Povežite se s nama

Život i društvo

Nova zbirka pjesama 80-ogodišnje gospođe Terezije

Objavljeno:

- dana

SVAKA ČAST

Uoči Božića u Brezničkom Humu je predstavljena nova zbirka pjesama Terezije Zinke Kožić pod nazivom “Nie se puzabilu”. Promocija je bila posebna: Terezija Zinka Kožić je ove godine proslavila 80. rođendan, a pjesmu “Bilu je tešku”, jednu iz nove zbirke, pročitao je načelnik Vinice Marijan Kostanjevac, a pozorno je sve slušao domaćin, načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić.

– Gospođa Kožić rođena Kovačić porijeklom je iz Vinice, s Viničkog trga, a s 14 godina je iz rodnog kraja otišla na školovanje. Kao učiteljica je punih 36 godina radila u Osnovnoj školi u Brezničkom Humu – ponosni su u Općini Vinica na sumještanku.
Osamdesetogodišnja učiteljica i pjesnikinja sa suprugom Zvonkom, s kojim je 66 godina u braku, provodi, kao što sama kaže, najljepše staračke dane u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. Načelnik Kostanjevac je gospođu Tereziju pozvao da svoju novu zbirku pjesama predstavi i u Vinici, za što je dodatan razlog i to što je jedan od pomagača pri izdavanju knjige bio Viničanec Ivan Bek, također vinički pjesnik i čuvar kajkavske riječi, posebno viničke. Na promociji u Brezničkom Humu i on je pročitao nekoliko pjesama.

Recenzent i glavni urednik zbirke pjesama “Nie se puzabilu” Robert Ivančan rekao je da se tom knjigom 80-ogodišnja Terezija Zinka Kožić vratila u – Vinicu. – Ova je zbirka pjesnički prinos gospođe Kožić pogledom usmjeren unatrag, približavajući nas poimanju čežnje i zahvalnosti prema rodnoj grudi pisan kajkavskim narječjem, s elementima iz viničkog okružja. Čeznuće za nekim, nečim, uspomenama, doživljajima – rekao je Ivančan.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Život i društvo

Darijan Mužic iz Sv. Petra bio je najmlađi orač na 19. državnom natjecanju u oranju u Poreču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijski savez poljoprivrednih udruga

U Poreču je ovog vikenda održano 19. državno natjecanje u oranju na kojemu su Varaždinsku županiju predstavili Darijan i Krunoslav Mužic; sin i otac koji su plasman na državno natjecanje ostvarili pobjedom na 17. natjecanju orača Varaždinske županije.

Natjecatelji iz 12 županija snage su odmjerili u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a vrijedi napomenuti kako je varaždinski predstavnik Darijan, koji se natjecao u kategoriji ravnjaka, sa svojih 15 godina ujedno bio i najmlađi orač na ovogodišnjem natjecanju.

Nakon višesatnog natjecanja pobjedu su u konačnici izborili Josip Marinović iz Koprivničko-križevačke županije i Željko Goldašić iz Karlovačke županije koji će se sljedeće godine predstaviti u Estoniji na svjetskom natjecanju u oranju.

>> Najbolji orači u Varaždinskoj županiji: Krunoslav Mužic je svojeg Darijana već s četiri godine poveo na oranje

Iako se predstavnici iz Varaždinske županije nisu našli među prva tri mjesta, dobre atmosfere među navijačima Varaždinske županije nije nedostajalo. Članovi Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i Županijski savez poljoprivrednih udruga istaknuli su se bogatom ponudom hrane i pića lokalnih proizvođača koje su prezentirali i dali na kušanje mnogobrojnim posjetiteljima natjecanja. Uz vina, prirodne sokove, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, domaće sireve i suhomesnate proizvode štand Varaždinske županije je bio posjećen i zbog, već tradicionalne, sarme. Predstavnici Varaždinske županije su po završetku natjecanja primili i priznanje organizatora za najbolje uređeni štand na manifestaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje