Povežite se s nama

U fokusu

Novce od članarine i posmrtne pripomoći trošili bez kontrole?!

Objavljeno:

- dana

NOVI DETALJI

– Novac za posmrtnu pripomoć koje su neke udruge umirovljenika s područja Varaždinske županije prikupljale od svojih članova godinama se prikupljao protivno odredbama Zakona o financijskom poslovanju.

U udruzi koju ja vodim nikad ni nismo prikupljali posmrtnu pripomoć, upravo zbog nedorečenih zakonskih normi koje su se odnosile na takav vid štednje – rekao je Antun Sačić, predsjednik Udruge umirovljenika PU varaždinske i član Izvršnog odbora Saveza udruge umirovljenika Varaždinske županije, koji nam se javio nakon što smo objavili tekst da je Udruga umirovljenika Grada Varaždina u minusu od 450.000 kuna, što navodno ispituje Financijska policija na zahtjev županijskog Državnog odvjetništva.

Sve u istu “vreću”

Zbog tog ogromnog minusa brojni članovi varaždinske Udruge umirovljenika, kao i drugih udruga u Varaždinskoj županiji, koji su godinama uz godišnju članarinu uplaćivali i posmrtnu pripomoć u takozvanu kasu uzajamne pomoći (KUP), sad se pitaju hoće li ikad vidjeti svoje novce. To sumnja i Sačić, inače bivši šef Kriminalističke policije PU varaždinske, ali to ne znači da nastale probleme ne treba istražiti i utvrditi odgovorne osobe.

 

Sačić: Neke udruge imaju imovinu i po meni je to jedan od načina da se sad obeštete članovi

– To što varaždinska Udruga umirovljenika sad nema novaca na računu je zbog načina na koji je Udruga godinama prikupljala novac za članarine i posmrtnu pripomoć i neurednog trošenja novca,  a ne zbog toga što je obiteljima članova isplaćivano više nego su uplatili, kao što je to ustvrdila predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen. Umjesto da su postojala dva računa, novac od članarina i posmrtne pripomoći išao je u istu “vreću” te se tako i trošio. Nisu postojali nikakvi pravilnici o načinu raspolaganja novcem, a ako su i postojali, nisu se poštovali. Također, nije se vodila evidencija o tome koliko se troši i za što, a najgore od svega je što se novac Udruge nalazio na štednim knjižicama, odnosno bankovnim karticama koje su glasile na predsjednike Udruge ili na druge osobe u Udruzi. To ne samo da je to potpuno neprihvatljivo, nego pobuđuje i sumnje u način raspolaganja novcem Udruge – rekao je predsjednik Udruge umirovljenika PU varaždinske, koji nam je pokazao i članske iskaznice gdje su se godinama evidentirale uplate za članarinu i KUP.

To se moglo ranije spriječiti da su nadležna tijela radila svoj posao.

– Netko je ipak sve te godine trebao kontrolirati udruge i provoditi financijske kontrole, ali toga nije bilo. To mogu potvrditi iz vlastitog iskustva i rada u Udruzi umirovljenika PU varaždinske. U 18 godina, koliko sam već predsjednik Udruge, nije bilo nikakve  kontrole, pa ni financijske – rekao je Sačić.

Ističe da je na to stalno upozoravao na sastancima Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, ali nije bilo razumijevanja.

– Sve je to izašlo na vidjelo prije dvije godine, kad je na snagu stupio Zakon o udrugama, prema kojem udruge više nisu smjele prikupljati novac na način na koji su godinama to radile. Tako su udruge počele vraćati prikupljene novce umirovljenicima. Svaka udruga rješavala je to na svoj način, u nekim sredinama uključile su se i općine, no činjenica je da nigdje članovi nisu dobili ono što su doista i uplatili – rekao je Sačić.

Rješenje – imovina?

Po njemu nije u redu da Varaždinska županija, Grad Varaždin ili bilo koja općina sad “spašavaju stvar” iz svojih proračuna.
– Umjesto da se pita ljude koji su vodili udruge gdje je taj novac, njihove greške sada bi se trebale rješavati iz proračuna koji punimo svi mi, kroz plaćanje poreza i prireza.  Neke udruge imaju imovinu i po meni je to jedan od načina da se sad obeštete članovi Udruge koji su godinama uplaćivali posmrtnu pripomoć – rekao je Sačić i zaključio da bi se za najsiromašnije umirovljenike, koji su uglavnom ovdje oštećeni, trebalo iznaći adekvatno rješenje da ih se obešteti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje