Povežite se s nama

Život i društvo

Nova zbirka pjesama 80-ogodišnje gospođe Terezije

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Uoči Božića u Brezničkom Humu je predstavljena nova zbirka pjesama Terezije Zinke Kožić pod nazivom “Nie se puzabilu”. Promocija je bila posebna: Terezija Zinka Kožić je ove godine proslavila 80. rođendan, a pjesmu “Bilu je tešku”, jednu iz nove zbirke, pročitao je načelnik Vinice Marijan Kostanjevac, a pozorno je sve slušao domaćin, načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić.

– Gospođa Kožić rođena Kovačić porijeklom je iz Vinice, s Viničkog trga, a s 14 godina je iz rodnog kraja otišla na školovanje. Kao učiteljica je punih 36 godina radila u Osnovnoj školi u Brezničkom Humu – ponosni su u Općini Vinica na sumještanku.
Osamdesetogodišnja učiteljica i pjesnikinja sa suprugom Zvonkom, s kojim je 66 godina u braku, provodi, kao što sama kaže, najljepše staračke dane u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. Načelnik Kostanjevac je gospođu Tereziju pozvao da svoju novu zbirku pjesama predstavi i u Vinici, za što je dodatan razlog i to što je jedan od pomagača pri izdavanju knjige bio Viničanec Ivan Bek, također vinički pjesnik i čuvar kajkavske riječi, posebno viničke. Na promociji u Brezničkom Humu i on je pročitao nekoliko pjesama.

Recenzent i glavni urednik zbirke pjesama “Nie se puzabilu” Robert Ivančan rekao je da se tom knjigom 80-ogodišnja Terezija Zinka Kožić vratila u – Vinicu. – Ova je zbirka pjesnički prinos gospođe Kožić pogledom usmjeren unatrag, približavajući nas poimanju čežnje i zahvalnosti prema rodnoj grudi pisan kajkavskim narječjem, s elementima iz viničkog okružja. Čeznuće za nekim, nečim, uspomenama, doživljajima – rekao je Ivančan.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Građani Novog Marofa uskoro će dobiti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopili su ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Njime je predviđena nabava 1751 spremnika zapremine 120 l za papir i 1439 spremnika iste zapremine za plastiku, 60 spremnika zapremine 120 l i 10 spremnika zapremine 1100 l za biootpad te 30 spremnika zapremine 1100 l za staklo, odnosno ukupno 3290 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Spremnici su isporučeni i uskoro će biti podijeljeni korisnicima usluge prikupljanja otpada, a građani će na vrijeme biti obavješteni o podjeli.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjeća da je za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom posljednjih godina, što se tiče financiranja europskim sredstvima, riječ o oko 40 milijuna investicija na području Novog Marofa.

– Novo reciklažno dvorište, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, vrijedno je nešto više od 3 milijuna kuna, a iznos koji sufinancira EU je 2,5 milijuna. Osim toga, sanirali smo naše odlagališta otpada „Čret“, što je ukupno koštalo 17 milijuna kuna, a to uključuje i 30 godina monitoringa. Nabavili smo i spremnike za odvajanje otpada, a ujedno smo i educirali građane kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti reciklažno dvorište. Pokazujemo da vodimo brigu o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom – istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati