Povežite se s nama

Novosti

Novak: Čini mi se danas da je posrijedi ipak bila dojava

Objavljeno:

- dana

Predsjednik međimurske Županijske skupštine i SDP-a

Po ponašanju carinika, koji me nikada prije po izlasku iz BiH nisu pitali imam li što za prijaviti,  čini mi se danas da je posrijedi ipak bila dojava o pozajmici koju sam dogovarao telefonom, ustvrdio je Mladen Novak, predsjednik međimurske Županijske skupštine i međimurskog SDP-a, govoreći o svom pokušaju prelaska granice s gotovo 74 tisuće eura bez prijave.  

Novac je, kako je rekao, posudio od prijatelja za potrebe tekuće likvidnosti svog poduzeća C lab, za što je na potpisao i ugovore.

– Nije još tako jednostavno prebaciti u BiH novac preko računa kao kod nas. Nisam ni pomišljao da bi prilikom izlaska iz zemlje trebalo prijaviti novac, već sam smatrao da to trebam napraviti prilikom ulaska u Hrvatsku, što bih i učinio, ustvrdio je pred novinarima okupljenim u njegovom poduzeću C Lab.

U dvadeset godina postojanja tvrtke, kako je naglasio, nikada nije bio u velikim financijskim problemima.

-Cijelo vrijeme se uspješno razvijamo. No, u svom poslovanju nekoliko sam puta došao u manje poteškoće s likvidnošću koje je uvijek rješavao pozajmicama, kao i većina poduzetnika, a ovo je bila prva i vjerojatno posljednja u BiH, naglasio je.

Carinici su, kako je objasnio, novac našli u pretincu te ga privremeno oduzeli. Novac nije sakrivao, niti se pozivao na ugled ili poznanstva. već je samo pokušao objasniti odakle mu novac. To je i uspio boraveći proteklih nekoliko dana u BiH, tako da će biti kažnjen za carinski prekršaj za koji je najveća kazna  oko 600 kuna.

-Na mom zadnjem sjedištu bila je samo pozivnica Zrinske garde za sudjelovanje na svečanosti primanja generala Ante Gotovine u njezino članstvo. Vjerojatno je na temelju toga netko zaključio da sam važna osoba te dojavio medijima.  Ne bježim od odgovornosti niti me nepoznavanje zakona susjedne država oslobađa odgovornosti. No, odgovorno tvrdim da ne postoje nikakve skrivene ili nezakonite radnje. Moj slučaj nema veze ni s međimurskim SDP-om ni s Međimurskom županijom, već samo sa mnom i mojim poduzećem C Lab, naglasio je Novak.

Za poslijepodne, kako je dodao, sazvano je predsjedništvo međimurskog SDP-a.

-Želim kolegama objasniti što se dogodilo. Smatram da sam kao odgovoran član SDP-a i predsjednik to dužan napraviti. Uvjeren sam da će predsjedništvo shvatiti da se radi o mom neznanju, a nezakonitostima. Zahvaljujem se na podršci  međimurskom županu, članovima stranaka među kojima se i neki iz HDZ-a koji smatraju da to nije prekršaj koji bi trebao potaknuti neke velike stvari, rekao je čelnik međimurskog SDP-a.

Novak je i predsjednik međimurske Županijske skupštine na čijoj će se sutrašnjoj sjednici naći njegova ponuda za kupnju zemljišta putem javnog natječaja kojeg je raspisala Međimurska županija.
-Već ranije sam zatražio provjeru bi li se tu radilo o sukobu interesa te sam dobio odgovor da nema nikakvih zapreka. No svjestan sam da će ta kupoprodaja izazvati oprečne reakcije, pa ću ponovno razmisliti o svemu, rekao je vlasnik C laba koji je lani ostvario prihod od blizu osam milijuna kuna, uz dobit oko milijun kuna.
Na zemljištu, koje je vrijedno 180 tisuća eura, planira izgraditi dva do tri milijuna eura vrijedan centar za računalnu pohranu podataka s backup poslužitelji ma, odnosno čvorište za telekomunikacijske operatere.
-Tu bi se trebalo zaposliti dvadesetak ljudi, a vezano sve na čakovečko veleučilište, centar znanja i druge projekte, pojasnio je Novak dodajući da novac očekuje iz fondova EU.

Izvor:
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje