Povežite se s nama

U fokusu

Novci ne dolaze sami, treba se za njih boriti

Objavljeno:

- dana

Općina Trnovec Bartolovečki

Načelnik Općine Trnovec Bartolovečki još uvijek sjedi u gotovo pa sterilnom uredu koji krase samo slika vrtićke djece i maštoviti crveni makovi izrađeni od najlonki. Za unutarnji dizajn prostora u kojemu će boraviti Zvonko Šamec još nije našao vremena, ali već je “odradio” Sporazum sa Županijskom upravom za ceste o zajedničkom financiranju izvođenja radova na izvanrednom održavanju trnovečkih cesta. Ukupna vrijednost posla je 4,1 milijun kuna, od čega će Županija financirati 3,3 milijuna, a ostatak Općina.

Početku radova prošloga je tjedna prisustvovao i župan Predrag Štromar.

– Trnovec sada ima najljepšu infrastrukturu u samom centru mjesta – izjavio je župan Štromar. Dobru suradnju sa Županijom naglašava i načelnik koji je u prva tri mjeseca mandata od Trnovca napravio gradilište, uspio povući novac iz Ministarstva, prijaviti projekt na EU fondove…

– Znao sam što me čeka. Nisam došao nespreman, ali imao sam veliku sreću pa je moj prethodnik Stjepan Hren ostavio sve u savršenom redu – blagajnu, dokumentaciju… tako da sam odmah mogao prionuti poslu – kaže načelnik Šamec koji se kao političar kalio i na mjestu općinskog vijećnika te člana općinskog poglavarstva. U općini za sada sve ide prema planu ovog, mirnog i očigledno organiziranog načelnika – posložio je prioritete, ne odstupa od planiranog, a sve bez štreberske robotike. Jedan je od rijetkih načelnika koji se ne žali na proračun, ma koliki on bio.

– Proračun Trnovca Bartlolovečkog je 9,5 milijuna kuna. U prvih pola godine popunili smo 48 posto. Možemo biti zadovoljni – kaže.

Bez kukanja

U Trnovcu Bartolovečkom stalno se radi na novim projektima

Da Trnovec Bartolovečki neće biti jedna od općina koja će kukati kako “ne valja ovo ili ono” te “baš fali za ovo”, također će se pobrinuti općinsko vodstvo. – Novac neće doći sam, trebate se izboriti za njega – pragmatičan je Zvonko Šamec. U ostvarenju tog cilja već je određena djelatnica Općine koja će se brinuti samo o “povlačenju” novca iz EU fondova, a ne škodi niti što je Nikola Kučiš, direktor razvojne agencije AZRA, jedan od općinskih vijećnika. Pa barem s poznavanjem procedure nemaju problema.

– Konstantno se radi na novim projektima. Nema dana kad ne “otvorimo” stranice svih ministarstava i proučimo natječaje – govori Šamec, dodavši da sve to ne bi bilo moguće bez dobre suradnje svih vijećnika, općinskih službenika i mještana. – Pri konstruiranju Općinskog vijeća svi su bili složni, bez obzira na stranačku pripadnost. Tek je jedan vijećnik bio suzdržan.

– Upravo tako se i ponašamo. Glave smo stavili skupa i samo tako možemo napredovati – kaže Šamec i napominje da posao nije lagan, ali uz volju i entuzijazam svih uključenih – od općinara do mještana. Od Zamlake do Trnovca. Svi vrijedno rade. Jedina su Općina s tri posto prireza na plaće.

Zvonko Šamec bi, čini se, satima mogao pričati o marljivosti svojih sumještana i suradnika. Sebi jedva da posvećuje koju minutu. – Što bih mogao sam? Da ne radimo svi zajedno, teško da bismo išta odradili. U cijeli proces, od predizborne kampanje do sada, ušli smo zajedno – zamjenik Miro Mišak, predsjednik Vijeća, Mario Sačić, dva zamjenika Miljenko Tuđan i Božo Poljanec. Na početku su me svi pitali što mi to treba. No za mene je to bio novi iskorak. Da nije te pozitivne klime i ekipe koja se satire zajedno sa mnom – možda bih se i ja pitao isto.

Druženje mještana

Načelnik Šamec do sada je, uredno piše u njegovu rasporedu, primio 213 osoba. Osim o prioritetnom gospodarstvu voli napomenuti i značaj KUD-a MAK Trnovec i udruga s područja općine. Za vrijeme žetvenih svečanosti,u organizaciji KUD-a MAK Trnovec na kojoj je udruga žena Trnovečko srce, ispekla 150 metara dugačku Trnovečku makovnjaču.

No niti muškarci u Trnovcu ne sjede skrštenih ruku što se tiče slobodnih aktivnosti. Boje Trnovca brane dva nogometna kluba – Trnje iz Trnovca te šemovečka Mladost. Ženski sport zastupaju  stolnotenisačice kluba Drava  Žabnik. U općini je aktivan i muški Rukometni klub Trnovec.

Ubuduće će se u Trnovec dolaziti uređenim prometnicama, otići na nogometnu utakmicu ili možda, kako se nada načelnik, dočekati Novu godinu na otvorenom. Zvonko Šamec smatra kako je najvažnije od svega zajedništvo. – Potrudit ćemo se organizirati brojne priredbe na kojima će se naši mještani družiti što je, smatram, najvažniji oblik komuniciranja zajednice – kaže Šamec, kojem je za razgovora s nama telefon zvonio nekoliko puta, ali na niti jedan poziv nije odgovorio. Možda će to zvučati normalnim, ali iskustvo nam često govori drukčije.

“Seciranje”

Načelnik spominje dobru suradnju sa Županijom, Varkomom, HEP-om i ŽUC-om. – No da bi sve funkcioniralo moramo imati dobre projekte, a njih nam, hvala Bogu, ne fali. S AZRA-om radimo na strategiji razvoja Općine koja će biti završena do konca listopada, kako bismo se mogli prijaviti na EU natječaje, otvorene 15. siječnja. Dakle, kompletno “seciranje” Općine – kaže načelnik.

Trnovečka tri vrijedna mjeseca

U Trnovcu Bartolovečkom se istovremeno kopa i sanira. Nastavljen je rad na kanalizaciji u Gajevoj i Bartolovečkoj. Time će se spojiti prsten Bartolovečka – Radnička Nova kako bi se moglo pristupiti daljnjim radovima na cestama. Radit će se i u Ulici Gustava Krkleca te Male Ledine i Gajeve ulice.

– Od Ministarstva gospodarstva dobili smo 89 tisuća kuna bespovratnih sredstava u svrhu uređenja zgrade kojom se koristi Udruga dragovoljaca Domovinskog rata. Za bespovratna sredstva smo prijavili i projekt za obnovu Društvenog doma u Šemovcu u iznosu od 250 tisuća kuna. Prostorijama se koriste sve udruge, a zgrada sad prokišnjava i nije upotrebljiva. Također se nadamo da će do kraja mjeseca biti gotov projekt u suradnji s AZRA-om – Projekt EU za građane, sa žetvenim svečanostima koje se održavaju svake godine. To je međunarodni projekt u suradnji sa Slovencima koji organiziramo zajedno s KUD-om MAK iz Trnovca – nabraja načelnik Šamec.
Osim toga, Općina je u tri mjeseca mandata nove vlasti uredila igralište u Zamlaci s postavljanjem temelja i stola za stolni tenis. U Šemovcu je uređen prilaz groblju i uređeno parkiralište. I Zamlaka je dobila parkiralište ispred Društvenog doma. U Bartolovcu se sanira stari matični ured.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje