Ivana Čehoka u kampanji i izbornoj noći,  Damir Habijan je izgleda spreman popustiti pred željom za vlašću i koalirati s vijećnicima Glasa za Varaždin.

Iako još predstoji drugi krug izbora, u HDZ- u računaju da je gotovo i već se naveliko razgovara o dogovoru sa Čehokom.  

I sve su šanse da će Damir Habijan „zaboraviti“ da u „drugi krug ulazi čovjek s tri potvrđene optužnice“, kako je vrlo glasno u izbornoj noći komentirao veliku Čehokovu premoć.

– Smatram da ćemo ponovno na izbore i da ovo nije završena priča, nego tek početak. Varaždin ulazi u novi krug nestabilnosti. –  glasan je bio Habijan.

Inače, i Liga za Varaždin smatra kako su prijevremeni izbori mogući. 

Čehok ostavio Potemkinovo selo

Habijan niti u kampanji nije štedio Čehoka. U razgovoru za desničarski portal direktno.hr je rekao da  „onaj tko je stvorio problem ne može ponuditi ili biti njegovo rješenje“.

Među Čehokovim je grijesima Habijan naveo baliranje smeća, prodaju aerodroma, plaćanje 5,3 milijuna kuna odštete Biotehnološkom parku, gubitak sportskih prvoligaša, propast Aquacityja. Prema Habijanovom predizbornom stavu Čehok je čovjek ogrezao u korupciju. 

– Dakle, jedno je uređenje grada koje je za vrijeme njegova mandata bilo na razini, ali mogli bi reći da je riječ o Potemkinovom selu – rekao je Habijan o čovjeku s kojim je danas spreman potpisati ugovor o četverogodišnjoj vjernosti.

Iako je Habijan najavio da „skida rukavice“ ako pobjedi Čehok, najvjerojatnije će ih objesiti o klin, a HDZ će, umjesto „ jače oporbe nego dosad “, postati dio Čehokove vlasti.

Habijan se igra skrivača

Ivan Čehok mu nije ostao dužan i međusobno su se častili uvredama. Jedan drugom su predbacivali optužnice ili suđenja. Ali, ova dvojica „ljutih neprijatelja“ – kojima su njihovi birači vjerovali – od drugog tjedna će, izvjesno je, postati bliski suradnici.

Damir Habijan se ovih dana skriva pred novinarima. Pustio je da njegovu prevaru birača objašnjava Alen Runac.

On je samo potvrdio da su nagađanja o koaliranju HDZ-a s Ivanom Čehokom točna:

– Vjerojatno su prepoznali dobar program i smatraju da bi za Varaždin to bilo najbolje rješenje – ustvrdio je Runac.

I dok Habijan šuti, Ivan Čehok je rekao kako je takva odluka HDZ-a sasvim logična.

– Sigurno očekujem od svih birača koji su glasali za Habijana, Runca, Sevšeka i Martinčević  da u drugom krugu povjerenje daju meni. Jer sve su to glasovi protiv HNS-a i to je jedino logično – rekao je.

Ali dok se, primjerice, Vlado Sevšek ograđuje i veli da je Liga za Varaždin spremna dati podršku kvalitetnim projektima, HDZ se očigledno odlučio bezuvjetno prikloniti vlasti.

Iako bi varaždinski HDZ službenu odluku trebao donijeti na Gradskom odboru u ponedjeljak, očigledno je da su se Habijan i društvo već dogovorili kako da se napokon domognu participacije u varaždinskoj gradskoj vlasti.  

Prevara birača više-manje.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi, spasili ga domaći gosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička Zajednica Grada Varaždina u utorak, 21. rujna, izvijestila je javnost o rezultatima 23. Špancirfesta.

Naime, ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi što je 70.000 manje nego rekordne 2019. godine.

No, budući da su za promociju samog festivala imali samo dva tjedna, rezultatima su iz TZ Grada Varaždina i više nego zadovoljni.

Broj turističkih dolazaka za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala, registriranih kroz sustav eVisitor, samo je 15 % manji nego u rekordnoj 2019. godini, dok je pad u broju noćenja značajno manji i iznosi tek 5 % .

Prema dostavljenim službenim podacima, ukupni turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu, uključujući i smještaj za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta iznosio je 72.163.000 kuna, što je 6,94 %  više nego 2019. godine, kada je taj iznos bio 67.481.000 kuna.

Što se strukture gostiju tiče, u dolascima i noćenjima i dalje prednjače domaći gosti, no nisu zakazala ni tradicionalna tržišta Špancirfesta: Njemačka, Poljska, Italija, Slovenija i Austrija.

– Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu, ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Čistoće, Parkova i brojni drugi – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji dosad popisano 16,4 % ili 27.064 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Do danas ujutro, 21. rujna, u Varaždinskoj se županiji samopopisalo 27.064 osoba, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon radnog sastanka sa ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković.

– Prva faza popisivanja stanovništva traje do 26. rujna, a potom izlaze na teren popisivači i ta će druga faza popisa trajati od 27. rujna do 17. listopada. Na području Varaždinske županije u popisivanju je angažirano 327 popisivača, četiri kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora. Uz to, prisutni su i članovi županijskih povjerenstava, ispostava i popisnih centara te oko 50-ak osoba uključenih u provedbu popisivanja. Možemo reći da je u popis stanovništva na području Varaždinske županije uključeno oko 420 osoba. S obzirom na to da smo u prvoj fazi samopopisivanja, do danas ujutro popisalo se 27.064 osoba, odnosno 16.4 %, dakle skoro svaki šest građanin ove županije. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska i Zagrebačka, stoga pozivam sve sugrađane da se samopopišu. I ja sam iskoristio tu mogućnost, samopopisao sam se još prošli tjedan – otkrio je župan Stričak.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković naglasila je da se u Hrvatskoj trenutno popisalo više od 720.000 osoba putem sustava e-građani te da su „više nego zadovoljni“.

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača kojih zasad u Varaždinskoj županiji nije bilo, no u drugim županijama „operiraju“ po kućama ili stanovima predstavljajući se kao službene osobe. Stoga, na upit kako prepoznati prave popisivače, Brković odgovara:

– Nažalost, pojavili su se lažni popisivači i imali smo par nemilih situacija, koliko je meni poznato u Zagrebi i Rijeci. Građani moraju znati da naši popisivači na teren izlaze idući tjedan, tek 27. rujna, i prije toga se nitko ne smije predstaviti kao popisivač. Naši će popisivači biti prepoznatljivi, svi imaju službene akreditacije s logom Zavoda i potpisom, imenom i prezimenom. U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, stoga svi imaju i prijenosna računala. Tu su i naše maske i majice s logom i potpisom – objašnjava ravnateljica DZS-a, koja je upozorila sve građane da budu dodatno oprezni.

Nadalje, dala je odgovor na pitanje što ako netko pogriješi s unosom podataka, mogu li se podatci naknadno ispraviti.

– Jedom kad se popisnica zaključa više nema izmjene podataka i to je nešto o čemu cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja popisivanja, dakle, ako niste sigurni u neke podatke, popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog trajanja popisivanja stanovništva i završit je onoga trena kada ste sigurni da ste je dobro popisali – naglašava Brković.

Odgovorila je i na sljedeći slučaj – što učiniti ako osoba nije kod kuće, a popisivač pokuca na vrata?

– Popisivači su dužni obilaziti kućanstva u više navrata i ako vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili i kontakt podatke na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu i preuzmu šifru. Ako znate da vas neće biti doma dan-dva, šifru možete i zalijepiti na vrata ili je dati susjedu koji će to učiniti umjesto vas. Šifra se ne može zloupotrijebiti već je nama dokaz da se kućanstvo samopopisalo – zaključuje Brković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje