Povežite se s nama

U fokusu

Nova školska godina pred vratima, a od najavljene dogradnje VI. OŠ Varaždin još ništa: gdje je zapelo?

Objavljeno:

- dana

Zašto još nisu počeli radovi na izgradnji dvorane i rekonstrukcije VI. osnovne škole Varaždin?

Da će radovi početi ovog ljeta, tijekom ljetnih školskih praznika, najavljeno je još u ožujku, kada je predstavljen projekt dogradnje VI. OŠ, koja već godinama muku muči s velikim brojem učenika i premalo prostora.

Gdje su bageri?

Da je dobivena građevinska dozvola i da će radovi početi nakon završetka nastave, odnosno 1. srpnja, najavio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na kolegiju gradonačelnika u svibnju. Međutim, nova školska godina je pred vratima, a u školu još nisu stigli bageri, dizalice ni radnici. Kada napokon počinju radovi ne znaju još ni u Gradu Varaždinu.
– Još je u tijeku postupak provođenja javne nabave – kratko su poručili iz Grada.
Nakon što završi postupak javne nabave trebao bi se znati izvođač radova na izgradnji dvorane i rekonstrukciji VI. OŠ Varaždin. Zasad se samo zna da su za taj posao zainteresirane četiri tvrtke. Prema zapisniku s otvaranja ponuda, koje je održano 17. kolovoza, to su varaždinska tvrtka Hidroing, dioničko društvo za graditeljstvo i hidrogradnju s ponudom u iznosu od 16.226.225 kuna s PDV-om, GK grupa iz Varaždina, čija ponuda iznosi 17.117.464 kune s PDV-om, Zajednica ponuditelja: Zagorje tehnobeton i MEPRO s ponudom od 16.150.746 kuna s PDV-om i tvrtka Tehno-elektro iz Đakova, čija je ponuda najviša i iznosi 21.108.772 kune s PDV-om. Zanimljivo, sve su ponude znatno više od onoga na što računaju u Gradu Varaždinu.
– Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.513.282 kune. Temeljem odluke Gradskog vijeća odobreno je zaduživanje Grada Varaždina uzimanjem dugoročnog kredita za financiranje investicije dogradnje i adaptacije VI. OŠ Varaždin u iznosu od 9,6 milijuna kuna, dok će se ostala sredstva osigurati u proračunu – izvijestili su iz Grada.

Bez smetnji

Iako bi više cijene zaprimljenih ponuda mogle još malo odgoditi početak radova, iz Grada Varaždina su poručili da je gradnja planirana temeljem već odrađenoga projektnog zadatka i dobivene građevinske dozvole.
– Na školskoj zgradi dogradit će se sportska dvorana, učionice i blagovaonica. Dogradnja sportske dvorane i učionice bit će na istočnom dijelu parcele kao produžetak postojećeg dijela škole s učionicama. U sklopu radova dogradit će se tri nove učionice na katu s pratećim kabinetima te knjižnica, a planirano je proširenje postojeće blagovaonice, koja se nalazi u prizemnom dijelu postojeće školske zgrade, i to za 50 četvornih metara. Budući da se zahvat izvodi na mjestu postojećih sportskih igrališta, napravit će se nova na preostalim slobodnim parcelama škole, a predviđeno je i uklanjanje postojeće građevine spremnika s mazutom – naveli su u Gradu Varaždinu, u kojem su uvjereni da radovi neće smetati normalnom odvijanju nastave u toj varaždinskoj školi.
– Predviđeno trajanje radova je šest mjeseci od dana uvođenja u posao. Za to vrijeme nastava će biti organizirana bez smetnji, a dok traju radovi nastava tjelesnog odgoja će se odvijati u postojećoj dvorani, dok se vanjska igrališta neće koristiti – poručili su iz Grada.

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje