Tvrtke Hanjes, koja djeluje i u Trnovcu Bartolovečkom, na novom Pozivu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Inovacije u S3 područjima“ dobila je bespovratna EU sredstva u iznosu od 2.513.412,64 kuna.

Naziv prijavljenog projekta je „Komercijalizacija Hanjes vozačke kabine za elektromotorne podzemne vlakove“, a sredstva su dodijeljena iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna je vrijednost projekta 5.329.001,84 kuna, a trajat će dvije godine.

Naime, tvrtka Hanjes je specijalizirana za obradu metala te obradu limova, profila od aluminija, oplemenjenog čelika i čelika. Tvrtka proizvodi montirane i za montažu spremne proizvodne skupine na temelju nacrta i projekata klijenata ili samostalnom izvedbom te direktno sudjeluje u projektiranju i razvoju proizvoda za klijente.

Fokus im je na proizvodnji konstrukcijskih i montažnih komponenti za strojeve, vlakove, šinska vozila i industrijska postrojenja od nehrđajućeg čelika, a proizvodnja se temelji na narudžbama matične tvrtke Hanjes & Co Stahlbau GmbH iz Beča koja je i glavni kupac proizvoda.

Kabina za elektromotorne vlakove

Svrha projekta je, ističu iz tvrtke, plasiranje na tržište kabine za elektromotorne vlakove za čiju su proizvodnju korištene najnovije tehnologije i metode proizvodnje.

– Poboljšanja funkcionalnosti kabine Hanjes za elektromotorne vlakove prvenstveno proizlaze iz primjene potpuno nove proizvodne metode lijepljenje-zavarivanje-lijepljenje, a u odnosu na postojeće, ove kabine imaju i drugačiji nacrt, raspored elemenata koji je u potpunosti prilagođen vlakovođi pri čemu se stvari koje se češće koriste prilikom upravljanja vlakom nalaze bliže, a one koje se rjeđe koriste udaljenije su od tijela vozača. Kabina je dizajnirana potpuno ergonomski, a svi elementi su zbog zaštite zatvoreni vratašcima, posebno elektronska oprema. Za svu elektronsku opremu, pa tako i baterijska svjetla u slučaju nestanka struje, predviđeno je mjesto unutar kabine. Oprema koja vozaču može biti potrebna u hitnim slučajevima pohranjuje se u prijenosni spremnik koji je izdržljiv i lagan za rukovanje, a smješten na prostoru sa lakim pristupom, u blizini vrata kabine – objašnjavaju.

Dodajmo da su očekivani rezultati projekta: povećanje prihoda od prodaje, kao i broja zaposlenika te razvoj inovativnih proizvoda/usluga u S3 područjima koji su novi za tržište.

Komentari

Komentara