Povežite se s nama

U fokusu

Nova prevara birača: Vlast je slast, samo deset dana nakon izbora HDZ i Habijan se spremaju prikloniti Čehoku

Objavljeno:

- dana

Danas jedno, sutra drugo

Nakon svega što je izgovorio protiv Ivana Čehoka u kampanji i izbornoj noći,  Damir Habijan je izgleda spreman popustiti pred željom za vlašću i koalirati s vijećnicima Glasa za Varaždin.

Iako još predstoji drugi krug izbora, u HDZ- u računaju da je gotovo i već se naveliko razgovara o dogovoru sa Čehokom.  

I sve su šanse da će Damir Habijan „zaboraviti“ da u „drugi krug ulazi čovjek s tri potvrđene optužnice“, kako je vrlo glasno u izbornoj noći komentirao veliku Čehokovu premoć.

– Smatram da ćemo ponovno na izbore i da ovo nije završena priča, nego tek početak. Varaždin ulazi u novi krug nestabilnosti. –  glasan je bio Habijan.

Inače, i Liga za Varaždin smatra kako su prijevremeni izbori mogući. 

Čehok ostavio Potemkinovo selo

Habijan niti u kampanji nije štedio Čehoka. U razgovoru za desničarski portal direktno.hr je rekao da  „onaj tko je stvorio problem ne može ponuditi ili biti njegovo rješenje“.

Među Čehokovim je grijesima Habijan naveo baliranje smeća, prodaju aerodroma, plaćanje 5,3 milijuna kuna odštete Biotehnološkom parku, gubitak sportskih prvoligaša, propast Aquacityja. Prema Habijanovom predizbornom stavu Čehok je čovjek ogrezao u korupciju. 

– Dakle, jedno je uređenje grada koje je za vrijeme njegova mandata bilo na razini, ali mogli bi reći da je riječ o Potemkinovom selu – rekao je Habijan o čovjeku s kojim je danas spreman potpisati ugovor o četverogodišnjoj vjernosti.

Iako je Habijan najavio da „skida rukavice“ ako pobjedi Čehok, najvjerojatnije će ih objesiti o klin, a HDZ će, umjesto „ jače oporbe nego dosad “, postati dio Čehokove vlasti.

Habijan se igra skrivača

Ivan Čehok mu nije ostao dužan i međusobno su se častili uvredama. Jedan drugom su predbacivali optužnice ili suđenja. Ali, ova dvojica „ljutih neprijatelja“ – kojima su njihovi birači vjerovali – od drugog tjedna će, izvjesno je, postati bliski suradnici.

Damir Habijan se ovih dana skriva pred novinarima. Pustio je da njegovu prevaru birača objašnjava Alen Runac.

On je samo potvrdio da su nagađanja o koaliranju HDZ-a s Ivanom Čehokom točna:

– Vjerojatno su prepoznali dobar program i smatraju da bi za Varaždin to bilo najbolje rješenje – ustvrdio je Runac.

I dok Habijan šuti, Ivan Čehok je rekao kako je takva odluka HDZ-a sasvim logična.

– Sigurno očekujem od svih birača koji su glasali za Habijana, Runca, Sevšeka i Martinčević  da u drugom krugu povjerenje daju meni. Jer sve su to glasovi protiv HNS-a i to je jedino logično – rekao je.

Ali dok se, primjerice, Vlado Sevšek ograđuje i veli da je Liga za Varaždin spremna dati podršku kvalitetnim projektima, HDZ se očigledno odlučio bezuvjetno prikloniti vlasti.

Iako bi varaždinski HDZ službenu odluku trebao donijeti na Gradskom odboru u ponedjeljak, očigledno je da su se Habijan i društvo već dogovorili kako da se napokon domognu participacije u varaždinskoj gradskoj vlasti.  

Prevara birača više-manje.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!