Povežite se s nama

Novosti

Nova tvrtka Vartop počinje s radom 1. siječnja?

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI TRGOVAČKI SUD PONOVO SPASITI VARAŽDIN

Hoće li 1. siječnja ponovno biti upitno grijanje u zgradama koje se griju putem kotlovnica? Prema posljednjoj odluci Trgovačkog suda u Varaždinu, Grijanje u stečaju će raditi do 31. prosinca ove godine, a nastavak poslovanja je odobren na traženje Grada Varaždina iz kojeg su istaknuli da će do tada uspjeti preuzeti ovu energetsku djelatnost.

No sada je sve opet upitno: na sjednici Gradskog vijeća ispostavilo se da su čelnici Grada otkrili da se njihov plan ne može ostvariti! Naime, Javna ustanova Gradski stanovi je trebala osnovati tvrtku koja bi se bavila proizvodnjom i distribucijom toplinske energije zbog čega je na prošloj sjednici Vijeća izmijenjena odluka o osnivanju te ustanove.Danas je ta odluka stavljen izvan snage.

Podolnjak: neka se biserima skine 20 posto plaće

– Ispadamo budale. Upozoravao sam sve još prije dva mjeseca u više navrata upozoravao da Javna ustanova Gradski stanovi ne može osnovati tvrtku, a uvjeravali ste me da može. Neka se biserima u gradskoj upravi koji su to tvrdili i koji su dobro plaćeni skine 20 posto s plaće – komentirao je nezavisni vijećnik Robert Podolnjak ovu odluku.

Kako je ta odluka stavljena van snage, donesena je nova odluka i to da Grad Varaždin osnuje Trgovačko društvo za održavanje, upravljanje i toplinarstvo. Ime te tvrtke smislili su tijekom pauze današnje sjednice Gradskog vijeća – Vartop.

ime tvrtke Vartop izmislili u pauzi Gradskog vijeća

– Prvog siječnja tvrtka bi trebala preuzeti distribuciju toplinske energije. Tek tada pustit ćemo Grijanje u stečaj. Ako ne uspijemo do početka sljedeće godine Grijanje će nastaviti raditi. Preuzet ćemo ljude koji su radili u Grijanju koje zadnjih šest mjeseci posluje s nulom. Iako nismo previše razmišljali o direktoru Vartopa najizglednije je da će to na početku biti Zoran Svetec koji je trebao biti na čelu tvrtke koje su trebali osnovati Gradski stanovi – objasnio je gradonačelnik Habuš.

Gotovo je nemoguće očekivati da Vartop preuzme grijanje putem kotlovnica, jer bi, među ostalim, do 31. prosinca morali ishoditi dozvolu od HERA-e za obavljanje energetskih djelatnosti.

Kao što smo već puno puta upozoravali, sve se to moglo izbjeći, jer je u Grijanju stečaj otvoren još u veljači. Pitamo se hoće li Trgovački sud htjeti ponovno spasiti Grad Varaždin?

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje