Povežite se s nama

Život i društvo

Nova zbirka pjesama 80-ogodišnje gospođe Terezije

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Uoči Božića u Brezničkom Humu je predstavljena nova zbirka pjesama Terezije Zinke Kožić pod nazivom “Nie se puzabilu”. Promocija je bila posebna: Terezija Zinka Kožić je ove godine proslavila 80. rođendan, a pjesmu “Bilu je tešku”, jednu iz nove zbirke, pročitao je načelnik Vinice Marijan Kostanjevac, a pozorno je sve slušao domaćin, načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić.

– Gospođa Kožić rođena Kovačić porijeklom je iz Vinice, s Viničkog trga, a s 14 godina je iz rodnog kraja otišla na školovanje. Kao učiteljica je punih 36 godina radila u Osnovnoj školi u Brezničkom Humu – ponosni su u Općini Vinica na sumještanku.
Osamdesetogodišnja učiteljica i pjesnikinja sa suprugom Zvonkom, s kojim je 66 godina u braku, provodi, kao što sama kaže, najljepše staračke dane u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. Načelnik Kostanjevac je gospođu Tereziju pozvao da svoju novu zbirku pjesama predstavi i u Vinici, za što je dodatan razlog i to što je jedan od pomagača pri izdavanju knjige bio Viničanec Ivan Bek, također vinički pjesnik i čuvar kajkavske riječi, posebno viničke. Na promociji u Brezničkom Humu i on je pročitao nekoliko pjesama.

Recenzent i glavni urednik zbirke pjesama “Nie se puzabilu” Robert Ivančan rekao je da se tom knjigom 80-ogodišnja Terezija Zinka Kožić vratila u – Vinicu. – Ova je zbirka pjesnički prinos gospođe Kožić pogledom usmjeren unatrag, približavajući nas poimanju čežnje i zahvalnosti prema rodnoj grudi pisan kajkavskim narječjem, s elementima iz viničkog okružja. Čeznuće za nekim, nečim, uspomenama, doživljajima – rekao je Ivančan.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Općini Vidovec dodijeljeno 450.000 kuna za prvu fazu uređenja etno kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je rezultate javnog poziva iz Programa podrške regionalnom razvoju.

Odlukom o odabiru projekta, Općini Vidovec dodjeljuje se 450.000 kuna bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća-I. faza.“

Projekt se odnosi na 1. fazu rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina.

Podsjetimo, u cilju očuvanje etno baštine i narodnih običaja te razvoja ruralnog turizma, Općina Vidovec je prije nekoliko godina kupila nekretninu u naselju Tužno s ciljem da istu preuredi u reprezentativnu turističku građevinu.

U gornjem dijelu kuće planirana je postava etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nakon provedenog postupka jednostavne nabave prošle je godine na vinogradarskoj kući izvršena rekonstrukcija krovišta, čime je učinjen prvi korak u pretvorbi postojeće „stare hiže“ u tradicionalnu vinogradarsku kuću.

Tom prilikom je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio da je kulturna baština oduvijek bila dio vidovečkog identiteta, zbog čega je uz poljoprivrednu proizvodnju naglasak stavljen i na razvoj ruralnog turizma te je donijeta Strategija razvoja ruralnog turizma Općine Vidovec koju, evidentno, uspješno provode.

– Prošle godine krenuli smo s rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom, a ove godine ćemo s istom nastaviti uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Drago mi je da je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu našeg projekta koji će po svom cjelokupnom završetku doprinijeti razvoju ruralnog turizma Općine Vidovec, a vjerujem i Varaždinske županije. Izgradnjom etno kuće KITEC, promocijom poljoprivrednih proizvoda, gastronomskih običaja i manifestacija, razvijanjem rute za cikloturizam te rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom polako postajemo prepoznatljivi na kontinentalnom turističkom tržištu – naglasio je Hranić.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj nađen i češki soj koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj se uz britanski, južnoafrički i njujorški, pojavio i češki soj koronavirusa.

Profesor računalne biologije sa zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček potvrdio je to za portal HRT-a.

Rekao je da su još u veljači iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB-a Dubrava, u suradnji s prof. Vraneš iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, izolirali češki soj, i to iz njih 20%.

– Češki soj kombinacija je mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj velik porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2 – rekao je prof. Vlahoviček.

Nastavite čitati